- Hvis de får det som de vil med forbud mot nettsalg av snus, så vil det være drepende for flere aktører, sier Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge, til Børsen.
Tidligere i vår la nemlig Helse- og omsorgsdepartementet fram folkehelsemeldingen. I meldingen lå det et forslag om å innføre forbud mot nettsalg av snus.
«Veldig dårlig»
Det har fått flere til å reagere kraftig, deriblant, ikke overraskende, de som driver med denne typen nettsalg. Markus Lindblad er kommunikasjonsdirektør i Snushjem, og mener forslaget er «veldig dårlig».
- Jeg tenker det er veldig mange gode ambisjoner i folkehelsemeldingen, men løsningen kan ikke være å løpe dagligvarebransjens ærend og stenge ned den bransjen som tilgjengeliggjør snus for hele Norge på en kostnadseffektiv måte, sier Lindblad til Børsen.
Han går langt i å hevde at hele forbudet vil virke mot sin hensikt, dersom et av målene er å unngå at ungdommer og unge voksne begynner å snuse.
- Regjeringen sier at om man selger til yngre så er det små pakker som gjelder. På alle andre områder har man tatt bort de små pakkene. Man har tatt bort tipakninger med røyk, og innført 20-pakning som minimum, sier Lindblad, og fortsetter:
- Vi vil gjøre det enda bedre for snus. Si at man må kjøpe minimum ti bokser av gangen. Vi selger ikke mindre enn det, og vår standard er 22 pakker. Hvilken standard har de hos Kiwi eller Rema? Det er ikke ungdommer som handler på nettet. De har ikke de pengene til å betale på forskudd.

- To klager
Han avviser også bastant at de har utfordringer med aldersverifisering, noe som har blitt pekt på som en utfordring fra politisk hold.
- I 2022 aldersverifiserte vi 800 000 personer i Norge. Vi nektet 3000 personer å kjøpe snus, og har fått to klager på at snus har kommet i hendene på mindreårige. Da har det vært noen som har kjøpt hos oss og som har solgt det videre, sier Lindblad.
For Rytman i SMB Norge, som påpeker at han ikke er snuser selv og dermed ikke snakker for sin egen syke mor, er saken prinsipiell.
- Det er uheldig hvis de får det som de vil, og det er kroken på døra for noen som omsetter en lovlig vare. Det vil uthule konkurransen og gjøre det vanskeligere for forbrukerne. Det forstyrrer markedet og konkurransesituasjonen, sier Rytman, som «ikke vil stå å se på at regjeringen jager våre medlemmer ut av Norge».
Refser Virke
Snushjem har nylig meldt seg inn hos SMB Norge, etter å ha vært medlem av Virke i flere år. Virkes innstilling til forslag om forbud mot nettsalg er en av grunnene til at de har meldt seg ut, forteller Lindblad, som er mektig irritert på organisasjonen.
- Vi har gjennom åra opplevd at Virke ikke verner våre spørsmål. Våre spørsmål dreier seg jo om en fri og åpen handel, på rettferdige vilkår og med konkurransenøytralitet, sier Lindblad.
Han viser blant annet til at Virke i sine høringssvar til folkehelsemeldinga knapt nevner forslaget fra regjeringen. Virke Handel nevner det ikke med et eneste ord, mens Virkes sentralorganisasjon skriver:
«Skal vi få flere til å gå over på mindre skadelige produkter, må disse produktene finnes der forbrukerne i dag kjøper sigaretter».
- Mener Virke da at vi må begynne med å selge sigaretter i tillegg til snus for å få støtte fra dem? Det er jo urimelig, sier Lindblad, og serverer krasse beskyldninger.
- Sannheten er en annen. Virke verner om en av sine medlemmer - Norgesgruppen. De burde stå opp for frihandelsprinsipper, men det gjør de ikke. Vi har tapt all tillit til Virke.
- Må håndheves strengt
Direktør for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad, sier at det ikke er riktig som Lindblad sier at det er «fri handel for tobakkssalg i Norge». Han peker blant annet på aldersgrensen, og mener den må håndheves strengt og likt mellom salgskanalene.
- Det betyr at det også må håndheves ved nettsalg. I praksis betyr det at den som kjøper tobakksvarer må vise legitimasjon også når varen mottas, sier Hammersland til Børsen.
Praksis i dag er at det holder at kundene legitimerer seg digitalt.
Utover det ønsker ikke Virke å kommentere Snushjems utspill.
SV skeptiske
Det store spørsmålet som gjenstår er om regjeringen får gjennomslag, og ting kan tyde på at de ikke får flertall. De er avhengig av støtte fra SV, og fra behandlingen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget skriver SVs representanter i en merknad sammen med Frp at de «ikke støtter forslagene til nye forbud i den nye tobakksstrategien».
Også Nettavisen erfarer at regjeringen ikke får støtte til sitt forbudsforslag.
Det vil i så tilfelle være gode nyheter for Snushjems rundt 15 ansatte i Norge.
- Og så er det konsumentene. Dagligvarehandelen kunne ha heftige marginer på snus, som de brukte til å priskonkurrere på andre varer - i og med at de har monopol. Vi kan vise hvilke høye marginer de har, og har presset prisene ned, hevder Lindblad.