New Zealand

Raser mot luksusprosjekt

Miljøvernere hevder at PayPal-grunnleggerens luksuriøse New Zealand-prosjekt vil ødelegge innsjølandskapet.

FERIEPARADIS: Milliardærgründeren, som var den første eksterne investoren i Facebook, Peter Thiel, har planer om å bygge et ferieparadis på sørøya av New Zealand. Foto: The Travel Library/Rex/ NTB
FERIEPARADIS: Milliardærgründeren, som var den første eksterne investoren i Facebook, Peter Thiel, har planer om å bygge et ferieparadis på sørøya av New Zealand. Foto: The Travel Library/Rex/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tysk-amerikanske milliardæren og PayPal-medgrunnleggeren Peter Thiel planlegger å bygge et luksusbolig-prosjekt på en tomt han eier ved bredden av innsjøen Wanaka i New Zealand, med en størrelse på hele 1900 mål.

Thiel kjøpte eiendommen i 2015 for angivelig 13,5 millioner dollar, gjennom selskapet Second Star Limited, som han selv eier, ifølge CNBC.

Gjestehytte med plass til 24 personer

Thiel har søkt om å bygge en serie frittstående bygninger på eiendommen. Planene viser blant annet en privat boligbygning inni en åsside, samt en større luksushytte med plass til 24 overnattingsgjester. Det er også en egen meditasjonsplass og flere vann-installasjoner.

Den såkalte eierhytta skal ha eget spa og basseng, samt et bibliotek og ti gjesterom med uforstyrret utsikt mot innsjøen på sørøya.

NEW ZEALAND: Peter Thiel, milliardæren som støttet presidentkampanjen til Donald Trump i 2016, ble i 2017 tildelt statsborgerskap i New Zealand, fordi han ble sett som en av de superrike investorene som kunne investere i luksuriøse ferieeiendommer i landet. Foto: J. Scott Applewhite/ AP/ NTB
NEW ZEALAND: Peter Thiel, milliardæren som støttet presidentkampanjen til Donald Trump i 2016, ble i 2017 tildelt statsborgerskap i New Zealand, fordi han ble sett som en av de superrike investorene som kunne investere i luksuriøse ferieeiendommer i landet. Foto: J. Scott Applewhite/ AP/ NTB Vis mer

Lokale miljøgrupper og innbyggere har motsatt seg planene til milliardæren.

Totalt mottok myndigheten sju formelle innspill som motsatte seg planene eller ba om endringer i prosjektet. Ingen av innspillene støttet utbyggingen.

- Vil skape betydelige endringer

En lokal innbygger skrev i sin klage til rådet at prosjektet ville ødelegge det vakre innsjømiljøet. Det skriver The Guardian.

Longview Environmental Trust hevder at stedet er upassende og vil være godt synlig.

- Ingen skadebegrensninger kan tilfredsstillende redusere nivået av bivirkninger som vil oppstå, skriver de, ifølge avisa.

WANAKA: Eiendommen til milliardæren ligger ved innsjøen Wanaka i New Zealand, et land med rundt fem millioner innbyggere. Foto: Guo Lei/Sipa/Shutterstock/NTB
WANAKA: Eiendommen til milliardæren ligger ved innsjøen Wanaka i New Zealand, et land med rundt fem millioner innbyggere. Foto: Guo Lei/Sipa/Shutterstock/NTB Vis mer

Upper Clutha Environmental Society viser også motstand. De hevder at området er midt i det enestående landskapet, som er av nasjonal betydning.

- Utbyggingen vil sannsynligvis forårsake betydelige fysiske endringer i utseendet til det naturlige landskapet, som vil være synlig fra offentlige steder i nærheten, sier de.

Thiel mottok forresten statsborgerskap i New Zealand i 2017, etter å ha oppholdt seg i landet i bare tolv dager. Selv om det til vanlig kreves at søkere er fast bosatt i landet i 1350 dager i løpet av de fem åra før søknaden, gjorde regjeringen et unntak for PayPal-grunnleggeren, som følge av hans gründer- og filantropiske virksomhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer