Raser mot «milliardærbonanza»: - Sjokkerende

Coronapandemien skapte en ny dollarmilliardær hver 30. time, ifølge en ny rapport fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.

SUPERRIK: Jeff Bezos er verdens tredje rikeste mann, og er dermed en av målskivene for Oxfams ramsalte kritikk. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB
SUPERRIK: Jeff Bezos er verdens tredje rikeste mann, og er dermed en av målskivene for Oxfams ramsalte kritikk. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Coronapandemien har vært svært god butikk for de styrtrike, viser en ny rapport, med navnet «Profiting from Pain», fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Deres tall viser at det ble skapt en ny dollarmilliardær hver 30. time under pandemien, og at til sammen 537 personer har kunnet feire sin første dollarmilliard de to siste åra.

- Utrolig økning

Oxfams tall viser at det finnes 2668 dollarmilliardærer, som til sammen eier 12 700 milliarder dollar, eller 123 000 milliarder norske kroner.

Rapporten slippes i forbindelse med at verdens rike og mektige setter turen mot Davos for å delta under World Economic Forum.

- Milliardærene kommer til Davos for å feire en utrolig økning i formuene sine. Pandemien og de voldsomme økningene i mat- og energipriser har, for å si det enkelt, vært en bonanza for dem, sier Gabriele Bucher, administrerende direktør i Oxfam.

Milliardærenes formue har økt mer de 24 første månedene av coronapandemien enn i løpet av de foregående 23 åra til sammen. Økningen siden 2020 skal være på 3780 milliarder dollar.

Formuen til verdens dollarmilliardærer utgjør nå 13,9 prosent av det globale bruttonasjonalproduktet, noe som er en tredobling sammenliknet med år 2000.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.