Raser mot Löwengrips milliardær-eks

Storbråk rundt eiendomsmagnaten etter ny satsning.

I HARDT VÆR: Eiendomskonge Erik Selin får nå krass kritikk. Her sammen med daværende kjæreste Isabella Löwengrip - som selv har opplevd storm rundt sitt selskap den siste tida. Foto: Sven Lindwall / Expressen
I HARDT VÆR: Eiendomskonge Erik Selin får nå krass kritikk. Her sammen med daværende kjæreste Isabella Löwengrip - som selv har opplevd storm rundt sitt selskap den siste tida. Foto: Sven Lindwall / Expressen Vis mer
Publisert

Som eiendomsutvikler har superrike Erik Selin (52) slått seg opp som en av de mektigste i bransjen. 52-åringen utvikler og forvalter bolig, næringseiendom og hoteller i både Sverige, Danmark og Norge.

Rundt enkelte av milliardærens høyreiste byggeprosjekter, har det nå blåst opp til kraftig storm. Ifølge Expressen soper Selin inn enorme summer på sine utleieobjekter i blant annet Biskopsgården, Angered og Högsbo i Gøteborg.

Som eier og administrerende direktør i Fastighets AB Balder, har selskapet omsatt for milliardbeløp gjennom åra. Etter Forbes' beregninger, har toppsjefen selv en formue på 3,6 milliarder dollar.

52-åringen, og ekskjæresten til influenser Isabella Löwengrip (29), bor ikke uventet i en meget tiltalende praktvilla ved sjøen i Billdal. Det står angivelig i sterk kontrast til boforholdene hos leietakerne i Gøteborg.

Rammer hardt

Ifølge Expressen har Selin tidligere blitt utpekt til en av Sveriges verste utleiere. Beboere har varslet om store mangler ved leilighetene, som blant annet omfatter dårlig isolasjon og problemer med rotter.

Nå har selskapet tatt grep, og startet et omfattende renoveringsprosjekt i de gamle bygårdene. For leietakerne skulle det vært en gladmelding. Problemet er at oppussingsregninga faller på deres kjøkkenbord.

Det som tidligere var en overkommelig pris i storbyens hardt pressede boligmarked, rammer nå flere hardt.

- De har bare ett mål og det er penger, bare penger, sier Karin Boklund, som er tilknyttet en Balder-bolig i Långströmsgatan, til Expressen.

- Tvunget til å flytte

Hun er en av flere leietakere som avisa har vært i kontakt med. I likhet med andre, er Boklund i harnisk over situasjonen.

- Dette er et gammelt arbeiderklasseområde og de fleste av oss som bor her har begrensede midler. Vi har ikke råd til å betale for Balders leieøkning på 70 prosent. (...) Det er mange som vil bli tvunget til å flytte, men det er ingen steder å flytte fordi boligbyggingen har ikke holdt tritt med utviklingen, sier Klas Krantz.

Siden Balder startet opp i 2005, har selskapet blitt en stor aktør i Norden. Eiendomskjempen tok først steget inn i det norske markedet i 2018.

Ifølge Estate Nyheter bladde Fastighets AB Balder den gang opp 700 millioner norske kroner for eiendommene til Høgskolen i Hedmark - hovedsakelig utleid til den norske staten. Den andre investeringen i Norge ble Lakkegata 3 med over 160 hotelleiligheter.

- Lave leiesatser

Børsen har vært i kontakt med eiendomsmagnat Erik Selin. Han henviser videre til Balders kommunikasjonssjef Sandra Nilsson. Overfor Børsen bekrefter sistnevnte at boligprosjektet vil føre til økte leiesatser, men ønsker ikke utdype hvor mye det dreier seg om.

- Balder kjøpte blant annet eiendom i Långströmsgatan i 2013, og disse leilighetene har hatt lave leiesatser fra begynnelsen.

Artikkelen fortsetter under:

Videre forklarer Nilsson at leietakerne har fått muligheten til å velge mellom tre alternativer. Renoveringspakkene er delt inn etter hvor stor oppgradering man ønsker - der den mest omfattende naturligvis vil koste mest.

- Da vi lanserte renoveringsprosjektet for våre leietagere, var det mange som uttrykket stort engasjement for planene, og ikke minst lettelse over utbedringene som skulle skje.

- Likevel får dere nå krass kritikk?

- Vi opplever at majoriteten har vært positiv til planene. Vår ambisjon har vært å finne ulike alternativer som passer for hver enkelt, og har derfor involvert våre leietakere i stor grad gjennom denne prosessen. Vårt mål er - og har alltid vært - at alle skal kunne bli boende.

Balder har for øvrig ingen konkrete eiendomsplaner for Norge i nærliggende framtid.

Artikkelen fortsetter under:

STOR: 29 år gamle Isabella Löwengrip, også kjent som «Blondinbella», lever av å dele åpent om både business og privatliv, og stjeler stadig spalteplass i mediene i Sverige så vel som her til lands. Reporter: Henriette Eilertsen. Klipp: Madeleine Liereng. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ingen ansatte igjen

Bråket rundt Erik Selin kommer kort tid etter at hans ekskjæreste måtte trekke i nødbremsen for å redde egen forretning.

Overskriftene rundt Isabella Löwengrip har det siste året omfattet påstander om blogg-fusk, innstilte USA-planer og økonomisk havari. I slutten av januar bekreftet 29-åringen selv at hun nå står alene igjen i selskapet.

- Det er merkelig at vi for noen måneder siden var ti ansatte og hadde store planer om å ekspandere til USA. I stedet gikk det en annen vei for Löwengrip Invest som ikke lenger kommer til å ha noen ansatte, skrev 29-åringen i et blogginnlegg titulert «Last man (woman) standing».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer