Raser mot luksusbygging:
- Solgte oss en drøm

Etter finanskrisen i 2008 vendte flere tilbake til sine hjem i den lille landsbyen Jebel Ali i Dubai. Nå blir de kastet på dør som følge av en eksplosiv luksus-utbygging.

LUKSURIØST: Skyskrapere og enorme luksusbebyggelser har dukket opp i Dubai de siste tiårene. Nå må også innbyggerne i den lille landsbyen Jebel Ali vike for luksusen. De frykter at det ikke vil være noe av det gamle Dubai igjen. FOTO: Shutterstock / NTB
LUKSURIØST: Skyskrapere og enorme luksusbebyggelser har dukket opp i Dubai de siste tiårene. Nå må også innbyggerne i den lille landsbyen Jebel Ali vike for luksusen. De frykter at det ikke vil være noe av det gamle Dubai igjen. FOTO: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De visste dette kom, men likevel solgte de oss drømmen.

Det sier sørafrikanske Monique Buitendag (37) til nyhetsbyrået AP utenfor sitt hjem i landsbyen Jebel Ali i Dubai.

Hun har nylig brukt en «liten formue» på oppussing av familiehjemmet - helt forgjeves. For i forrige uke ble innbyggerne møtt med følgende beskjed fra Dubais statseide eiendomsutvikler, Nakheel:

De har tolv måneder på å forlate eiendommene sine.

«Fortida har en ny framtid», lyder flygebladene i landsbyen. Nå kommer bulldoserne.

Oljeboom

Det var på 70-tallet, da oljefelt ble oppdaget i den persiske gulfen, at i hovedsak europeiske og amerikanske arbeidere inntok denne og andre små, søvnige fiskerlandsbyer langs Persiabukta.

Den gang besto det meste rundt Jebel Ali av ørken, forteller flere av innbyggerne til AP.

Siden har fremmedarbeiderne strømmet på til landsbyen, og innbyggerne uten statsborgerskap ble langt flere enn dem som innehar det. En lokal skole ble bygget. Det samme ble et lokalt klubbhus og et felles basseng.

KONTRAST: Skyskraper etter skyskraper har dukket opp i horisonten for innbyggerne i Jebel Ali. Nå spiser byens luksus også opp denne delen av gamle Dubai. FOTO: Jon Gambrell / AP / NTB
KONTRAST: Skyskraper etter skyskraper har dukket opp i horisonten for innbyggerne i Jebel Ali. Nå spiser byens luksus også opp denne delen av gamle Dubai. FOTO: Jon Gambrell / AP / NTB Vis mer

De har alle vært vitne til Dubais enorme utvikling.

Skyskraper på skyskraper har dukket opp i horisonten. Enkelte av innbyggerne i Jebel Ali har bodd her i generasjoner. Flere har flyttet «hjem» igjen i seinere tid for å gi egne barn den samme oppveksten de selv har hatt.

For mens emiraten har gått fra å bestå av små landsbyer omringet av ørken, til en storby av enorme luksusresorter, golfbaner, vannparker og gigantiske kjøpesentre, har de små husene i det lille beskyttede samfunnet fått stå i fred.

Økonomisk ruin

Det var på 2000-tallet at Dubais eiendomsmarked var på full frammarsj, og på kort tid ble det bygget eksklusiv arkitektur og kunstige palmeøyer - for ikke å glemme verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa.

Utbyggingen førte til en eksplosiv vekst i eiendomsprisene, som firedoblet seg fra 2002 til 2007.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Men i 2008 traff finanskrisen emiraten beinhardt. Investeringsselskapet Dubai World, som sto bak flere enorme byggeprosjektene, kunne ikke lenger betale gigantgjelda de hadde pådratt seg for å finansiere luksusen.

Dubai møtte et boligkrakk med halverte eiendomspriser og innbyggertallet falt dramatisk da vestlige utlendinger rømte fra en emirat i økonomiske ruiner.

Før finanskrisen traff, hadde eiendomsselskapet Nakheel annonsert planer om å legge Jebel Ali i grus for å finne plass til nye luksusprosjekter, men også disse planene måtte skrinlegges.

Ble lokket tilbake

Etter flere år hvor landsbyen nærmest skal ha stått som en spøkelsesby, har flere av beboerne blitt lokket tilbake med et løfte om at Jebel Ali skulle løftes tilbake til det den en gang var.

I perioder har imidlertid ryktene gått blant innbyggerne som lot seg lokke, forteller flere av dem til AP. Ryktene om at planene om å gjøre landsbyen om til en luksusbebyggelse likevel skulle realiseres.

KASTES UT: Britiske Amanda James og ektemannen Garry må flytte fra hjemmet sitt i Dubai innen ett år. Da skal det rives til fordel for luksusvillaer. FOTO: Jon Gambrell / AP / NTB
KASTES UT: Britiske Amanda James og ektemannen Garry må flytte fra hjemmet sitt i Dubai innen ett år. Da skal det rives til fordel for luksusvillaer. FOTO: Jon Gambrell / AP / NTB Vis mer

De har sett små hint. Ikke minst når det gamle, rustikke klubbhuset plutselig ble en fancy pub i 2017. Likevel har de valgt å tro at det ville bli med løftet som ble gitt, forteller innbyggere.

Men i forrige uke kom kontrabeskjeden. Om et år kastes familiene på gata, og de små murhusene må vike til fordel for toetasjes luksusvillaer av glass og metall.

Beboerne som fortsatt bor i landsbyen, får ikke nye hjem i de planlagte villaene. De færreste har også råd til å kjøpe seg inn og må derfor finne nye hjem.

Noen vurderer å forlate Dubai, forteller de til AP.

- Har fulgt loven

Eiendomsselskapet Nakheel, som for øvrig også står bak den kjente palmeformede øya Palm Jumeirah, understreker på sin side at de har fulgt alle rettslige prosesser i saken.

- Vi anerkjenner Jebel Alis viktige rolle i Dubais historie og for befolkningen der, og av den grunn har vi besluttet å videreutvikle samfunnet for å bevare og forbedre dens levetid for generasjonene som kommer, skriver de til AP.

Ifølge nyhetsbyrået legger de også til at de mener de planlagte badebassengene, parkene og sportsarenaene vil bringe befolkningen i området sammen på nye måter.

Beboerne er langt fra enige.

SMÅBEBYGGELSE: Landsbyen Jebel Ali betår av flere områder med små enklaver av murhus. Nå skal landsbyen, slik beboerne kjenner den, jevnes med jorda. FOTO: Jon Gambrell / AP / NTB
SMÅBEBYGGELSE: Landsbyen Jebel Ali betår av flere områder med små enklaver av murhus. Nå skal landsbyen, slik beboerne kjenner den, jevnes med jorda. FOTO: Jon Gambrell / AP / NTB Vis mer

- Det kommer til å likne alle de andre luksusvillaene. Du mister hele denne delen av gamle Dubai, sier Buitendag.

Frykter gjentakelse

Børsen har tidligere omtalt at coronapandemien har gjort at flere av verdens rikeste har forflyttet seg til emiratet.

Trenden har gitt kraftige utslag i eiendomsmarkedet, som igjen har skutt boligprisene til værs. Det har ført til at flere frykter for at historien fra 2008 vil gjenta seg.

Amanda James (53) flyttet til Dubai med sine britiske foreldre og søsken i 1984 og bor nå i familiehuset i Jebel Ali som har sett tre generasjoner vokse opp.

- Mitt håp er at unge mennesker i dag ikke tror Dubai er Disneyland, fordi det er det ikke. Det hadde så mye sjel, sier hun til AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer