Raser etter Norgesturné: - Må våkne

Jazzmusikeren Ola Asdahl Rokkones (40) kommer med en tydelig beskjed til leiebilgigantene etter en uhyggelig overraskelse på Nord-Norge-turneen.

- SJAKKMATT: Da Ola Asdahl Rokkones (th) skulle planlegge turné i Nord-Norge, fikk han seg en uhyggelig overraskelse. Her sammen med VERØNA, som han er på turne med. f.v: Samuel Belhomme, Bernard Cochin, Remy Garçon - bakerst, François Chesnel - foran, Ariel Mamane, Ola Asdahl Rokkones. Foto: Privat
- SJAKKMATT: Da Ola Asdahl Rokkones (th) skulle planlegge turné i Nord-Norge, fikk han seg en uhyggelig overraskelse. Her sammen med VERØNA, som han er på turne med. f.v: Samuel Belhomme, Bernard Cochin, Remy Garçon - bakerst, François Chesnel - foran, Ariel Mamane, Ola Asdahl Rokkones. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var veldig overrasket at det skulle være så vanskelig. Man blir litt sjakkmatt, sier Ola Asdahl Rokkones (40).

Den anerkjente saksofonisten snakker med Børsen på en sprakete linje fra turnébilen på Finnmarksvidda.

Han og den franske kvintetten Verøna spiller i disse dager konserter i en rekke nordnorske byer.

Én ting var spesielt viktig i planleggingen: Rokkones ønsket at bandet skulle reise miljøvennlig. Aktørene som har støttet turneen med penger, ble lovet dette, og det var en medvirkende årsak til at de fikk støtten.

- Ingen nord for Trondheim

Derfor var han fast bestemt på å leie en elbil.

Med seks personer og en kontrabass var de nødt til å leie en stor elbil for å komme seg rundt.

- Overraskelsen var stor da det viste seg at ingen av leiebilselskapene nord for Trondheim hadde noen biler til utleie som var store nok, hevder Rokkones.

Utvalget er ekstremt lite, omtrent ikke-eksisterende, ifølge jazzmusikeren. Han omtaler det som «sprøtt».

- Vi blir på en måte satt litt sjakkmatt, når man fra den ene siden får nærmest et krav sørfra om å være miljøvennlig, og det viser seg å være omtrent umulig å gjennomføre i praksis, fortviler han.

TURNE I NORD: Jazzmusikeren trodde det skulle være lett å forflytte seg miljøvennlig i nord. - I god tid i forkant hadde jeg allerede avklart noen muligheter, men disse forsvant når turneen nærmet seg. Rett før turnestart hadde vi plutselig ingen bil i sikte, sier Rokkones, her avbildet med Verøna ved Polarsirkelen. Foto: Privat
TURNE I NORD: Jazzmusikeren trodde det skulle være lett å forflytte seg miljøvennlig i nord. - I god tid i forkant hadde jeg allerede avklart noen muligheter, men disse forsvant når turneen nærmet seg. Rett før turnestart hadde vi plutselig ingen bil i sikte, sier Rokkones, her avbildet med Verøna ved Polarsirkelen. Foto: Privat Vis mer

- Har sovet i timen

Rokkones tar forbehold om at det kan være enkelte utleieselskaper han ikke har fått med seg. Men han hevder å ha sjekket samtlige giganter, blant annet Hertz, Avis og Sixt.

Nå retter han en tydelig pekefinger mot bransjen:

- Det er på tide at også leiebilselskapene våkner, og tar litt ansvar for miljøet, for etter min mening har de sovet i timen, sier 40-åringen og fortsetter:

- Det bør ikke være sånn at vi enkeltpersoner skal dra lasset. Det må være de store aktørene og leiebilfirmaene som dytter grensene!

Hertz svarer

Børsen har henvendt seg til Sixt, Avis og Hertz. Kun de to sistnevnte har foreløpig svart.

Hallvard Nerbøvik, kommunikasjonssjef i Hertz, sier at dette er en tematikk som engasjerer dem sterkt.

- Vi er helt enige i at leiebilselskapene spiller en viktig rolle i det grønne skiftet, sier Nerbøvik til Børsen.

Av Hertz norske bilflåte på 10 000 biler er andelen elbiler over 30 prosent, og målet innen 4-6 år er å få en tilnærmet fossilfri bilflåte, framholder han.

- Men samtidig må vi også tilfredsstille markedet og våre kunders behov og ønsker, og i dag er det slik at flertallet stadig ønsker en fossilbil eller en hybrid, eller gjerne en kombinasjon av fossil og el.

Hertz-toppen sier at sikkerhet, minimum rekkevidde, brukervennlighet og lademulighet spiller inn som viktige elementer når de investerer i elbilflåten.

- For å få fortgang i elektrifiseringen er leiebilselskapene også avhengig av politisk vilje.

Han mener også at elbilene taper mot fossilbilene med momsregimet i dag.

- Til syvende og sist er det få som vil velge en elbil når den er ca. 25 prosent dyrere å leie enn en fossilbil.

- Samtidig må vi ta innover oss realitetene for kundene våre. I områder hvor infrastrukturen, klimaet, teknologien og avstandene kanskje ikke er optimale for elbil, har vi inntil videre naturlig nok en lavere elbilandel og utvalg av elbilmodeller, sier Nerbøvik og fortsetter:

- Det er ikke bærekraftig å kjøpe inn biler som ikke blir brukt og utnyttet godt – eller som ikke dekker kundenes behov. I Hertz skal vi endre nordmenns forhold til å eie, leie, dele og bruke bil. Derfor vil vi også være en pådriver for grønn omstilling, også i Nord-Norge.

- Synd

Gunnar Nergård Pedersen, driver av Avis i Bodø-området, sier det er synd at Rokkones opplevde det slik.

- Jeg har lett, og klarer ikke se at vi har hatt henvendelse fra ham. Vi har nesten like mange el- som fossilbiler i Bodø og Salten, sier han til Børsen.

Han sier de har hatt elbiler i alle størrelser, også sjusetere, ledige siden januar i år. Alle sjuseterne de har er elektriske, sier han.

- Det vi synes er vanskelig, er å få tak i elbiler som har tilstrekkelig lang kjørelengde som er større en sjuseter. De har en realistisk rekkevidde på 17-20 mil. Det synes vi er for kort i den geografien her.

- Lokalt i Bodø har vi vært en fast støttespiller til jazzmiljøet, og har prøvd å legge til rette for festivaler og booking i mange år. Så det er synd at han helt åpenbart ikke har fått et tilbud hos oss, som forhåpentlig kunne dekke hans behov.

Rokkones presiserer imidlertid at det var en åtteseter i caravelle-størrelse de hadde behov for.

Løsningen kom: - Takknemlig

I Rokkones' tilfelle løste det seg etter hardt arbeid. Han og bandet fikk til en avtale med den lokale bilforhandleren Harila i Tromsø. Ifølge Rokkones var de greie og lånte ut en splitter ny åtteseters demobil fra Toyota.

JAZZ: Ola Asdahl Rokkones er glad for at musikerne omsider kom seg på veien på miljøvennlig vis. I alt skal de seks jazzmusikerne tilbakelegge over 3000 kilometer og krysse tre fjelloverganger tur-retur. Dette innebærer flere flere ladestopp underveis. Strekningen Tromsø - Mo i Rana, som vanligvis tar om lag 10 timer, gjennomførte de på 15 timer. - I det minste får vi strukket på beina underveis, forteller Rokkones. Foto: Carl Christian Lein Størmer
JAZZ: Ola Asdahl Rokkones er glad for at musikerne omsider kom seg på veien på miljøvennlig vis. I alt skal de seks jazzmusikerne tilbakelegge over 3000 kilometer og krysse tre fjelloverganger tur-retur. Dette innebærer flere flere ladestopp underveis. Strekningen Tromsø - Mo i Rana, som vanligvis tar om lag 10 timer, gjennomførte de på 15 timer. - I det minste får vi strukket på beina underveis, forteller Rokkones. Foto: Carl Christian Lein Størmer Vis mer

Rokkones sier han er utrolig takknemlig for at Harila lot dem låne bilen.

- Samtidig brukte vi mye tid og energi på å finne ut hvor og hvordan vi skulle få tak i en slik. På ett tidspunkt trodde jeg nesten at det ikke var mulig. Det er betenkelig at det skal være så vanskelig å få leid en elbil som er stor nok. Ikke har vi tog heller, så elbil er jo den eneste muligheten vi har til å forflytte oss på en miljøvennlig måte, sier Rokkones.

Turneen har vært en suksess med masse folk på konsertene, understreker han.

- Jeg anbefaler å dra på elbilturné, man får strukket mye på beina. Nettverket begynner å bli veldig bra, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer