Raser mot lekkasje: - Sjokkerende

Dagbladet kunne i dag fortelle at regjeringens statsbudsjett for 2023 viderefører den omstridte oljeskattepakka. Lan Marie Berg tror knapt sine egne øyne. Hun inviterer nå Erna Solberg til samarbeid.

VIL HA ERNA MED PÅ LAGET: MDG-topp Lan Marie Berg vil overkjøre regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA ERNA MED PÅ LAGET: MDG-topp Lan Marie Berg vil overkjøre regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter samtaler med kilder tett på budsjettprosessen i regjeringen, kunne Dagbladet i dag melde at den omstridte oljeskattepakka beholdes.

Beslutningen blir offentlig når regjeringen i morgen kommer med sitt forslag til statsbudsjett for 2023.

- Dette er sjokkerende, sier MDG-topp Lan Marie Berg til Dagbladet.

Oljeskattepakken er beregnet å koste staten til sammen 11 milliarder kroner.

Dagbladet får også opplyst at det ikke kommer endringer som vil ramme leverandørindustrien eller stoppe utbyggingen av planlagte prosjekter.

Omstridt støtte

Det var tidlig i juni 2020 at de daværende regjeringspartiene, sammen med Ap, Sp og Frp, ble enige om den såkalte oljeskattepakken. Pakken ga oljeselskapene store skattefordeler.

I ettertid har flere, inkludert Erna Solberg selv, vedgått at skattepakken var en feil. Solberg forklarte i vår at de urolige tidene under pandemien gjorde at man må ta beslutningen på kappen for at norsk politikk gjorde denne feilen.

Inviterer Erna til dans

Lan Marie Berg inviterer nå Erna Solberg til å stanse regjeringen.

MDG vil sporenstreks fremme forslag og håper å få Høyre og Solberg blir med på dansen. Sammen vil Lan Marie Berg stanse oljeskattepakka.

- Erna Solberg har innrømmet at oljeskattepakken var et feilgrep etter massivt press fra oljelobbyen. Jeg forventer at hun tar konsekvensene av det og støtter MDG i å skrote oljeskattepakken, slik at vi sørger for at det blir nok penger til de grønne næringene og framtidas arbeidsplasser, sier Berg.

Lan Marie Berg argumenterer mot oljeskattepakken ved å peke på at den opptar midler Norge heller kunne brukt på andre, og grønnere, bransjer.

- Det haster

Framfor subsidier, vil Berg heller legge ytterligere avgifter på oljebransjen.

- Regjeringen må frigjøre penger til det vi trenger mer av heller enn å fortsette å kaste penger etter det vi trenger mindre av, og å innføre en omstillingsavgift på fossil energi for å finansiere satsing på grønne næringer. En slik avgift bør også Høyre stille seg bak.

- Vi vet at fortsatt oljeinvesteringer står i veien for at kapital og hjernekraft går inn i grønne selskaper, hevder MDG-toppen.

Regjeringen har meldt til Stortinget at investeringene i oljesektoren vil øke fram til midten av 2020-tallet.

- Det haster å reversere effekten av oljeskattepakken, sier Lan Marie Berg.

Andre viktige lekkasjer

Regjeringen øker også fagforeningsfradraget til 7700 kroner i statsbudsjettet for 2023, får Dagbladet bekreftet.

Støre-regjeringen økte i fjor fagforeningsfradraget fra 3800 kroner til 5500 kroner. Daværende arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) lovet samtidig å øke det på nytt til 7700 kroner i år.

Dette løftet blir altså nå innfridd.

Dagbladet kunne i går også fortelle nyheten om at regjeringen vil redusere avgiftene på anleggsdiesel med 50 øre på pumpa.

Reduksjonen koster over én milliard kroner.

Øker formuesskatten

Fra før har Dagbladet meldt at formuesskatten økes i det kommende statsbudsjettet.

I tillegg kan det bli snakk om å øke satsen for formuesskatt. I fjorårets statsbudsjett innførte Støre-regjeringen en økt sats for dem med formuer over 20 millioner kroner. Denne fikk SV økt til 1,35 prosent i forhandlingene.

Dagbladet blir fortalt at et aktuelt grep også er å kutte i aksjerabatten som i dag er på 25 prosent. I Hurdalsplattformen har Ap og Sp lovet å kutte denne til 20 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer