Raser mot luksusbasseng

Monsterkonstruksjonen skaper kontrovers: - En katastrofe.

HØYT: I det nyetablerte fiffestrøket «Embassy Gardens» i London, kan beboerne ta seg en liten svømmetur i sitt eget «Sky Pool» som henger rolige 35 meter over bakken. VIDEO/FOTO: NTB/SCANPIX/YOUTUBE Vis mer
Publisert

Den siste tida har de spektakulære bildene av svømmebassenget «The Sky Pool» i Nine Elms i London gått verden rundt.

Prestisjeprosjektet er like oppsiktsvekkende som det er fryktinngytende: En transparent monsterkonstruksjon som ruver 35 meter over bakken.

Luksusbassenget, som strekker seg 25 meter i lengden og som angivelig holder en vannmasse på 375 tonn, ble offisielt åpnet for gjester 19. mai.

For fiffen

Selv om bassenget har fått anerkjennelse som verdens første av sitt slag, har det også høstet krass kritikk. Årsaken er blant annet at de aller færreste får bli med på festen.

35 METER NED: Luksusbassenget strekker seg 25 meter i lengden og ligger 35 over bakken. Foto: Maja Smiejkowska / Shutterstock / NTB
35 METER NED: Luksusbassenget strekker seg 25 meter i lengden og ligger 35 over bakken. Foto: Maja Smiejkowska / Shutterstock / NTB Vis mer
OPPSIKTSVEKKENDE: Himmelbassenget - som det også er blitt kalt - skal være det første i sitt slag. Foto: Maja Smiejkowska / Shutterstock / NTB
OPPSIKTSVEKKENDE: Himmelbassenget - som det også er blitt kalt - skal være det første i sitt slag. Foto: Maja Smiejkowska / Shutterstock / NTB Vis mer

En av dem som slakter prosjektet, er den britiske arkitekten og designeren Edwin Alexander Heathcote (53). I et innlegg i The Financial Times har arkitekteksperten funnet fram sin skarpeste penn:

«London’s Sky Pool: En katastrofe som allerede har funnet sted.», skriver Heathcode innledningsvis.

- Verste stedet

Han mener konstruksjonen er et symbol på alt som er riv ruskende galt med eiendomsutviklingen, lokalpolitikken og arkitekturen i London.

Nine Elms i bydelen Wandsworth er et område som har vært under voldsom utvikling de seineste åra. Blant annet flyttet USAs ambassade i London dit for drøye tre år siden.

- Dette er et område for overklassen. Hvor rike utlendinger, kapitalister, finansfolk og eiendomsmoguler har tatt over. Det fører til ekstremt prispress. En del av kritikken ligger i at vanlige folk ikke lenger har råd til å bo der, forklarer Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Børsen.

FÅR REFS: Luksustilbudet skal kun være tilgjengelig for de rikeste beboerne. Det skaper sterke reaksjoner. Foto: Maja Smiejkowska / Shutterstock / NTB
FÅR REFS: Luksustilbudet skal kun være tilgjengelig for de rikeste beboerne. Det skaper sterke reaksjoner. Foto: Maja Smiejkowska / Shutterstock / NTB Vis mer

Heathcote er en av dem som er særlig kritisk til at utbyggerne har prioritert å føre opp en rekke luksusprosjektet, framfor rimelige boliger til mannen i gata. Journalist Claire Hubble er blant dem som har servert følgende kraftsalve i sin beskrivelse av området:

«Tomme utstillingshjem og smakløs luksus: Nine Elms er det verste stedet i London. Velkommen til den kulturløse ødemarken av skyskrapere».

Og hun er ikke alene:

- Dette tidligere industriområdet i hjertet av London var en utrolig mulighet for en by som står overfor en alvorlig boligkrise. Likevel har konservative politikere fra begynnelsen prioritert utviklernes private gevinst framfor et offentlig gode, skriver lokalpolitikeren Aydin Dikerdem på Twitter.

Jan Erik Mustad utdyper:

- Londons borgermester skal visstnok ha godkjent dette luksusprosjektet, noe som har skapt sterke reaksjoner. Nine Elms er et eksempel på at de rike tar over og dytter arbeiderklassen vekk.

- Velter seg i luksus

Bedre ble det altså ikke da det eksklusive svømmebassenget for Embassy Gardens-beboere kom på plass i mai. Én ting er at gjester utenfra ikke har tilgang. En annen er at tilbudet bare er forbeholdt de rikeste beboerne i Embassy Gardens.

Det skriver blant andre The Guardian.

- Å gjøre noe slikt på et feriested er én ting, men å skape noe slikt i London er litt som å gni det inn i ansiktene til de som pendler med tog til og fra krevende jobber like under. De kan kikke opp, og se at andre velter seg i gjennomsiktig luksus, skriver Heathcote.

Mustad legger til:

- Dette er ikke bare et svømmebasseng for rike mennesker, men for ekstremt rike mennesker. De som har penger til å kjøpe boliger på toppen får tilgang, og dette skjer i ei tid der hvor det er stor mangel på helt vanlige boliger i London.

- Eksemplene er dessverre flere: Tidligere industriområder, hvor man har valgt å bygge fasjonable boliger for folk med penger. Det er trist.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Trist

Arkitekt Heathcote er ikke alene om å slakte prestisjeprosjektet. Nadeem Iqbal - som bor i bygget, er blant dem som bare får være tilskuer til det nye luksustilbudet.

- Vi har seter på første rad til bassenget. Men det triste for vår del er at vi aldri vil få tilgang til det. Ingen forventer at vi skal få gratis adgang, men vi har heller aldri fått muligheten til å betale for det, sier Iqbal til The Guardian.

Brian Eckersley er en av hjernene bak prosjektet. Han henviser til utbygger for å svare på kritikken knyttet til begrenset publikumstilgang.

- Vi var ikke involvert i de beslutningene. Men jeg tror at mange ikke engang ville ha brukt det om de fikk muligheten. Det får magen til å vri seg. Samtidig kan hvem som helst nyte synet av den spektakulære konstruksjonen.

En talsperson for utbyggerselskapet, EcoWorld Ballymore, forteller at alle skal ha fått tilbud om å få tilgang på de eksklusive fasilitetene.

- Men for å beholde en rimeligere serviceavgift, ble det ikke inngått noen avtale, sier talspersonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer