Raser mot mektig milliardær

De hadde det som omtales som et «bekvemmelighetsekteskap», men selv ikke den beste ekteskapsrådgiver kan redde forholdet mellom Donald Trump og mediemogulen Rupert Murdoch nå.

VENNSKAPET BRAST: Da Donald Trump (t.h.) ble president, hadde han og mediemogulen Rupert Murdoch gjensidig glede av hverandre. Men «bekvemmelighetsekteskapet» er nå en saga blott. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / File Photo / NTB
VENNSKAPET BRAST: Da Donald Trump (t.h.) ble president, hadde han og mediemogulen Rupert Murdoch gjensidig glede av hverandre. Men «bekvemmelighetsekteskapet» er nå en saga blott. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / File Photo / NTB Vis mer
Publisert

Mellomvalget i USA ble alt annet enn en suksess for Donald Trump. Nå var ikke den tidligere presidenten på stemmeseddelen noe sted selv, men han gikk tungt inn og ga sin støtte til flere republikanske kandidater.

Der det kunne forventes at republikanerne, i tøffe tider med en tøff økonomi, ville vinne med et valgskred og ta over kontrollen over begge kamrene i Kongressen, er det fremdeles uvisst om de klarer noen av delene.

«Politisk fiasko»

Mye av skylda gis til Donald Trump, og en som på ingen måte holder kjeft om hvor skapet skal stå er mediemogulen Rupert Murdoch. Gjennom selskapet News Corp eier han et medieimperium som har vært svært Trump-vennlig.

Men verdens 35. rikeste mann har fått nok. De siste dagene har Murdochs medier hamret løs mot Donald Trump. Det første eksempelet var svært tabloide New York Post på torsdag.

De hadde et svært bilde av den tidligere presidenten, fallende ned fra en mur, med en omskrevet variant av barnerimet «Lille Trille» på forsida:

«Don (som ikke kunne bygge en mur) falt ned».

Også The Wall Street Journal hudflettet Trump i en leder samme dag.

«Han har nå floppet i 2018, 2020, 2021 og 2022. Trump mislyktes i 2022-valget. Han har ledet republikanerne inn i den ene politiske fiaskoen etter den andre», skriver avisa, og omtaler Trump som «det republikanske partiets største taper».

Også Murdoch-eide Fox News, som har vært Trumps trofaste støttespillere, ser ut til å ha fått nok. De tar nå til orde for at partiet «går videre» fra presidenten.

Rasende Trump

Fellesnevneren for alle de konservative mediene som hamrer løs mot Trump er at de er eid av Murdoch. Disse mediene ser nå ut til å stille seg bak mannen mange tror kan komme til å utfordre Trump foran presidentvalget i 2024, nemlig Florida-guvernør Ron DeSantis, som gjorde et kjempevalg denne uka.

Er det en mann som ikke liker å bli vist ryggen, så er det Trump. Torsdag sendte han ut en rasende uttalelse, der han gikk til frontalangrep på de Murdoch-eide mediene, skriver Financial Times.

«News Corp, som er Fox, the Wall Street Journal, og den ikke lenger så fantastiske New York Post, gir sin støtte til guvernør Ron DeSantimonious, en helt gjennomsnittlig REPUBLIKANSK guvernør med god PR», heter det i uttalelsen fra Trump.

Her har han igjen gjort noe han lenge har hatt for vane å gjøre med politiske motstandere, nemlig gi dem nedsettende kallenavn. Ron DeSantimonious kan best oversettes med Ron den skinnhellige.

«En jævla idiot»

Forholdet mellom Murdoch og Trump har vært anstrengt en god stund, og Murdoch skal ikke ha vært med i Trumps fanklubb da han stilte til presidentvalg i 2016.

I boka Fire and Fury, om Trumps tid i Det hvite hus, skriver journalist Michael Wolff at Murdoch, like etter presidentvalget, kalte Trump «en jævla idiot».

Likevel fant de to sammen. Det har betalt seg i kroner og øre for Murdochs medieimperium, mens Trump har fått kringkaste sitt budskap til et stort publikum, spesielt gjennom Fox News.

Nå har likevel den styrtrike mediemogulen fått nok.

- Rupert liker å velge ut politiske vinnere, og han er god på det, sier en tidligere ansatt på News Corp.

Raste under valget

Trumps utblåsning er på ingen måte første gang han hisser seg opp over Murdoch og hans imperium. Da Fox News, som første medie, utropte Joe Biden til vinner i staten Arizona under presidentvalget i 2020, skal en rasende Trump ha ringt til Murdoch.

Der skal han ha skreket til Murdoch i telefonen, men mediemogulen avviste at Fox News ville trekke tilbake nyheten 0m at Biden hadde vunnet Arizona.

Det er likevel en ting som skiller den siste krangelen fra de tidligere. News Corp og Murdoch ser ut til å ha funnet seg en ny gullgutt: Ron DeSantis.

- De har funnet seg en ny kandidat som har veldig lik appell som Trump, men uten all bagasjen. En som ser ut som en vinner - noe som alltid er veldig viktig for Murdoch, sier professor Rodney Tiffen, som har skrevet en biografi om Murdoch.

Trump på sin side mener at dette er lik situasjon som før valget i 2016, der alle motarbeidet ham.

- Illojal

Tirsdag i neste uke skal Trump komme med en uttalelse, som mange venter er at han annonserer sitt kandidatur til presidentvalget i 2024. Der kan han potensielt stå overfor DeSantis, noe han allerede har begynte å forberede seg på.

I 2018 støttet nemlig Trump DeSantis i guvernørvalget, og nå antyder den tidligere presidenten at DeSantis er illojal.

«De falske nyhetsmediene spør ham om han vil stille til valg om president Trump stiller, og han sier 'jeg er bare fokusert på guvernørvalget, jeg ser ikke inn i framtida'. Vel, når det handler om lojalitet og klasse, så er ikke det det rette svaret», freser Trump, ifølge Bloomberg.

Som kanskje kan komme til å måtte kjempe mot DeSantis, med Rupert Murdochs mektige medieimperium i ryggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer