Raser etter is-avgjørelse

Is-giganten Ben & Jerry's har bestemt seg for å slutte å selge is i israelske bosettinger på Vestbredden. Nå raser den israelske statsministeren.

A worker handles tubs of Ben & Jerry's ice-cream at their factory in Be'er Tuvia, Israel July 20, 2021. REUTERS/Ronen Zvulun
A worker handles tubs of Ben & Jerry's ice-cream at their factory in Be'er Tuvia, Israel July 20, 2021. REUTERS/Ronen Zvulun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag varslet isprodusenten Ben & Jerry's at de kommer til å slutte å selge is i okkuperte områder på den palestinske Vestbredden og i omstridte Øst-Jerusalem.

Avgjørelsen ble svært dårlig mottatt i Israel.

Statsminister Naftali Bennett har tirsdag hatt møter med Ben & Jerry's-eier Unilever, og omtalt avgjørelsen som et «tydelig antiisraelsk steg».

- Dette kommer til å få alvorlige konsekvenser, både juridisk og på andre måter, sa Bennett, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Aggressivt

- Israel kommer til å agere aggressivt mot alle boikott-handlinger rettet mot våre borgere, sa han videre.

Israels ambassadør til FN og USA, Gilad Erdan, har tirsdag sendt et brev til guvernørene i de 35 amerikanske delstatene som har lover mot boikott av Israel, og bedt dem ta grep mot isprodusenten.

Han har oppfordret dem til å offentlig si fra til Ben & Jerry's, vurdere om de har noen juridiske grep de kan ta, eller revurdere eventuelle avtaler delstatene har med isprodusenten.

Det israelske utenriksdepartementet har omtalt grepet som «økonomisk terrorisme»

- Uforenelig

Ben & Jerry's skrev i uttalelsen mandag at det å selge is i okkuperte områder var «uforenelig med deres verdier».

Øst-Jerusalem og en rekke områder på Vestbredden har vært kontrollert av Israel siden seksdagerskrigen i 1967.

Palestinerne mener at de okkuperte områdene er deres. Israelmener at områdene er israelske. FN har flere også flere ganger de siste årene gått ut og slått fast at utvidelsene av bosetningene er ulovlige.

I dag bor det rundt 700 000 israelske innbyggere i bosettinger på Vestbredden.

Forblir i Israel

Ben & Jerry's eier Unilever skriver i en uttalelse tirsdag at isprodusenten står fritt til å ta egne valg når det kommer til sine verdier.

- Vi er fortsatt fullstendig investert i vår tilstedeværelse i Israel, hvor vi har investert i våre folk, merkevarer og forretninger i flere tiår, skriver Unilever.

Ben & Jerrys understreket likevel i pressemeldinga mandag, at de ikke forlater hele Israel.

- Selv om Ben & Jerrys ikke lenger vil bli solgt på okkuperte palestinske områder, kommer vi til å forbli i Israel på andre måter. Vi kommer med en oppdatering om dette så fort vi er klare, skrev selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer