EU vil ta Russlands «krigskasse»:

Raser etter utspill: - Fullstendig lovløshet

Når krigen i Ukraina en gang tar slutt, vil det kreve enorme summer å få gjenoppbygd landet. EU tar til orde for å bruke Russlands «krigskasse».

VIL TA PENGENE: EUs utenrikssjef mener Russlands utenlandsreserver skal gå til Ukraina. Foto: John Thys / AFP / NTB
VIL TA PENGENE: EUs utenrikssjef mener Russlands utenlandsreserver skal gå til Ukraina. Foto: John Thys / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg er veldig for det, for det er helt logisk. Vi har pengene i lomma og noen må forklare meg hvorfor det er bra for afghanske penger, men ikke bra for russiske penger, sier EUs utenrikssjef, Joseph Borrell, til Financial Times.

Etter at Russland invaderte Ukraina for snart tre måneder siden, har landet blitt påført skader for helt enorme summer. I tillegg til at fryktelig mange har mistet livet, har flere byer nærmest blitt bombet sønder og sammen av russerne.

Fra ukrainsk side er det anslått at de vil trenge over 9 000 milliarder kroner for å bygge opp landet igjen etter krigen.

Rasende russer

Det store spørsmålet er hvem som skal ta den regningen, og der er det mange som peker på Russland.

Blant dem er altså EUs utenrikssjef. Grunnen til at Borrell viser til Afghanistan er at USA satt til side 3,5 milliarder dollar av landets utenlandsreserver for å gi som erstatning til ofre og pårørende etter terrorangrepet 11. september 2001.

Utspillet til EU-toppen blir møtt med voldsom kritikk fra Russland. Viseutenriksminister Aleksandr Grusjko omtaler Borrells forslag for «fullstendig lovløshet» og sier det vil skade Europa dersom det blir vedtatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.