Raser mot ledernes lønnsvekst: - Uakseptabelt

Ledere for statseide selskaper kunne i fjor notere seg for en lønnsøkning den jevne arbeidstaker kan se langt etter.

TOPP TRE: Joachim Høegh-Krohn, administrerende direktør i Argentum, Tone Wille, konsernsjef i Posten Norge AS og Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft er de tre best betalte topplederne i heleide statlige selskap. Foto: NTB
TOPP TRE: Joachim Høegh-Krohn, administrerende direktør i Argentum, Tone Wille, konsernsjef i Posten Norge AS og Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft er de tre best betalte topplederne i heleide statlige selskap. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Det er uakseptabelt med så mye høyere lønnsvekst for ledere i statlige selskaper enn det er for andre arbeidstakere og spesielt statsansatte, sier sekretær i LO Stat, Finn Olav Haga.

Børsen har nettopp presentert LOs mann for funnene vi har gjort etter å ha dypdykket i statsbudsjettet og hentet ut tall på lederlønninger i heleide statlige selskaper.

Lønnsfest

Tallene viser at lønnsfesten på ingen måte er over for toppsjefene.

Børsen har hentet ut tallene fra nærmere 60 heleide statlige selskap, og tallene viser oss følgende:

Toppledernes samlede lønn, det vil si fastlønn pluss bonus og andre godtgjørelser, har økt med 3,9 prosent.

Skreller vi bort bonuser og andre godtgjørelser er økningen i ren fastlønn på 4,2 prosent. Det er svært pene tall, om vi sammenlikner med hva Ola og Kari Nordmann fikk i lønnsøkning samme år.

Ifølge SSB økte gjennomsnittlige lønnsinntekter med 3,1 prosent.

Kontrasten får Haga til å reagere kraftig.

- Det er et dårlig signal å sende når så mange er permittert og har stått i en krevende arbeidssituasjon gjennom pandemien, sier Haga.

I pandemiåret 2020 er bonusen topplederne tok ut tilnærmet uendret fra 2019.

I 2019 ble det tatt ut 7 601 000, mens det i 2020 ble tatt ut 70 000 mer.

Tjente mer enn Erna

Dette er en utvikling Norges største arbeidstakerorganisasjon vil til livs. Haga i LO viser til at det har blitt gitt politiske signaler om lederlønnsmoderasjon, men at oppfordringen ikke virker å ha hatt effekt.

- For disse tallene viser jo en vesentlig høyere lønnsutvikling enn for andre lønnsmottakere, sier Haga.

Børsen har hentet inn tallene for samtlige selskaper oppgitt i departementenes budsjettpapirer, men følgende fire selskap er utelatt fra utregningen, da det ikke var mulig å finne gode sammenliknbare tall i rapporteringen:

Innovasjon Norge, Investino, Mantena og Nye Veier AS.

For de resterende 55 selskapene er de samlede lønnsutgiftene på 139,3 millioner kroner, mot 134 millioner i 2019.

Det gir en gjennomsnittlig lønn på 2,5 millioner kroner i 2020.

Til sammenlikning tjente Erna Solberg 1,7 millioner kroner på statsministerjobben i 2020. 38 av toppsjefene tjente mer enn henne.

Kapitalforvalter på topp

Den best betalte lederen er administrerende direktør for det statlige kapitalforvaltningsselskapet Argentum, Joachim Høegh-Krohn.

Han står oppført med en lønn på 5 135 000 og fikk i 2020 utbetalt en bonus på 2 476 000, samt godtgjørelser på 11 000 kroner. Det utgjør en samlet lønnsutbetaling på drøye 7,6 millioner kroner.

Godt over fire ganger så mye som statsministeren tjente.

BEST BETALT: Joachim Høegh-Krohn, administrerende direktær i Argentum. Foto: Erlend Aas / NTB
BEST BETALT: Joachim Høegh-Krohn, administrerende direktær i Argentum. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Hakk i hæl følger konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, som står oppført med en samlet utbetaling på rett i overkant av sju millioner kroner.

Bak det tallet skjuler det seg en lønn på drøye 5,6 millioner, 214 000 i andre godtgjørelser og drøye 1,1 millioner i bonus.

GODT BETALT: Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
GODT BETALT: Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Ytterligere én av de statlige topplederne tjener over fem millioner kroner. Det er Tone Wille, konsernsjef i Posten Norge AS. Hun står oppført med en lønn på drøye 5,6 millioner kroner. I tillegg kommer det andre godtgjørelser på 289 000, og hun ender opp med en samlet utbetaling på rett i underkant av seks millioner.

HØY LØNN: Konsernsjef Tone Wille i Posten Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HØY LØNN: Konsernsjef Tone Wille i Posten Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Topp ti-lista

De ti best betalt lederne i heleide statlige selskap er (lønn inkludert bonuser og andre godtgjørelser):

  • Joachim Høegh-Krohn, Argentum: 7 622 000 kroner
  • Christian Rynning-Tønnesen, Statkraft: 7 009 000 kroner
  • Tone Wille, Posten Norge AS: 5 954 000 kroner
  • Geir Isaksen og Gro Brakstad, Vygruppen: 4 963 000 kroner *
  • Marianne Bergmann Røren, Mesta: 4 118 600 kroner
  • Kjetil Houg, Folketrygdfondet: 3 971 000 kroner
  • Grethe K. Moen og Kjell M. Lund, Petoro: 3 868 000 kroner *
  • Frode Leversund, Gassco AS: 3 691 000 kroner
  • Auke Lont, Statnett: 3 383 670 kroner
  • Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef: 3 269 129 kroner

* Både Gro Brakstad og Kjell M. Lund overtok sjefsstillingen fra sine forgjengere i september. Den samlede lønna er det avtroppende sjef tjente fram til avgang, pluss det påtroppende sjef tjente resten av året.

Det er stort sprik i lønningen for selskapene, og aller minst utbetalt fikk sjefen for det UiO-eide selskapet Unirand, der årslønna var på 116 758. De aller fleste toppsjefene tjener et sted mellom én og tre millioner kroner.

HØY LØNN: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er blant de best betalte toppsjefene. Foto: Terje Pedersen / NTB
HØY LØNN: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er blant de best betalte toppsjefene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Krever grep

Haga i LO Stat forventer nå at den nye regjeringen jobber for at lønnsutviklingen for lederne blir mer i tråd med det vanlige lønnsmottakere får.

- Dette er statlige selskaper, så det er jo staten med ansvarlig minister og departement som peker ut styret. De har full mulighet til å styre og gi signaler. Hvis de ikke får gjennomslag for signalene så er det jo fryktelig passivt politisk, fastslår han.

De forskjellige heleide statlige selskapene er underlagt forskjellige departement, alt ettersom hvor de naturlig hører hjemme. I forbindelse med statsbudsjettet rapporterer alle departementene om lederlønn i disse statlige selskapene. Det er departementenes rapportering av lederlønn som danner grunnlaget for tallene i denne saken.

Børsen har tatt kontakt med de tre topplederne som tjener mest. Ingen av dem har ønsket å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer