Raser mot Hansa: - Mye frustrasjon

Hansa Borg vil legge ned bryggeriet i Kristiansand som i over 150 år har produsert CB. Det får ellers sindige sørlendinger til å hisse seg opp.

IRRITERT: Hansa Borg eier CB-bryggeri i Kristiansand. Nå skal bryggeriet legges ned, til store protester lokalt. Foto: Heiko Junge / NTB
IRRITERT: Hansa Borg eier CB-bryggeri i Kristiansand. Nå skal bryggeriet legges ned, til store protester lokalt. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi bruker litt sterkere ord enn at det ikke går greit nå, fastslår Petter Benestad, kristiansander, Venstre-politiker og svoren tilhenger av det lokale CB-ølet.

For det brygger til ølstrid i Sørlandets hovedstad. Bakteppet er at bryggerigiganten Hansa Borg eier Kristiansands tradisjonsrike CB-øl, og tidligere i år annonserte at de vil legge ned bryggeriet fra 1859, og flytte produksjonen til et annet sted. Avgjørelsen berører 28 fast ansatte.

- Gammelt og utslitt

Administrerende direktør Lars Giil forklarer at årsaken til det, er at de må gjøre store investeringer og driftsendringer for å møte morgendagens krav til bærekraft i produksjonen. Der kommer bryggeriet i Kristiansand til kort.

- Det er fordi det er så gammelt og utslitt at det ikke er bærekraftig på lang sikt å drive der lenger, sier Giil til Børsen.

Avgjørelsen har uansett fått kristiansanderne til å reagere, og regionavisa Fædrelandsvennen har skrevet den ene artikkelen etter den andre om lokale initiativ for å redde bryggeridriften.

- Det har vært ganske mye frustrasjon, både blant politikere og folk, og bystyret vedtok nettopp mer eller mindre enstemmig et opprop, der de sier at de ønsker å ta vare på bryggeriet, sier Benestad.

Han er en kjent figur i Kristiansand, som tidligere kinosjef og aktiv i lokalpolitikken for Venstre. Etter at Hansa Borgs planer ble kjent gikk han ut på sin Facebook-side, der han skrev:

«Vi kan selvsagt ikke akseptere at bergensere skal ødelegge vårt kjære CB».

Is-konge vil investere

Det var starten på den lokale aksjonen for å redde bryggeridriften i Kristiansand.

- Da tok investorer kontakt med meg. Det ble ganske fort klart at det var mange som kunne tenke seg å overta bryggeridriften i Kristiansand, forteller Benestad.

Det er heller ingen hvem som helst som står i spissen for de lokale investorer. Det er Paal Hennig-Olsen, leder for, ja nettopp, Hennig-Olsen Is, som ønsker å ta over bryggeridriften.

I tillegg ønsker den lokale eiendomsinvestoren Kurt Mosvold å drive med eiendomsutvikling på området.

- Folk i Kristiansand er opptatt av at en by på vår størrelse må ha et bryggeri, et universitet, et fotballag og et håndballag. Det har noe med identiteten vår å gjøre at vi har et øl som brygges her i Kristiansand, forteller Benestad.

Vil få EU-hjelp

«Brygget på kildevann og kjærlighet», var et slagord som i mange år prydet CBs ølboks, og nettopp dette med kildevann er det de lokale ølentusiastene nå setter sin lit til når de snur seg mot EU for å redde byens bryggerivirksomhet.

For som Fædrelandsvennen nettopp omtalte, setter nå lokalpatriotene sin lit til EU-ordningen «The protected geographical indication». Det er en merkeordning som ble innført på 1990-tallet, og som skal beskytte produktbetegnelser for varer som har en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon eller særpreg.

Lokalpatriotene mener ølet ikke kan produseres andre enn ved Christianssands Bryggerier (CB).

Ølentusiastene mener også å finne gode argumenter for at merkeordningen skal beskytte CB-ølet fra utflagging fra Kristiansand på Hansa Borgs hjemmeside, der de selv knytter ølet tett opp til kildevannet det brygges på:

«Alle CBs produkter brygges på kildevann fra Christian IVs kilde. Kilden ble funnet i 1932, en svært tørr sommer, hvor bryggeriets rørlegger gikk rundt med ønskekvisten. På 32 meters dyp fant han krystallklart, 100 prosent rent vann, som holder en jevn temperatur på 9 grader celsius, sommer som vinter. 25 000 liter i timen kommer ved hjelp av eget trykk opp av kilden - en såkalt artesisk kilde».

- Det er viktig for oss å beholde merkevaren, som vi tror blir ganske forringet hvis den skal produseres på regnvann fra Bergen, sier Benestad.

- Vil få Hansa Borg på gli

Derfor ble det i forrige bystyremøte bestemt at de går inn for at politisk ledelse og administrasjon i kommunen skal forsøke å søke geografisk beskyttelse av Kristiansands-ølet.

I ryggen har blant annet en sak som gjelder Münchener Bier, et ølmerke med vann fra dype brønner under byen, som er med på å gi det sitt særpreg og kvalitet. Til forveksling likt CB, altså.

- Dette er et forsøk på å få Hansa Borg på gli. Det er viktig at ølet produseres i Kristiansand, sier Benestad.

Giil går ikke med på at produktet forringes selv om det produseres andre steder.

- Vi klarer fint å brygge like god kvalitet, samme hvor vannet tas fra, så lenge det er norsk drikkevann, sier Hansa Borg-sjefen.

Han har forståelse for at det er store følelser i sving rundt flyttingen av bryggeriet, men understreker at de noen ganger må tørre å ta upopulære avgjørelser.

- Som ansvarlig bedrift og arbeidsgiver må hensynet til bærekraft av og til gå på beskostning av arbeidsplasser også lokalt. Vi kan ikke gå baklengs inn i framtida og si at vi skal fortsette å drifte videre bare fordi det er lokalt, sier Giil.

Bryggerisjefen har hatt en rekke samtaler med både politikere, næringslivspolitikere og investorer etter at flytteplanene ble kjent.

- Etter at jeg har hatt innledende samtaler og forklart realitetene, så viser alle jeg har snakket med forståelse for valget. De fleste skjønner at det ligger en nøye tankeprosess bak, konkluderer Giil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer