Raser: - Fullstending råttent

Tidligere offiser i den russiske hæren langer ut mot Putin.

LANGER UT: Tidligere FSB-offiser Igor Girkin. Foto: AP/NTB
LANGER UT: Tidligere FSB-offiser Igor Girkin. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Igor Girkin, også kjent under sitt spionnavn Strelkov, har vært offiser i den russiske hæren og i sikkerhetstjenesten FSB.

I en 90 minutter lang video raser han nå mot Russlands svake krigføring i Ukraina, skriver Sky News.

Ifølge den britiske kanalen sier Girkin at russiske offiserer er misfornøyde med president Vladimir Putin og andre militærledere på grunn av den dårlige gjennomføringen av krigen.

Han raser selv mot den russiske ledelsen og sier at «fiskens hodet er fullstendig råttent», ifølge Reuters. En uttalelse som nok spiller på det russiske utrykket «fisken råtner fra hode og ned» og betyr at oppløsningen av samfunnet begynner med den øverste ledelsen. Han mener det russiske militæret trenger store endringer og flere kompetente mennesker.

KRITISERES: Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP
KRITISERES: Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP Vis mer

- Det er ikke bare meg. Folk i militæret er ikke blinde eller døve. Dem som er på midten av rangstigen er ikke redde for å si hva de mener og de er ikke veldig snille med presidenten eller forsvarsministeren, sier Girkin.

Girkin har lenge vært kritisk mot den russiske innsatsen i Ukraina og langet også i sommer ut mot Putin.

Da mente Girkin at Russland hadde betalt en for høy pris, for begrenset framgang i Øst-Ukraina.

OVER ÈN BILLION: Vladimir Putin vil bruke omtrent 30 prosent av Russlands budsjett på forsvar og sikkerhet. Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror ikke det er bærekraftig over tid. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Han mente blant annet at de russiske spesialstyrkene hadde feilet i målene som ble satt i «spesialoperasjonens andre fase», altså fasen som startet da russerne trakk seg tilbake fra Kyiv.

- Det ukrainske forsvaret i Lysytsjansk er bevisst utformet for å påføre maksimale tap på de russiske styrkene og på den måten bruke store mengder mannskaper og utstyr, skrev Girkin, ifølge Institute for the study of war.

Girkin spilte selv en sentral rolle da Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014.

Nederlandske myndigheter har også utstedt en internasjonal arrestordre på Girkin, fordi han er anklaget for å ha vært en av dem som skjøt ned Malaysian Airlines-flyet MH17 over Ukraina i 2014.

Han er i den anledning tiltalt for krigsforbrytelser. Han har siden den gang nektet for at det var russiske nasjonalister som skjøt ned flyet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer