Raser: - Gått altfor langt

Posten vil samle sjåførene sine i et nytt selskap, som har dårligere vilkår og lønn, ifølge tillitsvalgt. Påstanden blir blankt avvist av Posten.

VIL SPARE PENGER: Posten-sjåførene reagerer på ledelsens sparetiltak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VIL SPARE PENGER: Posten-sjåførene reagerer på ledelsens sparetiltak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

For å spare 100 millioner kroner, vil Posten nå samle sjåførene sine i et nytt selskap med dårligere vilkår og lavere lønn, hevder Fri Fagbevegelse.

Det opprører Posten-sjåfører over hele landet, som i disse dager samles til møter om hvordan de kan gi innspill til forslaget, ifølge fagbladet.

Regionalt tillitsvalgt i Posten, Olav Otnæs, står i bresjen for å reagere på ledelsens forslag.

- De ønsker å spare penger ved å flytte Posten-sjåfører med en tariffavtale over til et annet selskap med en annen tariffavtale. De vil spare penger på de ansattes vilkår, og det liker jeg veldig dårlig, sier han til Børsen, og fortsetter:

- Det virker også veldig ulogisk. Det er stor mangel på sjåfører nå, og det vil det også gjøre i lang tid framover. Dette er feil vei å gå.

Posten avviser kritikken blankt.

- Vi kommer ikke til å spare penger på dagens sjåfører slik Otnæs hevder. Hvis vi ikke gjør endringer risikerer Postens bildrift og yrkessjåfører å tape oppdrag som blir konkurranseutsatt dersom vi fortsetter som i dag. Vi konkurrerer i et marked hvor vi har gode forutsetninger for å sikre framtidig konkurransekraft, men da må vi endre oss og sikre at vi har markedstilpassede kostnader, kvalitet og service, sier pressesjef i Posten, Kenneth Tjønndal Pettersen, til Børsen.

UENIG: Pressesjef i Posten, Kenneth Tjønndal Pettersen, avviser kritikken. Foto: Posten
UENIG: Pressesjef i Posten, Kenneth Tjønndal Pettersen, avviser kritikken. Foto: Posten Vis mer

- Forsurer miljøet

Otnæs sier at sjåførene kan bli med på å gjøre noen justeringer i tariffavtalen de allerede har, men at det ikke er aktuelt for dem å bli ansatt i det nye selskapet.

- Vi liker dette svært dårlig. Alle er forpliktet til å bidra til at bedriften går bra, og det har vi alltid gjort. Men denne gangen har de gått altfor langt. Det forsurer miljøet og forholdet mellom partene, og det liker vi heller ikke, sier han.

Flere sjåfører er også bekymret for at sentraliseringen av Posten har ført til dårlig styring, skriver Fri Fagbevegelse.

For eksempel har tre-fire postbiler blitt sendt for å hente den samme pakka, ifølge nettstedet.

- Jeg har blitt sendt ut med en 18-tonns bil for å kjøre en enslig gardinstang. Bilen bruker 4 liter diesel på mila, og jeg foreslo at dette burde gjøres med elvarebil. Da svarte kjørekontoret at det var betalt for bil og sjåfør, så det brydde de seg ikke om. Sånt må vi få bukt med, sier sjåfør Christin Tronstad til nettstedet.

- Ingenting er avgjort

Postens pressesjef sier selskapet fortsatt ikke har lagt noe forslag på bordet, verken overfor ansatte eller tillitsvalgte.

- Vi er i samtaler med Fagforbundet Post og finans om vilkårene for de pågående endringene, så ingenting er avgjort. Fra vår side har vi vært tydelige på at ingen av dagens sjåfører kommer til å få dårligere arbeidsvilkår enn de har i dag.

- Hvorfor ønsker dere å samle sjåførene i et nytt selskap?

- Vi har i dag to selskaper som konkurrerer mot hverandre i et marked hvor det er sylskarp konkurranse om oppdragene. Det er ikke hensiktsmessig. De endringene som det nå er samtaler om skal være til det beste for sjåførene, vår framtid og gi oss styrket konkurransekraft. Det er grunn til å minne om at Fagforbundet har vært med på å lage tariffavtalene som benyttes av begge selskapene og de ligger godt over bransjens nivå, sier Pettersen og legger til:

- Vi har ikke noe mål om å samle sjåfører i et helt nytt selskap, men vi har i dag yrkessjåfører i flere juridiske selskaper og vi har naturligvis et ønske om å samle yrkessjåførene i ett av selskapene.

- Hva syns Posten om at sjåførene er misfornøyde?

- Vi kjenner oss ikke igjen i de beskrivelsene som Otnæs kommer med. Uansett resultat og konklusjon er det ingen av dagens yrkessjåfører i Postkonsernet som vil få dårligere vilkår eller må jobbe mer for samme betingelser. Alle yrkessjåfører i Posten Bring Bildrift vil ha tariffavtale og i dag ligger den godt over bransjenivå.

Han sier målet er å bygge opp Norges største og mest profesjonelle bildriftsmiljø.

- Vi ønsker en enda mer bærekraftig drift for ansatte, miljøet og økonomisk. Mange har uttrykt begeistring og ser viktigheten av denne utviklingen og ikke minst muligheten det gir for å få mer interessante arbeidsdager, varierte kjøreoppdrag og bli en del av et større fagmiljø, hevder Pettersen.

- Svært viktige for oss

Han hevder videre at de opplever stor interesse fra yrkessjåfører, både unge og seniorer, som ønsker å jobbe i Posten og Bring.

- Vi oppfattes som en seriøs og trygg arbeidsplass hvor det er anstendige og ordentlige arbeidsbetingelser samtidig som det er spennende og meningsfylte arbeidsoppgaver. Det er viktige forhold som verdsettes hos mange. La meg være klar på at våre yrkessjåfører er svært viktige for oss. Det er de i dag og det vil de være i framtida. Nettopp derfor ønsker vi denne ambisiøse og framtidsrettede satsingen på bildrift. Flinke folk vil jobbe i profesjonelle omgivelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer