Raser etter avsløring: - Uthules fullstendig

Børsens avsløring om at LO-forbund betalte medlemmer for å delta i en politisk demonstrasjon utløser krasse reaksjoner.

BETALT: Noen av demonstrantene foran Stortinget 26. august fikk betalt for å stille opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BETALT: Noen av demonstrantene foran Stortinget 26. august fikk betalt for å stille opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette uthuler jo fullstendig hele intensjonen med en politisk streik.

Høyres arbeidspolitiske talsperson og tidligere statsråd Henrik Asheim reagerer skarpt på Børsens avsløring om at LO-forbundet Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus betalte sine medlemmer for å delta i en demonstrasjon foran Stortinget 26. august i år.

- Hvis man må betale folk for å møte opp til en demonstrasjon, så tenker jeg at støtten til saken man demonstrerer for eller mot er langt lavere enn hva man ønsker å skape inntrykk av, sier Asheim til Børsen.

- Uklokt

Børsen kunne mandag avsløre at elektromontørforeningen sendte ut SMS-er til sine medlemmer i forkant av markeringen der fagforeninger fra hele landet krevde forbud mot innleie fra bemanningsbyråer ved byggeplassene i Oslo, Viken og Vestfold.

SMS: En av SMS-ene som ble sendt ut til medlemmene av elektromontørenes forening i forkant av demonstrasjonen 26. august. Foto: Skjermdump
SMS: En av SMS-ene som ble sendt ut til medlemmene av elektromontørenes forening i forkant av demonstrasjonen 26. august. Foto: Skjermdump Vis mer

I SMS-ene ble medlemmene lovet et gavekort på 300 kroner dersom de registrerte seg «i egen klubb eller hos oss i fagforeningen» ved frammøte.

- Uklokt og ugreit, uttalte NHOs forhandlingsdirektør Jon F. Claudi om denne nyvinningen i norsk arbeidsliv.

- Dersom NHO eller et medlem av NHO skulle betalt arbeidstakere for ikke å delta i streik, ville det ført til kraftige reaksjoner fra fagbevegelsen, fastslo NHO-direktøren.

Kostnad

Høyres arbeidspolitiske talsperson, Henrik Asheim, går et hakk lenger når han forklarer hvorfor han mener betaling til demonstranter ikke henger på greip.

VIKTIG: Er saken viktig nok, er du villig til å tape noen timers inntekt, argumenterer Høyres arbeidspolitiske talsperson Henrik Asheim. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIKTIG: Er saken viktig nok, er du villig til å tape noen timers inntekt, argumenterer Høyres arbeidspolitiske talsperson Henrik Asheim. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hele poenget med en politisk streik er jo nettopp å vise at saken man markerer er så viktig at man er villig til å tape noen timers inntekt for å delta. Dette uthules fullstendig hvis LOs forbund skal betale folk for å møte opp, sier Asheim.

Lederen i Elektromontørenes forening Oslo og Akershus, Kai-Otto Helmersen, forsvarer imidlertid praksisen.

Han sier at «timene borte fra jobben har en kostnad for flere medlemmer». Hele Helmersens tilsvar til kritikken fra Asheim kan du lese litt lenger ned i saken.

Ikke streikestøtte, men...

Lederen av den regionale elektromontørforeningen forklarer hvordan og hvorfor de kom opp med den kreative løsningen i forkant av 26. august-demonstrasjonen:

- Fra medlemmer som hadde deltatt på flere markeringer, fikk vi spørsmål om det var mulig å betale ut streikestøtte, innleder Helmersen.

Det lot seg ikke gjøre. Men den El & IT-tilsluttede elektromontørforeningen fant likevel fram til en løsning som de selv var godt fornøyd med:

- Da forbundet ikke betaler ut streikestøtte ved politisk streik eller fanemarkeringer, valgte styret i fagforeningen heller å gi ut et gavekort på 300 kroner til de som deltok i den politiske streiken mot bemanningsbransjen i august, bekrefter Helmersen.

- De Facto betaling

Asheim understreker at politisk streik er et helt lovlig virkemiddel. Betalingen for å stille på demonstrasjon i slutten av august, er likevel så alvorlig at han forventer en full gjennomgang fra LO sentralt.

- Intensjonen i streiken uthules hvis LO-forbund skal betale folk for å delta i markeringer. Nå håper jeg at LO, som en ansvarlig arbeidstakerorganisasjon, foretar en gjennomgang av praksis i politiske streiker forbundene deres har gjennomført, sier Høyres arbeidspolitiske talsperson til Børsen.

PROTESTERTE: På en oppsiktsvekkende måte tok Italienske flyvertinner til gatene 15. oktober. Foto: AP Vis mer

- Det ble jo ikke betalt ut kontanter eller satt penger inn på konto, men gitt et gavekort. Ser du noen prinsipiell forskjell?

- Et godt organisert arbeidsliv forutsetter at alle parter i arbeidslivet forholder seg til de til enhver tid gjeldende avtaler. Gavekort er ikke teknisk sett betaling, men det er et kreativt forsøk på å gi de facto betaling for oppmøte i politisk streik, som ikke er lov. Jeg forventer at LO tar sterkt avstand fra slik praksis.

- Absolutt ikke å anbefale

Også NHOs forhandlingsleder, Jon F. Claudi, har oppfordret LO til å «sende et tydelig signal om at det ikke er greit» å betale medlemmer for å delta i politisk streik.

Tone Faugli, leder av forhandlings- og HMS-avdelingen i LO, sa mandag til Børsen at LO legger til grunn at hovedavtalen skal følges, og at den ikke gir anledning til å gi streikebidrag til politiske streiker.

Hun ville imidlertid ikke svare på Børsens spørsmål om LO anser at hovedavtalen er brutt i denne konkrete saken.

Faugli er blitt forelagt kritikken fra Asheim, og sier nå følgende:

- LO er opptatt av at man skal forholde seg til spillereglene som partene er enige om. Vi oppfatter ikke at dette er en omfattende praksis eller et stort problem. Det er mange markeringer og politiske streiker, og det er første gang vi hører om at noen har betalt medlemmer for å delta. Det er absolutt ikke noe vi vil anbefale fagforeninger å gjøre, sier Faugli.

Ønsker noe annet

Leder Kai-Otto Helmersen i Elektromontørenes forening Oslo og Akershus, har følgende lakoniske bemerkning til kritikken fra Henrik Asheim:

- Det ser ut som at partiet Høyre er enige med arbeidsgiverforeningen NHO om at politisk streik er ubehagelig. Faktum er at våre medlemmer ikke ønsker at man skal være løsarbeidere, men ansatt i en produksjonsbedrift. Høyre ønsker ikke det samme som oss, sier Helmersen.

Han avviser blankt antydningene om at det var manglende engasjement blant medlemmene som førte til at fagforeningen delte ut gavekort til alle som møtte opp og registrerte seg:

- For våre medlemmer, inkludert de som jobber i bemanningsbyråer, har et forbud mot bemanningsbransjen vært en viktig sak. Mange av våre medlemmer har stilt opp ved alle markeringer for denne saken siden 2017. Vi hadde ingen økning i oppmøtet på markeringen i august, sammenliknet med tidligere markeringer, sier Helmersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer