Raser etter Børsen-avsløring: - Patetisk

- Første gang vi har hørt om, hevdet LO etter Børsens avsløring om at medlemmer fikk betalt for å demonstrere i august. Nå kan Børsen avsløre at det samme skjedde i 2018.

NY PRAKSIS: Etter den første demonstrasjonen mot bemanningsbransjen i 2017 (bildet) bestemte LO-forbundet Bygningsarbeidernes forening seg for å betale 500 kroner for deltakelse i den påfølgende demonstrasjonen noen måneder seinere. Foto: Cornelius Poppe / NTB
NY PRAKSIS: Etter den første demonstrasjonen mot bemanningsbransjen i 2017 (bildet) bestemte LO-forbundet Bygningsarbeidernes forening seg for å betale 500 kroner for deltakelse i den påfølgende demonstrasjonen noen måneder seinere. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

LO-forbund har siden 2017 samlet seg fire ganger foran Stortinget med krav om forbud mot innleid arbeidskraft ved byggeplasser i Oslo, Viken og Vestfold.

Børsen har dokumentasjon på at fagorganiserte fikk penger for å delta ved to av disse politiske streikene.

Etter Børsens avsløring om at medlemmer av Elektromontørenes forening Oslo og Akershus fikk et gavekort på 300 kroner for å demonstrere i august, uttalte LO at dette var en praksis de aldri tidligere hadde hørt om.

Men nå kan Børsen avsløre at en tilsvarende utbetaling i 2018 skjedde med full tilslutning fra og i regi av forbundsstyremedlem Joachim Espe i Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor.

E-post: «Krysser av»

Børsen har fått tilgang til en e-post der Espe er blant mottakerne, sammen med klubbmedlemmer i en rørleggerbedrift. Her heter det blant annet følgende:

«Hei alle sammen. Minner om politisk streik 6. mars klokka 13.00 til 15.30. Klubbens årsmøte ga enstemmig tilslutning til denne. (...) De av dere som møter foran Stortinget blir kompensert for tapt arbeidsfortjeneste med 500 kroner. Jeg tar med liste over ansatte og skal krysse av for de som kommer.»

Børsen får bekreftet at utbetalingen skjedde etter et styrevedtak i det som den gang het Rørleggernes forening.

- Jeg ledet styret og er ansvarlig for den beslutningen, sier Espe.

Rørleggerforeningen er seinere slått sammen med Oslo bygningsarbeiderforening til Bygningsarbeidernes fagforening, der Espe er leder.

- Motivert av penger

En av mottakerne sier følgende om bakgrunnen for utbetalingen på 500 kroner.

- De følte det var litt for dårlig oppmøte på den første politiske streiken i 2017. For å prøve å få litt flere folk så ville de kompensere den lønnen vi tapte for å streike to timer, sier rørleggeren, som ønsker å være anonym, til Børsen.

Han sier videre at det var minst dobbelt så mange deltakere i 2018 som i 2017, og mener det er «åpenbart at folk har latt seg motivere av pengene».

En slik effekt ble også trukket fram av Høyres arbeidspolitiske talsperson Henrik Asheim etter Børsens første avsløring om betaling til demonstranter.

- Dette uthuler jo fullstendig hele intensjonen med en politisk streik. Hvis man må betale folk for å møte opp til en demonstrasjon, så tenker jeg at støtten til saken man demonstrerer for eller mot er langt lavere enn man forsøker å skape inntrykk av, sa Asheim til Børsen.

- Undergraving

NHOs forhandlingsdirektør, Jon F. Claudi, har sagt at betaling fra fagforeningene ved politisk streik er både «uklokt» og «ugreit».

Fagforeningstopp Joachim Espe forsvarer derimot utbetalingen og mener NHOs kritikk er forsøk på å undergrave en legitim fagforeningskamp.

SLÅR TILBAKE: Joachim Espe er leder av Bygningsarbeidernes forening og sitter i forbundsstyret i LO-giganten Fellesforbundet. Han mener NHO forsøker å undergrave lovlig fagforeningsvirksomhet. Foto: Erlend Aas / NTB
SLÅR TILBAKE: Joachim Espe er leder av Bygningsarbeidernes forening og sitter i forbundsstyret i LO-giganten Fellesforbundet. Han mener NHO forsøker å undergrave lovlig fagforeningsvirksomhet. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

- NHO forsøker å legge seg opp i hva vi som fagforening bruker våre penger på, penger som medlemmene har betalt i kontingent og som utbetales etter demokratisk fattede vedtak. Hadde de brukt like mye energi på å rydde opp blant egne medlemmer, kunne jeg kanskje lyttet litt mer til dem, sier Espe til Børsen.

Espe sier at fagbevegelsen har drevet en langvarig kamp mot innleid arbeidskraft på byggeplasser.

- Så har det blitt utbetalt en viss kompensasjon for tapt inntekt ved noen av disse politiske streikene, sier han.

- Ugreit

Dette mener NHO at LO eller deres forbund ikke har anledning til å gjøre.

- Uklokt og ugreit, sa NHOs forhandlingsdirektør Jon F. Claudi da Børsen kunne fortelle om gavekort-betalingen etter demonstrasjonen i august.

PROTESTERTE: På en oppsiktsvekkende måte tok Italienske flyvertinner til gatene 15. oktober. Foto: AP Vis mer

Claudi oppfordret videre LO til å ta en skikkelig gjennomgang og dessuten markere tydelig avstand til en praksis der forbund og foreninger betaler medlemmer for å delta i demonstrasjoner knyttet til politiske streiker.

- Dersom NHO eller et medlem av NHO skulle betalt arbeidstakere for ikke å delta i streik, ville det ført til kraftige reaksjoner fra fagbevegelsen, fastslo han.

- Skivebom

Espe fnyser av NHOs kritikk.

- Vi hadde to politiske streiker med noen måneders mellomrom i 2017 og 2018. Da forsøkte NHO seg med en tvist på at vi ikke hadde anledning til å gå til politisk streik to ganger mot samme sak. Nå har de tydeligvis funnet noe annet som de mener er kritikkverdig, sier Espe.

Han avviser blankt at betaling for deltakelse i politisk streik kan defineres som brudd på hovedavtalen.

Derimot mener han at arbeidsgiverforeningen går langt over streken.

- Jeg kan ikke se NHOs kritikk som noe annet enn et forsøk på å undergrave det som ser ut til å bli et gjennomslag i fagbevegelsens kamp mot useriøse arbeidsgivere som driver med arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Det blir ren skivebom, mener Fellesforbund-topp Espe.

- Nesten patetisk

At NHO ellers sier at de jobber for ryddige forhold i norsk arbeidsliv, er bare framsiden av medaljen hevder Espe.

- De hevder at de ønsker ryddige forhold, men vi ser at nesten alle tvistesaker vi får inn fra våre medlemmer, kommer fra de som jobber i bemanningsbransjen. NHO snakker pent om et ansvarlig arbeidsliv i møter med regjeringen og på høyt nivå i trepartssamarbeidet, men viser samtidig enorm kreativitet for å hjelpe sine medlemsbedrifter til å omgå regelverket. Det er nesten patetisk, sånn de holder på, sier Espe til Børsen.

Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, er blitt forelagt kritikken.

Hun svarer følgende i en e-post:

- NHO har ikke fulgt opp denne saken som en tvistesak verken overfor LO eller LOs forbund. For oss er det tvert imot mer naturlig å ha en direkte dialog med LO, og ikke gjennom media, slik at vi sammen legger til rette for god trepartsdialog som baserer seg på tillit.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer