Dagligvarebransjen:

Raser mot gigantutbetaling: - Grotesk

Norgessjef i Rema 1000, Tom Kristiansen, fikk med seg 74,7 millioner kroner da han tok over som sjef i mai i fjor. - Hører ikke hjemme noe sted, mener stortingspolitiker i SV, Ingrid Fiskaa.

BETALER FETT: Rema 1000s norgessjef kan le hele veien til banken. Foto: Audun Braastad / NTB
BETALER FETT: Rema 1000s norgessjef kan le hele veien til banken. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunne DN melde at Tom Kristiansen (66) fikk en «ekstraordinær kompensasjon» på svimlende 74,7 millioner kroner, da han ble ny norgessjef for Rema 1000.

Det kommer fram i dagligvaregigantens årsrapport for 2021.

I tillegg fikk Kristiansen lønn på 5,6 millioner kroner i fjor.

Det faller ikke i god jord hos stortingspolitiker for SV, Ingrid Fiskaa.

- Det er hull i hodet. Jeg syns det er grotesk, spesielt med tanke på de økte matvareprisene. Vi vet at de store matvarekjedene tar seg godt betalt, og er en viktig grunn til at matvareprisene nå øker for folk, sier hun til Børsen.

11 juli ble det kjent at konsumprisindeksen har steget med 6,3 prosent på et år, og at den nå er på det høyeste nivået siden 1988. Ifølge SSB skyldes den høye prisveksten blant annet uvanlig høy vekst i matvareprisene.

Matvareprisene har skutt fart den siste tida, og steg med hele 5,6 prosent fra juni 2021 til juni 2022. Fra mai til juni i år økte de med 0,2 prosent.

GODE VENNER: Ifølge DN blir Tom Kristiansen beskrevet som Ole Robert Reitans skygge, mentor og nådeløse gjennomfører. Han går også under navnet «Tøffe-Tom» internt i selskapet. Foto: Rema 1000
GODE VENNER: Ifølge DN blir Tom Kristiansen beskrevet som Ole Robert Reitans skygge, mentor og nådeløse gjennomfører. Han går også under navnet «Tøffe-Tom» internt i selskapet. Foto: Rema 1000 Vis mer

- Hører ikke hjemme noen plass

Ifølge Fiskaa har Kristiansen fått 1600 ganger det en voksen mann er beregna å bruke på mat og drikke i løpet av et år. Hun sier hun da har tatt utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett for 2022.

- Et annet tall: hvis Rema 1000-arbeideren er så heldig å ha en tariffavtale, noe de fleste ikke har, og har en heltidsstilling, som mange heller ikke har, så har Kristiansen fått 167 ganger det den arbeideren tjener i løpet av ett år, sier Fiskaa.

Hun mener tallene er et talende bilde på det hun kaller forskjells-Norge.

- Rema 1000 syns at de har råd til dette. De betaler arbeiderne sine dårlig, og har høye matvarepriser. Det hører ikke hjemme noen plass, sier hun.

- Hva kan dere politikere gjøre med dette?

- Det vi kan gjøre politisk er å regulere matvarebransjen, og sørge for at de tre store kjedene ikke har så stor makt som de har i dag. Vi kan neppe gjøre noe med lederlønningene, men vi kan i alle fall gjøre noe med den kjedemakta som gjør at de tjener så grovt på det vi kjøper i butikkene deres, sier hun.

- Reflekterer innsatsen

Styreleder i Rema 1000 og CEO i Reitan Retail, Ole Robert Reitan, mener det er naturlig at Kristiansen har fått den store utbetalingen.

- Tom har vært uvurderlig for REMA 1000s utvikling i mer enn 25 år, og det er naturlig at han har fått utbytte av verdiskapningen som han til de grader har bidratt til for selskapet. Jeg har forståelse for at utbetalingen i 2021 kan skape reaksjoner, men denne ekstraordinære kompensasjonen reflekterer altså innsatsen over mange år, skriver han i en mail til Børsen.

Han mener ansatte i Rema 1000 får lønn i tråd med gjeldende tariff.

- REMA 1000 Norge AS har nedfelt i franchiseavtalen at ansatte i butikk skal ha lønn i tråd med gjeldende tariff. Det vil si at lønn til medarbeidere er basert på forhandlingsresultatet som partene i arbeidslivet blir enige om, skriver han.

Sjef fram til 2024

Trond Bentestuen (51) gikk av på dagen som norgessjef i Rema 1000 i mai i fjor, etter uenigheter om retningen videre for selskapet. Tom Kristiansen ble da ny norgessjef, etter å ha vært sjef for Rema Etablering siden 2016. Fra 1997 til 2016 var Kristiansen administrerende direktør for Rema 1000.

Ifølge selskapets årsrapport hadde han en avtale om etterlønn og avslutningsbonus, som ble terminert i fjor. Det er resultatet av avtalen som ble på 74,7 millioner kroner, ifølge DN.

Christian Hoel, som er tidligere kjededirektør i Extra i Copp, vil ta over som norgessjef 1. januar 2024. Det var i oktober i fjor det ble kjent at Hoel var ansatt som ny sjef, men at en kombinasjon av oppsigelsestid, karantenetid og overleveringsfase med Tom Kristiansen gjør at han ikke vil starte i jobben før i 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer