Raser mot «milliardærbonanza»: - Sjokkerende

Coronapandemien skapte en ny dollarmilliardær hver 30. time, ifølge en ny rapport fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.

SUPERRIK: Jeff Bezos er verdens tredje rikeste mann, og er dermed en av målskivene for Oxfams ramsalte kritikk. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB
SUPERRIK: Jeff Bezos er verdens tredje rikeste mann, og er dermed en av målskivene for Oxfams ramsalte kritikk. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Coronapandemien har vært svært god butikk for de styrtrike, viser en ny rapport, med navnet «Profiting from Pain», fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Deres tall viser at det ble skapt en ny dollarmilliardær hver 30. time under pandemien, og at til sammen 537 personer har kunnet feire sin første dollarmilliard de to siste åra.

- Utrolig økning

Oxfams tall viser at det finnes 2668 dollarmilliardærer, som til sammen eier 12 700 milliarder dollar, eller 123 000 milliarder norske kroner.

Rapporten slippes i forbindelse med at verdens rike og mektige setter turen mot Davos for å delta under World Economic Forum.

- Milliardærene kommer til Davos for å feire en utrolig økning i formuene sine. Pandemien og de voldsomme økningene i mat- og energipriser har, for å si det enkelt, vært en bonanza for dem, sier Gabriele Bucher, administrerende direktør i Oxfam.

Milliardærenes formue har økt mer de 24 første månedene av coronapandemien enn i løpet av de foregående 23 åra til sammen. Økningen siden 2020 skal være på 3780 milliarder dollar.

Formuen til verdens dollarmilliardærer utgjør nå 13,9 prosent av det globale bruttonasjonalproduktet, noe som er en tredobling sammenliknet med år 2000.

- Milliardærenes formuer har ikke økt fordi de har blitt smartere eller jobber hardere. Arbeidere jobber hardere for lavere lønn og under verre forhold, sier Bucher, og fortsetter:

- De superrike har rigget systemet ustraffet i flere tiår, og høster nå avkastningen. De har tatt kontroll over en sjokkerende andel av verdens rikdom som et resultat av privatisering og monopoler, de har knust reguleringer og arbeiderrettigheter samtidig som de har gjemt bort pengene sine i skatteparadiser - alt med regjeringers medvirkning.

- Profitterer på smerte og lidelse

Oxfam-sjefen holder så definitivt ikke tilbake når hun hamrer løs mot de superrike. Hun peker blant annet på de høye mat- og energiprisene. Ifølge Oxfams anslag har mat- og energimilliardærenes formuer steget 453 milliarder dollar de siste to åra, noe som utgjør en halv milliard hver dag.

Anslagene viser også at pandemien har skapt 40 nye farmasøytmilliardærer, på tross av at utvikling av en covid-19-vaksine har blitt støttet med milliarder av dollar med offentlige investeringer.

At 87 prosent av befolkningen i lavinntektsland ikke er fullvaksinerte ennå, illustrerer problemet, mener Oxfam.

- Det superrike og mektige profitterer på smerte og lidelse. Det er samvittighetsløst. Noen har blitt rike ved å nekte milliarder av mennesker tilgang til vaksiner, andre ved å utnytte stigende mat- og energipriser, sier Bucher.

Negativ utvikling

Samtidig har en rekke hjelpeorganisasjoner slått alarm under coronapandemien om at det som i mange år hadde vært en positiv utvikling, der stadig færre levde under ekstrem fattigdom, nå har snudd.

Oxfam anslår at 253 millioner mennesker vil falle inn i ekstrem fattigdom i år.

- Denne økende rikdommen og økende fattigdommen er to sider av samme sak, og et bevis på at vårt økonomiske system fungerer akkurat slik de rike og mektige designet det til å gjøre, sier Bucher.

I 1990 anslo Verdensbanken at 1,9 milliarder mennesker, 36 prosent av verdens befolkning, levde i ekstrem fattigdom. I 2015 var antallet redusert til 737 millioner mennesker.

Den positive utviklingen flatet noe ut i åra før coronapandemien, og pandemien førte til en negativ utvikling.

Verdensbanken anslo i fjor at det kunne bli 110 - 150 millioner flere mennesker som levde i ekstrem fattigdom som følge av pandemien. Etter dette har det også brutt ut krig i Ukraina, noe som forverret eksisterende problemer, og skapte flere nye utfordringer.

Krever formuesskatt

Det store problemet nå er de stadig økende mat- og råvareprisene.

Tall fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk viser at matvareprisene var 29,8 prosent høyere i april i år, sammenliknet med samme tid i fjor.

På vei inn i toppmøtet i Davos ber derfor Oxfam regjeringer verden rundt om å ta kraftfulle grep for å stagge utviklingen.

- Regjeringsledere står overfor et valg: Å opptre som stedfortredere for milliardærklassen som plyndrer økonomien, eller å ta modige grep for å handle i den store majoritetens interesse, sier Bucher.

Oxfam ber derfor om at myndigheter innfører en engangsskatt på milliardærenes pandemiprofitt for å finansiere støtte til folk som sliter med de økende mat- og energiprisene.

Samtidig mener de det må innføres formuesskatt.

«En årlig formuesskatt som starter på 2 prosent for millionærer og 5 prosent på milliardærer, kunne generert 2520 milliarder dollar hvert år - nok til å løfte 2,3 milliarder mennesker ut av fattigdom, lage nok vaksiner til hele verden, og gi universal helsehjelp og sosial beskyttelse til alle i lav- og lav-middelinntektsland», konkluderer den britiske hjelpeorganisasjonen.

Verdens tre rikeste akkurat nå, ifølge Forbes rikingliste, er:

  • Tesla-eier Elon Musk. Formue: 207,3 milliarder dollar.
  • Kosmetikk-kongen Bernard Arnault og familien. Formue: 142,3 milliarder doller.
  • Amazon-gründer Jeff Bezos. Formue: 133,3 milliarder dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer