Pastaprisene har steget voldsomt de siste månedene, til stor fortvilelse for italienerne. Nå beskyldes pastaprodusentene for profittjag og «griskflasjon».
I mai var prisen på en kilo pasta 14 prosent høyere enn året før, mot 15,7 prosent i april og 17,5 prosent i mars.
Det gjør vondt for pastaelskende italienere, som i gjennomsnitt spiser 23 kilo pasta i året, ifølge International Pasta Organization.

Varsler nasjonal pasta-boikott
- For italienske familier er det en eksistensiell krise, sier Clive Black, analytiker i Shore Capital, til Financial Times.
Prisøkningen skyldes den økte prisen på hvete, ifølge Giuseppe Ferro, sjef i La Molisana, som er Italias fjerde største pastaprodusent.
- Prisene er fortsatt høye fordi selskapene fortsatt bruker opp lagrene de kjøpte av hvete når prisen var som høyest, sier han.

Nye skrekktall for pasta
Den italienske forbrukergruppen Codacons fnyser av forklaringen, og mener produsentene bruker inflasjon som unnskyldning for prisøkningen:
- Virkeligheten er langt fra produsentenes narrativ. Prisene på pasta øker dobbelt så mye som inflasjonen, sier de i en uttalelse.
Den italienske forbrukerorganisasjonen Assoutenti har foreslått pasta-boikott for å se om man kan senke prisene ved å holde pasta i hyllene.
- Prisen på pasta er helt ute av proporsjon med produksjonskostnadene, sa Furio Truzzi, president i organisasjonen til Euronews forrige uke.