Raser mot FN: - Farlig og uansvarlig

FNs generalsekretær António Guterres har kalt investeringer i olje og gass for «økonomisk og moralsk galskap». Nå slår Shell-sjefen hardt tilbake.

AVHENGIG: Verden er fortsatt avhengig av olje og gass, ifølge Shell-sjefen. Foto: May James / Reuters / NTB
AVHENGIG: Verden er fortsatt avhengig av olje og gass, ifølge Shell-sjefen. Foto: May James / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Verden er fortsatt helt avhengig av olje og gass, sier Shell-sjef Wael Sawan i et intervju med BBC.

Han advarer mot å kutte i produksjonen av olje og gass, som vil føre til økte energipriser - spesielt med tanke på økt etterspørsel fra Kina og en kald europeisk vinter.

Generalsekretær i FN, António Guterres, har i en årrekke oppfordret til å fase ut fossilt brennstoff i kampen mot global oppvarming. Han mener vi «vel vitende styrer mot katastrofe» og at vi må «bevege oss mot å la olje, kull og gass bli igjen i bakken der det hører hjemme», ifølge UN News.

Sawan er sterkt kritisk til Guterres' nylige uttalelser om at investeringer i olje er «økonomisk og moralsk galskap».

- Jeg er helt uenig. Det som ville være farlig og uansvarlig er å kutte olje- og gassproduksjonen, slik at levekostnadene, som vi så i fjor, begynner å skyte opp igjen, sier Sawan.

Sawan er også bekymret for at fattige land står i fare for å bli «etterlatt» i det grønne skiftet. Han viser til at Pakistan og Bangladesh ikke hadde råd til å kjøpe flytende naturgass, etter at fjorårets flom førte til store ødeleggelser og sendte millioner på flukt.

- De tok bort flytende naturgass fra disse landene, og barn ble tvunget til å jobbe og studere ved levende lys. Hvis vi skal ha en grønn omstilling, må det være en rettferdig omstilling, som ikke bare fungerer for én del av verden, sier Sawan.

Med disse kommentarene har Sawan fått forskere og klimaaktivister på nakken.

- Ideen om at det er et valg mellom vår avhengighet av fossilt brennstoff, eller å jobbe ved levende lys, er en grov feilrepresentasjon av virkeligheten - særlig når vi vet at fornybar energi er renere, billigere og bedre for folkehelsen, sier Claire Fyson, medleder for klimapolitikk ved Climate Analytics, et globalt vitenskaps- og policyinstitutt, til BBC.

Klimaforsker ved University of Cambridge, Emily Shuckburgh, sier til BBC at Shell burde fokusere på å få fart på det grønne skiftet, «i stedet for å foreslå at de mest sårbare i samfunnet er tjent med vår bruk av olje og gass».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer