Raser mot millionstøtta: - Unorsk

Frp kjefter på pengestøtten fagbevegelsen gir Ap, men mottar selv fem millioner fra hittil ukjent gruppe. - Hele opplegget åpner for ville spekulasjoner, sier Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum. Han ber Listhaug gi pengene tilbake.

FÅR KJEMPESTØTTE: Frp's millionstøtte fra en aksjonsgruppe vekker oppsikt. Fagbevegelsen ber Listhaug tenke seg om. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FÅR KJEMPESTØTTE: Frp's millionstøtte fra en aksjonsgruppe vekker oppsikt. Fagbevegelsen ber Listhaug tenke seg om. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det kjent at Fremskrittspartiet har mottatt en donasjon på fem millioner kroner fra aksjonsgruppa «Aksjon for borgerlig valgseier».

Det er langt på vei uklart hvilke krefter som står bak aksjonsgruppa.

Flere politiske partier kritiserer pengegaven, og nå kommer også fagbevegelsen på banen.

- Hvem er de?

Jørn Eggum, leder for Fellesforbundet, rister på hodet og kaller den anonyme pengestøtten farlig.

- Hele opplegget åpner for ville spekulasjoner. Er det et hemmelig brorskap av skatteflyktninger? Russiske myndigheter, laksebaroner, frimurere eller kriminelle gjenger? Ingen vet hvem som satser sine penger på Sylvi Listhaug, sier Eggum til Dagbladet.

Frp-leder Sylvi Listhaug har lenge vært blant dem som retter kritisk søkelys mot pengestøtten Fellesforbundet og LO gir til venstresida i norsk politikk.

Listhaug, og flere med henne, mener den partipolitiske koblingen fagbevegelsen har til Arbeiderpartiet er uryddig.

BER FRP TA TIL FORNUFT: Fellesforbundets Jørn Eggum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BER FRP TA TIL FORNUFT: Fellesforbundets Jørn Eggum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Unorsk

Jørn Eggum ber Listhaug feie for egen dør. Pengestøtten fra «Aksjon for borgerlig valgseier» avdekker en dobbeltmoral i Frp-ledelsen, argumenterer han.

- Vi i LO har fått flere brev fra en opprørt Listhaug den senere tid når vi er åpne på at vi støtte partier på venstresiden som slåss for et godt arbeidsliv. Det er sjokkerende at den samme partilederen lukker øynene og mottar fem millioner fra en gruppe mennesker som omgår den viktige åpenheten rundt partistøtte vi har i Norge, sier Eggum.

- At Frp godtar dette er svært unorsk. Jeg skjønner godt Høyre har gitt penger tilbake.

Eggum avslutter med å peke på at han tror det også er strategisk uklokt av Frp, ikke bare umoralsk, å beholde millionstøtta.

- Dette er vanskelig å tro, men nå går vi inn i en valgkamp der hvem som støtter Frp kan bli et mer sentralt tema enn politikken Frp har. Det er heller ikke Frp tjent med, sier han.

Frp avviser kritikken

Generalsekretær i Frp, Finn Egil Holm, mener aksjonsgruppa er registrert som en forening på lik linje med andre virksomheter, og viser til nettsida til «Aksjon for borgerlig valgseier» for informasjon om gruppa.

- Når man leser Eggums uttalelser kan man begynne å lure på om han har vært på ferie i sydlige breddegrader og pådratt seg solstikk i sommervarmen, sier Holm til Dagbladet:

- Sannheten er jo at LO og flere av fagforbundene kjøper seg plass i sentralstyret til Arbeiderpartiet og LO-lederen leder valgkomiteen i partiet. Bak lukkede dører får altså LO og andre fagforeninger sette sitt stempel på politikken, uten at offentligheten vet hvor mye av gjennomslaget som kommer som tilbakebetaling for økonomiske bidrag, legger han til.

Ifølge Høyres partisekretær Tom Erlend Skaug tilbakebetalte de et bidrag de fikk av samme aksjonsgruppe i 2021.

- Mellom Frp og Aksjon for borgerlig valgseier eller andre av våre bidragsytere, er det ingen bindinger, ingen gjenytelser, presiserer Holm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer