Raser mot «håpløse tiltak»

Burgerkjede reagerer på forskjellsbehandling i Bærum.

IRRITERT: Jon-Erik Kristiansen er irritert over det han omtaler som forskjellsbehandling fra Bærum kommune. Her er en han avbildet på Johnny Rockets restaurant på Storo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IRRITERT: Jon-Erik Kristiansen er irritert over det han omtaler som forskjellsbehandling fra Bærum kommune. Her er en han avbildet på Johnny Rockets restaurant på Storo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi har full forståelse for at vi må slå ned smitten, men det betyr ikke at vi bare skal akseptere håpløse tiltak, som på toppen av alt er konkurransevridende, sukker daglig leder for burgerkjeden Johnny Rockets, Jon-Erik Kristiansen overfor Børsen.

Den relativt nystartede kjeden har tre restauranter. To i Oslo kommune, og en i Sandvika Storsenter i Bærum, og det er sistnevnte restaurant som nå blir rammet av Bærums siste innstramming.

Ser rødt

Torsdag bestemte nemlig kommunen at serveringssteder i kjøpesentre stenges, og bare får lov til å tilby take away.

«Andre serveringssteder kan fortsatt holde åpent», heter det i avgjørelsen fra kommunen.

Det er det som får Kristiansen til å se rødt.

- Jeg kan ikke tro at du er mer smittefarlig inne på vår restaurant, enn om du går ut av senteret og spiser på en annen restaurant, sier Kristiansen.

Han klarer ikke «med beste vilje å se logikken i dette».

- Jeg klarer ikke se grunnene til at de på utsida skal få holde åpent, og ikke vi. De må registrere alle gjestene, men det klarer vi like godt på innsida, sier burgersjefen.

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen . Vis mer

Strenge tiltak

Det er den siste tidas smittetall som gjør at Bærum nå strammer kraftig inn. Det førte altså til at serveringssteder på kjøpesentre stenges, mens de på utsida får holde åpent, under forutsetning om at de bare mottar gjester fra Bærum.

Treningssentre får holde åpent, men bare for individuell trening, og bare for folk bosatt i Bærum.

Ølkranene holdes åpent, men det er bare personer i Bærum som får lov til å besøke skjenkestedene.

Kommunaldirektør i Bærum, Bente Herdlevær, understreker at kommunen har stor forståelse for den krevende situasjonen bransjen står i.

- Vi er bekymret, og anerkjenner den vanskelige situasjonen som næringslivet og særlig spisestedene befinner seg i. Men dette handler om å begrense mobilitet og hindre spredning av smitte.

- Hvilken vurdering ligger til grunn for at restauranter på kjøpesentrene må stenge?

- Vårt utgangspunkt har vært dialogen med FHI og deres anbefalinger. I tillegg har Bærum hatt en krevende utvikling i smittesituasjonen denne uka. Vi fant det nødvendig å spisse tiltakene i kommunen, der vi besluttet at det «minst» inngripende tiltaket var å stenge spisesteder inne på kjøpesentre, med unntak av take away-tilbud.

«Heller strengt enn stengt»

Herdlevær understreker at kommunen har hatt tett dialog med næringslivet, og at den klare tilbakemeldingen hittil har vært: «Heller strengt enn stengt».

- Dette gjør vi framfor å stenge fullstendig. Konsekvensen ved en full nedstenging vil være svært dramatisk. Dette har vært en måte å svare på problemstillingen knyttet til mobilitet.

- Kristiansen kaller tiltaket «konkurransevridende». Hva er din kommentar til det?

- Vi anerkjenner at serveringsstedene står i en veldig krevende situasjon. Utover dette har jeg ingen kommentar.

Herdlevær opplyser at de har invitert bransjen til et møte på mandag, der man kan komme med forslag til løsninger.

- Så får vi også se hva som kommer av nasjonale tiltak til uka. Vi er urolige for smittesituasjonen, og frykter at vi må gå til ytterligere drastiske tiltak.

Får ikke støtte

For Kristiansen i Johnny Rockets er avgjørelsen om å stenge hans burgersjappe på Sandvika storsenter et realt skudd for baugen.

Børsen har tidligere omtalt hvordan kjeden i stor grad faller utenfor de statlige støtteordningene, fordi bedriften er nokså nystartet, og derfor har gått med budsjettert underskudd i åra før coronapandemien feide inn over Norge.

For september og oktober fikk burgerkjeden for eksempel 16156 kroner i støtte fra den statlige kompensasjonsordningen. På toppen av dette føler altså Kristiansen nå at de blir urettferdig behandlet, når Bærum kommune stenger serveringssteder inne på kjøpesentre, men ikke dem utenfor.

For Johnny Rockets trenger all omsetningen de kan få.

- Vi hadde holdt åpent om vi kunne. Det er vi nødt til for å redde skuta, vi sliter jo. Når det gjelder de andre restaurantene våre i Oslo så er én stengt og én har take away, men der er reglene helt like for alle, sier Kristiansen.

- Hva tenker du om avgjørelsen fra kommunen da?

- Man begynner å resignere litt. Vi har holdt på med dette i ett år. Jeg håper de ser feilen, at det faktisk blir rettet, og hvis ikke håper jeg det ikke blir langvarig.

For han er helt glassklar på en ting:

- Hvis vi får ha åpent vil vi ta smittevern med det største alvor, som vi har gjort hele tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer