Raser: - Har blitt frekkere

Flere har sett seg lei masseturismen i Venezia. Aktivisten Gloria Lazzaretti omtaler situasjonen som «katastrofal» overfor Dagbladet.

ER LEI: Venezia har vært plaget av en stor mengde turister i mange år. Foto: Shutterstock / NTB
ER LEI: Venezia har vært plaget av en stor mengde turister i mange år. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venezia har slått alarm om masseturismen i flere år, og det er blant annet innført turistskatt og begrensninger for store cruiseskip, for å slå ned på problemet.

Politisjef Gianfranco Zarantonello har tidligere uttalt at turistenes dårlige oppførsel er tilbake etter pandemien.

- Venezia blir ikke sett på som en by. Turistene oppfører seg som at de er på stranda, sa Zarantonello til CNN i starten av juli.

Nærmere to millioner utenlandske reisende er ventet å lande på italienske flyplasser bare i sommer, ifølge data fra ENIT, Italias turistbyrå. Gloria Lazzaretti i aktivistgruppa Venessia.com omtaler byen som «en av de mest overturistifiserte byene i verden» da Dagbladet tar kontakt.

- Dette fascinerer journalister og eksperter i alle land. Det ser ut som at det treffer dem mer enn innbyggerne her, som er så utslitte at de så vidt klarer å reagere, sier hun.

Denne videoen fra den italienske hovedstaden går nå viralt, og skaper sterke reaksjoner i sosiale medier. Video: Twitter. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Katastrofalt

Venessia.com er en gruppe som i flere år har jobbet for å bevare Venezia. Årsaken er at «Venezia ikke er laget av turister, men av dets folk», forklarer Lazzaretti.

- Så hvordan er situasjonen nå?

- Det er ganske katastrofalt. Vi hadde håpet at turismen ble mer bærekraftig etter pandemien, men realiteten er at de er enda frekkere enn før, sier hun.

Hun beskriver turister som setter seg midt på broer for å spise og drikke, og som ikke bryr seg om behovene til de fastboende. Hun omtaler turistene som overfladiske og forutinntatte.

- Ingen tar hensyn til de som er på vei hjem fra jobb, som kanskje løper fordi man er forsinket eller fordi man bærer tunge matposer. Byen er liksom deres. De er spredt rundt, tett i tett, og tenker ikke på om personen bak dem kanskje sliter med å komme fram i den ekte hverdagen, sier hun.

- Det største problemet

Lazzaretti legger til:

- Turistenes uvitende og overfladiske holdning er det største problemet om vi skal se på de store linjene. Så ligger det mye i mellom her.

Både hun og de andre i Venessia.com er svært bekymret for framtida.

- Kanskje må vi komme til det punktet at Venezia blir ødelagt, rasert, av alle disse tingene som denne typen turisme fører med seg. Kanskje vil folk da åpne øynene, sier hun, og legger til at politikerne i byen burde ha gjort mer for å endre på situasjonen.

Venezia var i 2021 nær ved å bli klassifisert som truet verdensarv av UNESCO. Da var det beslutningen om at store cruiseskip ikke får seile gjennom deler av lagunen, som var utslagsgivende, ifølge NTB.

Tidligere er det blant annet foreslått alkoholforbud på kveldstid som et tiltak for å bekjempe turismen, men dette ble ikke vedtatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer