- Det er et hjertesukk fra min side å se at pengene sitter løst i lomma, når det kommer til noen av de aller rikeste blant oss. Imens har vi måttet kjempe med nebb og klør for at folk som bor permanent i fritidsbolig skal få strømstøtte, forteller energipolitisk talsperson for Rødt, Sofie Marhaug til Børsen.
Ifølge Dagens Næringsliv mottok eiendomsbransjen alene til sammen 1,3 milliarder kroner i strømstøtte. Det tilsvarer 43 prosent av all strømstøtten for bedrifter som ble gitt.
Tall fra avisa viser hvilke bedriftseiere som mottok mest strømstøtte for sine bedrifter. Øverst på lista er Espen Aubert, som mottok hele 13 millioner kroner igjennom sine 15 bedrifter.
Oversikten til DN baserer seg på hvor stort eierskap en enkeltperson har i et selskap som har mottatt støtte. Eier personen 20 prosent av et selskap, tilsvarer summen 20 prosent av den mottatte støtten.

Full økonomkrangel: - Ingen peiling
Bjørn Dæhlie, og to andre eiendomsinvestorer som ikke er oppført på lista, mottok til sammen nesten 12 millioner kroner i strømstøtte gjennom deres eierskap.
Fellesnevneren for disse tre er at alle er så kalte «Sveits-flyktninger».

- Problematisk
Energipolitisk talsperson for Rødt, Sofie Marhaug, er svært kritisk til at utflytterne mottar denne støtten.
- Dette understreker hvor problematisk denne «flukten» til Sveits er. Disse rikingene snylter på fellesskapet, og stikker av fra regningen, hevder Marhaug.
- Det viser behovet for å tette « sveitserost-hullene» i skattesystemet, for eksempel med å innføre den såkalte exit-skatten, fortsetter hun.
Bjørn Dæhlie har ikke svart på Børsens henvendelse om å kommentere kritikken til Marhaug.
- Må hjelpes
Strømstøtteordningen for næringslivet kom 24. november, og gjaldt for fjerde kvartal i fjor. Ordningen dekket i hovedsak 25 prosent av strømkostnadene over 70 øre per kilowattime.
Dersom bedriften utførte energitiltak etter gitte kriterier, kunne også ytterligere 20 prosent dekkes av strømstøtten.
Gjennom strømstøtteordningen fikk bedriftene dekket opptil fem millioner kroner, fordelt på tre ulike komponenter. Dersom et konsern skulle få utbetalt støtten, fikk de ikke utbetale utbytte for 2023.

Hans Andreas Limi, finanspolitisk talsperson i FrP, er uenig med Marhaug i Rødt. Han mener at det ikke skal gå ut over bedriftenes strømstøtte at eierne bor i utlandet.

Må punge ut etter kvinnemangel
- Problemet er at vi nå ser en kraftig økning i konkurser, blant annet som følge av uforsvarlig høye strømpriser for bedrifter som får null i støtte fra regjeringen. Bedrifter i Norge må nå hjelpes gjennom krisen gjennom en makspris på 50 øre per kilowattime. Dette er uavhengig om arbeidsgiveren bor i Norge, USA, eller Sveits, sier Limi til Børsen.