Raser mot FN: - Farlig og uansvarlig

FNs generalsekretær António Guterres har kalt investeringer i olje og gass for «økonomisk og moralsk galskap». Nå slår Shell-sjefen hardt tilbake.

AVHENGIG: Verden er fortsatt avhengig av olje og gass, ifølge Shell-sjefen. Foto: May James / Reuters / NTB
AVHENGIG: Verden er fortsatt avhengig av olje og gass, ifølge Shell-sjefen. Foto: May James / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Verden er fortsatt helt avhengig av olje og gass, sier Shell-sjef Wael Sawan i et intervju med BBC.

Han advarer mot å kutte i produksjonen av olje og gass, som vil føre til økte energipriser - spesielt med tanke på økt etterspørsel fra Kina og en kald europeisk vinter.

Generalsekretær i FN, António Guterres, har i en årrekke oppfordret til å fase ut fossilt brennstoff i kampen mot global oppvarming. Han mener vi «vel vitende styrer mot katastrofe» og at vi må «bevege oss mot å la olje, kull og gass bli igjen i bakken der det hører hjemme», ifølge UN News.

Sawan er sterkt kritisk til Guterres' nylige uttalelser om at investeringer i olje er «økonomisk og moralsk galskap».

- Jeg er helt uenig. Det som ville være farlig og uansvarlig er å kutte olje- og gassproduksjonen, slik at levekostnadene, som vi så i fjor, begynner å skyte opp igjen, sier Sawan.

Sawan er også bekymret for at fattige land står i fare for å bli «etterlatt» i det grønne skiftet. Han viser til at Pakistan og Bangladesh ikke hadde råd til å kjøpe flytende naturgass, etter at fjorårets flom førte til store ødeleggelser og sendte millioner på flukt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.