- Det er en veldig trist dag for pokerspillere, sier en av Norges mest profilerte pokerspiller Kayhan Mokri til Børsen.
Sammen med alle Pokerstars andre norske kunder fikk han onsdag en e-post, der Pokerstars kom med en nedslående nyhet til norske proff- og hobbyspillere.
«I kjølvannet av en nylig gjennomgang vil kunder bosatt i Norge ikke lenger få tilgang til vår plattform fra 26. oktober 2023», skriver de i e-posten.
Pokerstars går ikke dypere inn på begrunnelsen for avgjørelsen.

- En seriøs aktør
Leder i Norsk Pokerforbund, Tobias Leknes, synes i likhet med Mokri at det er trist at Pokerstars ikke lenger skal være tilgjengelig for folk i Norge.
- Pokerstars er en seriøs aktør, som opererer på en seriøs måte. Nå blir norske pokerspillere tvunget over på stadig mer uregulerte sider, som bryr seg mindre om reguleringer og der det ikke er like trygt å spille, sier Leknes.
Pokergiganten begrunner altså ikke avgjørelsen om å droppe Norge, og har foreløpig ikke besvart Børsens henvendelse. I pokermiljøet mener man det åpenbare bakteppet er de stadig strengere reguleringene som har blitt innført de siste åra.
I første omgang dreier det seg om betalingsformidlingsforbudet, som gjør at spillaktører må ha norsk tillatelse for at transaksjoner fra dem skal gå gjennom i Norge. Dette gjelder for nettspill og ulovlige fysiske spill i Norge.

Stenger dørene: - Veldig tung dag
- Absurd
Pokerstars har ingen tillatelser i Norge.
- Det har gjort det vanskeligere å få tak i premiene når man ikke kan få direkte transaksjoner. Da må man velge andre, mindre sikre, løsninger, sier Leknes, og fortsetter:
- Det må være lov å si at det er absurd at en tankesport - en folkesport - som mange liker å holde på med ikke er noe de ønsker å legge til rette for at folk kan drive med. Det framstår som provoserende.
Mokri sier rett ut at han har blitt fortalt at det er norske myndigheter som tvinger Pokerstars ut av landet. Han peker på at Pokerstars er ansett som en veldig seriøs aktør.
- Pokerstars er veldig mot kriminell aktivitet og hvitvasking. De er børsnotert og spør oss kunder om informasjon hele tida, sier Mokri.

Pokerproff selger: - Kan ta tid
- Føler meg som en kriminell
De to pokerspillerne, som begge spiller poker på heltid, er frustrert over at norske myndigheter ikke vil legge til rette for at nordmenn kan spille poker lovlig via nettet i Norge.
- Det er helt absurd. Dette systemet funker ikke for noen. Det eneste dette gjør for den norske befolkningen er at flere finner ulovlige måter å spille på. Dette betyr mer hvitvasking, flere folk som skjuler penger, og folk som finner andre måter å spille på, sier Mokri.
- Hvordan opplever du at det er å være pokerspiller i Norge?
- Jeg har vært pokerspiller i seks år, og har vel vært proff de siste tre. Hele den tida har jeg følt meg som en kriminell i mitt eget land, selv om jeg har startet opp mitt eget selskap og betaler skatt.
Leknes istemmer:
- Jeg er fulltidsspiller, og har mange venner og kolleger som rett og slett er drittlei og frustrerte. Vi kan ikke forstå dette, at vi nesten blir jaget fra landet. Man må vurdere å flytte utenlands for å drive med jobben sin.
Han mener også det er helt tydelig at dagens regulering med et spillmonopol ikke fungerer.
- Vi klarer ikke hjelpe problemspillere på en god måte. Vi ser både i Sverige og Danmark, som har lisensmodell, at de får flere verktøy til å hjelpe spillavhengige, sier Leknes.
Ifølge ham skjer 50 prosent av nettspillet på utenlandske sider, og han mener at myndighetene må lage reguleringer som omfatter hele markedet.
- Slik som de altså gjør i Sverige, Danmark og de nå har planer om i Finland, påpeker han.

Endte i retten
«Risikerer blokkert IP-adresse»
Fungerende avdelingsdirektør i avdeling for pengespill i Lotteri- og stiftelsestilsynet, Tore Blom, kan ikke si noe om hvilke utenlandske selskaper de har vært i kontakt med «for å få veiledning i hvordan de kan følge norsk lov og slutte å tilby sine pengespill i Norge».
«Vi kan bare opplyse om at vi har hatt dialog med flere utenlandsker selskaper», skriver Blom til Børsen.
Han opplyser at selskaper som ikke har lov til å tilby og markedsføre sine spill i Norge risikerer å måtte betale høye tvangsmulkter dersom de fortsetter å tilby pengespill til nordmenn ulovlig.
«Dette gjelder også pokerselskap. Lotteritilsynet vil gjøre flere tilsyn og sende varsler til selskap dersom de ikke trekker seg ut av Norge. Vi rettleder de selskapene som tar kontakt for å gjøre dette frivillig og dermed unngå tvangsmulkt», skriver Blom.
Han legger til at det blir jobbet med å få på plass en blokker av nettsteder som tilbyr ulovlige pengespill i Norge i 2024.
I september skrev Lotteri- og stiftelsestilsynet på sine nettsider at flere store spilleselskaper varsler at de vil trekke seg ut av Norge etter tilsyn fra tilsynet.
Pokerstars var ikke blant selskapene det hadde blitt ført tilsyn mot, men tilsynet skrev at de ville følge opp med tilsyn mot flere «ulovlige selskap», med mindre de informerer om at de vil trekke seg ut av Norge.