NRK-tomten

Raser etter NRK-storkjøp

NRK kjøper eiendommer for 800 millioner fra blant andre Ferd Eiendom. Det vekker harme fra Thor Jegard (73), som mener seg snytt for millioner av kroner i en rettstvist for flere år siden. Ferd Eiendom avviser kritikken kategorisk.

SER RØDT: Forretningsmann Thor Jegard lå i konflikt med Ferd Eiendom i flere år. Til slutt fikk han tilkjent nesten 70 millioner. Foto: Hans Arne Vedlog
SER RØDT: Forretningsmann Thor Jegard lå i konflikt med Ferd Eiendom i flere år. Til slutt fikk han tilkjent nesten 70 millioner. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salget av 14-målstomta på Ensjø til NRK har blåst liv i vonde minner og gammel kampglød for Thor Jegard (73). Fram til 2018 lå forretningsmannen i en årelang, bitter rettsstrid med Ferd Eiendom, eid av Johan H. Andresen, en av Norges rikeste menn.

Tomtene hvor statskanalen nå skal bygge sine nye hovedkontorer spilte en sentral rolle i konflikten, som har ligget som en verkebyll for Jegard i et drøyt tiår.

- Jeg er forbanna, han har ødelagt hele dagen min. Det er måten han opererer på. Ære være ham for det - dette har ingenting med misunnelse å gjøre - men det er måten det blir gjort, sier han til Børsen.

I 2018 ble Jegard og hans kompanjonger tilkjent over 100 millioner kroner i vederlag fra det Ferd Eiendom-eide selskapet Ensjøveien 3 og 5 AS i Borgarting lagmannsrett. Like under 70 millioner tilfalt Jegard.

Slår tilbake

Selv mener Jegard at de skulle hatt mer enn det dobbelte. Salget av Ensjøveien 3, 5 og 7, for en samlet sum på 800 millioner kroner, viser at han har rett, hevder han.

Ferd Eiendom avviser kritikken kategorisk.

- Tvisten det refereres til gjaldt fastsettelse av vederlag for bygningsmasse ved opphør av festeforhold i 2017. Borgarting lagmannsrett fastsatte i 2018 at det var den tekniske verdien av bygningsmassen per 01.07.2017 som skulle legges til grunn, og vederlagssummen ble fastsatt av lagmannsretten og er rettskraftig.

Det skriver investeringsdirektør Geir Karlsen i Ferd Eiendom i en e-post til Børsen.

- Den tekniske verdien av bygningsmassen endres ikke selv om markedsverdien av tomten endres. Vi viser ellers til dommen som ble avsagt i Borgarting lagmannsrett i januar 2018.

Karlsen understreker at vederlaget Jegard mottok kun knyttet seg til verdien på bygningene, og ikke tomtene NRK nå har kjøpt.

Johan H. Andresen er forelagt kritikken. Ferd opplyser at han ikke ønsker å kommentere den personlig.

SKAPER SPLID: NRK har kjøpt denne tomta for 800 millioner kroner av eiendomsfirmaene Ferd Eiendom og Axer Eiendom. Foto: Cornelius Poppe / NTB
SKAPER SPLID: NRK har kjøpt denne tomta for 800 millioner kroner av eiendomsfirmaene Ferd Eiendom og Axer Eiendom. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- Lagde et helvete

Kjernen for striden er vederlagssummen Jegard mottok for bygninger han eide brorparten av på de aktuelle eiendommene. Selve eiendommen var eid av Universitetet i Oslo fram til Ferd kjøpte dem i 2011, men Jegard og to andre aktører hadde festeavtale på tomta fram til 2017.

Jegard har aldri eid selve tomtene Ensjøveien 3 og 5. Han eide imidlertid Ensjøveien 7, som han seinere solgte til eiendomsselskapet Axer Eiendom.

Det er rikskringkasteren NRK som punger ut med den svimlende summen til de Ferd og Axer, for henholdsvis Ensjøveien 3 og 5 og Ensjøveien 7. Ferd opplyser i en pressemelding at deres del av avtalen omfatter 500 millioner kroner.

EN AV NORGES RIKESTE: Andresen innehar femteplassen på Kapitals liste over Norges rikeste, med en anslått formue på 35 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge / NTB
EN AV NORGES RIKESTE: Andresen innehar femteplassen på Kapitals liste over Norges rikeste, med en anslått formue på 35 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Salget får Jegard til å se rødt. Han mener Andresen og Ferd gjennom rettsprosessen hevdet at eiendommene var lite verdt.

- Han lagde et helvete, for å si det rett ut. Da denne saken gikk for retten, sa han at eiendommen ikke var verdt noen ting, fordi det sto bygninger på dem, sier Jegard.

Ferd Eiendom avviser dette.

- Det Ferd framholdt var at bygningsmassen ikke utgjorde noen verdi for oss, av den enkle grunn at de måtte rives - ikke at eiendommen i seg selv ikke var verdt noe på grunn av bygningsmassen, skriver Karlsen.

- Skuffet

Saken ble først behandlet i Oslo tingrett i 2016, og tingretten slo da fast at vederlaget Ferd-selskapet skulle betale var på 25 millioner kroner. Begge partene anket.

Til slutt måtte Andresens eiendomsselskap ut med 101 270 000 - over hundre millioner kroner - til de tidligere festerne.

Ferd-selskapet måtte også betale nesten fire millioner kroner i saksomkostninger.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var ikke måte på hvordan han holdt på med denne saken. Jeg sloss med ham i sju år i rettsapparatet. Vi skulle hatt 250 millioner, men vi fikk 100 millioner. Ingen støttet oss da vi sa at verdiene var store der oppe, hevder Jegard, og fortsetter:

- Han brukte alt han kunne bruke for å fortelle at dette ikke var verdt noe. Tre år etterpå er eiendommene verdt 800 millioner. Det vil si at vår del var verdt 500 millioner.

Jegard sier han er «skuffet og vonbroten» over saken.

Andresen innehar femteplassen på Kapitals liste over Norges rikeste, med en anslått formue på 35 milliarder kroner.

Strid om kjøp

I 2011 fikk Ferd-selskapet kjøpt tomtene til Ensjøveien 3 og 5. Jegard følte seg snytt. Et kontraktutkast viste at Ferd på et tidspunkt vurderte å kjøpe tre eiendommer av Jegard for 155 millioner kroner.

En forutsetning var at han på forhånd skulle kjøpe festetomtene som to av de tre bygningene står på fra grunneieren Universitetet i Oslo (UiO). I stedet ble Jegard overbydd av Ferd, som kjøpte tomtene for 27 millioner kroner.

Ferd uttalte til Dagbladet i 2015 at Jegard avslo deres tilbud før de selv la inn bud.

- Jegard avslo våre tilbud og avsluttet forhandlingene før festetomtene ble lagt ut for salg og vi bød på dem. Noe annet ville vært umoralsk, sa tidligere eiendomsdirektør Carl Brynjulfsen til Dagbladet den gangen.

Han viste til at han 28. september 2011 skrev til Jegard at «vi oppfattet deg i etterkant av vårt siste møte klart slik at du ikke ville forhandle videre med oss».

Jegard hevdet på sin side at forhandlingene fortsatte helt fram til budrunden. Ferd vant budrunden med 27 millioner kroner, etter at Jegard måtte gi seg på 25 millioner.

- Jeg ble lurt. Jeg fikk i oppdrag å kjøpe de tomtene, for at det skulle bli rimeligere, hevdet Jegard den gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer