Raser etter dette: - Et overtramp

«Nå er det vanlige folks tur», lover Arbeiderpartiet. «... til å betale mer skatt», legger Høyre til i et stikk.

PROVOSERER: Innlegget på Høyres Facebook-konto har skapt sterke reaksjoner i Arbeiderpartiet. Foto: Skjermdump
PROVOSERER: Innlegget på Høyres Facebook-konto har skapt sterke reaksjoner i Arbeiderpartiet. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter åtte år med en borgerlig regjering lover Arbeiderpartiet (Ap) at det vil bli «vanlige folks tur» med en Ap-ledet regjering.

Slagordet er foreviget på valgkampmateriell, gjentatt av Ap-kandidater fra Lindesnes til Nordkapp og nå også harselert med av Høyres sentrale Facebook-konto.

På et bilde med en Ap-rød bakgrunn har Høyre føyd til et tillegg til Ap-slagordet:

«Nå er det vanlige folks tur - til å betale mer skatt».

Det får Aps nestleder, Hadia Tajik, til å reagere kraftig.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Sprer feilaktig informasjon

- De viser veldig tydelig at de har som mål at skremslene deres skal bli tatt for å være politikken vår, ved at de bruker vår font, farge og design. Det må vel bety at de innser at deres egen politikk, der vanlige folk opplever usosiale kutt, ikke er så attraktiv. Så da forsøker de heller å skape vrengebilder av vår, sier Tajik til Dagbladet.

I det aktuelle Facebook-innlegget skriver Høyre at det er 1,2 millioner nordmenn som tjener 600 000 kroner, og 660 000 nordmenn som tjener over 750 000 kroner.

Deretter lister de opp en rekke yrkesgrupper som «kan få økt skatt ved et regjeringsskifte», deriblant jordmødre, lektorer, maskiningeniører, politibetjenter, psykologer, konduktører og kiropraktorer.

SV vil øke skattene for de som tjener over 600 000 kroner. Arbeiderpartiet vil øke skattene for de som tjener over 750 000 kroner.

- SPRER FEILAKTIG INFORMASJON: Det mener Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- SPRER FEILAKTIG INFORMASJON: Det mener Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det vipper over til å bli et overtramp når de går til angrep på oss med noe som ikke er politikken vår, sier Tajik.

Hun mener at velgerne ikke er «tjent med at noen partier sprer feilaktig informasjon om andre partier».

- Vårt skatteopplegg vil gi veldig mange vanlige arbeidstakere lavere skatt. Ingen av yrkesgruppene som er ramset opp i innlegget til Høyre har årsinntekt over 750 000 kroner, og de vil derfor få skattekutt med Arbeiderpartiet, sier Tajik.

DRØYT: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre reagerer på statsminister Erna Solberg utsagn under partilederdebatten i Arendal. Video: NRK. Vis mer

Kritiserer også SV og Rødt

I Facebook-innlegget fra Høyre er det imidlertid ikke bare Arbeiderpartiet som er målet for kritikken. Høyre presiserer også at det er SV og Rødt som foreslår å øke innteksskatten for alle som tjener over 600 000 kroner.

Arbeiderpartiet har uttalt at de ønsker å sitte i regjering med blant andre SV.

- Kan dere da garantere at inntekter under 750 000 forblir urørt av Arbeiderpartiets skattepolitikk, Tajik?

- Arbeiderpartiet svarer for sin egen politikk, og den innebærer at 80 prosent av skattebetalerne får redusert inntektsskatt med oss. De som vil ha Arbeiderpartipolitikk, må stemme på oss. Hvis det er slik at Høyre vil at partier skal svare for alle andre partiers politikk, så tror jeg det er mange som lurer på hvordan Høyre vil klare å møte klimakrisa, når de insisterer på å samarbeid med Fremskrittspartiet som har klimafornektere i sentrale posisjoner, svarer Ap-nestlederen.

- Overraskende

- Jeg synes det er overraskende at Tajik reagerer så sterkt på sin egen politikk. Tajik kan bli så indignert hun bare vil, men fakta er at nesten 700 000 nordmenn vil få høyere skatt med Aps skatteopplegg, lyder svaret fra Høyre-nestleder Tina Bru.

Bru mener at Høyre ikke har brukt Aps design i innlegget. Hun påpeker at fonten er en helt annen enn i deres digitale kanaler og valgkampmateriell.

MENER INNLEGGET ER RIMELIG: Høyre-nestleder Tina Bru. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MENER INNLEGGET ER RIMELIG: Høyre-nestleder Tina Bru. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det eneste vi har gjort, er å ha det litt gøy med det nye slagordet deres. Vi er også helt åpne på at vi har lagt flere av partiene på venstresidens opplegg til grunn. Det mener jeg er rimelig, ettersom Aps skatteløfte er der venstresiden starter hvis de skal forhandle om ny regjering til høsten. Og så skal de forhandle seg opp derfra, sier Bru.

HETT: Det gikk hett for seg da Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støres møttes til statsministerduell. Video: TV2. Vis mer

Hun synes det er «merkelig at Arbeiderpartiet blir såpass sinna på oss for dette», og anklager partiet for å gjentatte ganger ha spredd «direkte løgner» om Høyres politikk på egne Facebook-sider. I april gikk Høyre blant annet hardt ut mot et innlegg der Ap skrev at høyresiden ville kutte i sykelønnsordningen, til tross for at kun Venstre hadde vedtatt innføring av en egenandel.

- Vi har kun gjengitt Aps egen politikk, sier Bru.

SV fosser fram

Høyre-nestlederen påpeker at SV ligger an til å gjøre et svært godt valg. En gjennomsnitt av meningsmålingene for august viser en oppslutning på 8,8 prosent for partiet.

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, har tidligere sagt til Børsen at partiets skattepolitikk legger opp til lavere skatt for 72 prosent av alle lønnsmottakere, og at det rent tekniske knekkpunktet for økt skatt vil ligge på et sted mellom 600 000 og 700 000 kroner i inntekt.

- I gjennomsnitt vil disse få en skatteøkning på 63 kroner i måneden, eller cirka 700 kroner i året. Jeg tror ikke at noen av disse vil klage. For i retur får de bedre tjenester - som billigere tannhelse, gratis SFO og billigere barnehage med SVs opplegg, uttalte Kaski forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer