Raser mot hemmelig plan: - Har fått nok

Offshore Norge reagerer sterkt på Dagbladets sak om SVs vei til store oljeseire med den rødgrønne regjeringen. Nå etterlyser de at Ap og Sp setter foten tydelig ned for å trygge næringa og et kriserammet Europa.

STOR INNFLYTELSE: Offshore Norge mener SV har fått for stor innflytelse på norsk oljepolitikk i budsjettsamarbeidet med regjeringen. De frykter nå for konsekvensene. Her er SV-ledelsen avbildet da de folot regjeringssonderingene på Hurdal i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB
STOR INNFLYTELSE: Offshore Norge mener SV har fått for stor innflytelse på norsk oljepolitikk i budsjettsamarbeidet med regjeringen. De frykter nå for konsekvensene. Her er SV-ledelsen avbildet da de folot regjeringssonderingene på Hurdal i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- SV har nå fått mer enn vi fryktet at de skulle få på Hurdal. Det er på høy tid regjeringspartiene stenger butikken og sier at SV har fått nok, hvis de fortsatt skal ha troverdighet i olje- og gasspolitikken.

Det sier den tidligere Ap-politikeren Torbjørn Giæver Eriksen, som siden 2015 har vært direktør for samfunnkontakt og politikk i Offshore Norge, tidligere Norsk olje og gass.

Nylig skrev Dagbladet om hvordan budsjettforhandlingene mellom SV og regjeringspartiene foregikk på oljefeltet, og at SVs gjennomslag i oljepolitikken trolig ikke vil stanse her.

Tvert imot vil SV kreve nye innstramminger i oljepolitikken ved hver budsjett-korsvei, altså to ganger i året ut stortingsperioden.

Giæver Eriksen reagerer sterkt på det som kommer fram i Dagbladets sak.

- SV får heller få innflytelse på andre områder i budsjettet som samferdsel, bistand eller helse. De har fått nok nå for fire år.

- Vil falle raskt

Onsdag la Offshore Norge fram sin investeringsanalyse som viser at investeringene vil falle raskt etter 2025.

Giæver Eriksen forklarer at også produksjonen vil følge etter, særlig dersom rammebetingelsene forverres.

- Det er oppsiktsvekkende i et Europa som fryser og er i en dyp energikrise at vi sitter her hjemme i Norge og pønsker på måter vi kan levere mindre olje og gass framover. Europa trenger all energi de kan få når de skal gjøre seg uavhengig av olje og gass fra Russland. Den dype energikrisen kommer til å vare i mange år, og det er dypt usolidarisk å forsøke å redusere eksporten, sier han til Dagbladet.

Ifølge Giæver Eriksen er det særlig de internasjonale selskapene som nå må bruke mye tid på å forklare hovedkontorene sine om hva som skjer i Norge. Det har de ikke vært vant til, understreker han.

- Norge har vært regnet som et trygt land, men det er skapt en strukturell usikkerhet det siste året. Det er viktig at Ap og Sp nå slår fast at nok er nok.

- For drøyt

Nestleder og forhandlingsleder for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, rister på hodet over Giæver Eriksens uttalelser.

⁃ Han vet svært godt at leting etter olje og gass i dag ikke vil føre til oljeutvinning før om tidligst 15-20 år. Men det hopper han bare bukk over, og påstår at ingen nye letekonsesjoner betyr krise for Europa i morgen. Det er for drøyt, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Han mener sannheten er tvert i mot: Et Europa som er avhengig av norsk olje og gass for å holde seg varme om vinteren i 2040 er virkelig et Europa i dyp krise.

- Da har omstillingsplanene til Tyskland, Frankrike, Storbritannia og alle sammen gått i vasken og kampen for å stanse klimaendringer tapt for alltid, sier Fylkesnes.

- LO må våkne

Dagbladet er kjent med at oljeseirerne SV har fått så langt allerede innholder flere punkter de aldri fikk Ap og Sp med på under sonderingene på Hurdal.

Dagbladet er også kjent med at SV er blitt stadig tryggere på at vurderingene om ikke gå i regjering var en klok beslutning for egne gjennomslag.

Giæver Eriksen mener det er bekymringsverdig dersom det nå er etablert som en sannhet at SV skal forverre rammebetingelsene og «hakke» på olje- og gassindustrien to ganger i året.

Det samme gjør Frp-leder Sylvi Listhaug, som mener LO må reagere på det som kommer fram i Dagbladets sak.

- Jeg mener det er på høy tid LO våkner. Ap og Sp har overlatt styringen av Norges viktigste næring til et parti som vil avvikle den. Det er all mulig grunn til å kjenne på uro og bekymring når SV har fått så mye makt over oljepolitikken, sier Listhaug til Dagbladet.

Hun mener vi nå ser en regjering som skifter kurs «nærmest fra måned til måned» og viser blant annet til endringene i oljeskattepakken som kom allerede før budsjettforhandlingene med SV.

Som Dagbladet har omtalt er dette en strategi det også bli hevet mang et øyebryn over internt i SV, i næringen og i fagbevegelsen.

- De endret helt frivillig skattepakken som hadde et bredt forlik bak seg i Stortinget, og det kommer nye innstramminger hver gang de setter seg ned med SV. Næringen trenger langsiktige rammevilkår, nå er det ikke lett å navigere, sier Listhaug, som etterlyser at «noen voksne skal komme hjem» og ta styring i regjeringspartiene.

Fylkesnes tar imidlertid kritikken fra både Offshore Norge og Frp med ro.

⁃ Jeg tror ærlig talt ikke Giæver Eriksen og Listhaug tror selv på angrepene på regjeringspartiene. Ap og Sp har selv valgt å være mindretallsregjering, og må derfor forholde seg til SVs hovedsaker. Alt annet er å tro på julenissen, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer