Raser mot Musk: - Slutt

- Folk er forbanna.

TVITRER: Flere kryptoinvestorer er lei av Musks Twitter-meldinger om Bitcoin, som sender kursen opp og ned. Foto: Joe Skipper / Reuters / Filephoto / NTB
TVITRER: Flere kryptoinvestorer er lei av Musks Twitter-meldinger om Bitcoin, som sender kursen opp og ned. Foto: Joe Skipper / Reuters / Filephoto / NTB Vis mer
Publisert

Tesla-sjef Elon Musk fortsetter å påvirke verdien av Bitcoin. Mandag tvitret Musk at han hadde satt i gang en diskusjon om bærekraften til den digitale mynten. Meldinga bidro til at kursen hoppet fire prosent mandag kveld, ifølge CNBC.

«Gladnyheten» kommer etter at Musk tidligere denne måneden uttrykte bekymring for at Bitcoin-utvinning angivelig har store miljøutfordringer.

Rekord

Den siste tida har Bitcoin-prisen svingt voldsomt. For en drøy måned siden nådde den sin høyeste kurs noensinne, nesten 65 000 dollar.

Det var godt over en dobling siden nyttår, og en sjudobling siden i fjor sommer.

Flere og flere investorer har i år gått tungt inn i valutaen. I februar kjøpte Tesla Bitcoins for 1,5 milliarder dollar.

Cirka en måned seinere kastet milliardær Kjell Inge Røkke seg på bølgen. Gjennom det nyopprettede Seetee AS kjøpte han Bitcoins for en halv milliard kroner.

Nedtur

Men på litt over fire uker har verdien falt vanvittige 40 prosent, og i skrivende stund må man «bare» betale cirka 37 000 dollar for én Bitcoin.

Blant valutaens tilhengerne, skaper det harme at én mann har så mye å si for kursen. For særlig Elon Musk får mye av skylda for Bitcoin-prisens svingninger.

Milliardærens tweets har sendt kursen både opp og ned, avhengig tweetens positive eller negative karakter.

I januar skrev han «#bitcoin» i sin Twitter-bio. Det bidro til å sende kursen opp 20 prosent.

Nyheten om at Tesla ville akseptere kryptovalutaen som betaling for sine biler, bidro til at kursen skjøt fart. Seinere snudde elbilgiganten, som førte til et kraftig kursfall.

Det var også dårlig nytt for kursen da Musk uttrykte bekymring for Bitcoin sine angivelige miljøutfordringer.

- Bitcoin er ned 20 prosent siden Elon Musk begynte drittpostinga. Er det rart folk er sinte? skrev analyse-nettstedet Bitcoin Archive.

Musk framholdt at selskapet ikke har solgt noen av sine Bitcoins.

Men Musk er ikke den eneste grunnen til prisraset. Med i likninga er frykt for strengere regler i Kina, der det skal være mange kryptogruver, samt signaler om høyere avgifter for kryptovalutaer i USA, skriver CNN.

- Folk er forbanna

At Musk fortsetter å påvirke kursen gjør ifølge CNN flere kryptoinvestorer rasende.

- Musk er veldig kalkulert, hevder investor og kryptovaluta-konsulent Eloisa Marchesoni til kanalen og skyter inn:

- Folk er forbanna.

Mange kryptoinvestorer ønsker seg nå at Musk «slutter å tvitre, og konsentrerer seg om å bygge elbiler».

- Folk som blindt har fulgt Musk, har tapt mye penger. Mange kan ha gått på en smell og kommer aldri tilbake, sier administrerende direktør i kryptolåneplattformen Celsius, Alex Mashinsky til CNN.

Mashinsky mener kryptosamfunnet må ta mer ansvar og å forklare risikoen det innebærer å sitte på disse verdiene.

- Eksperter fortsetter å hevde at Bitcoin aldri vil få en nedtur, på grunn av interessen fra institusjonelle aktører som Square, PayPal og liknende. Når man hører det, gir det grunn til bekymring.

Hundevaluta

Musk har også tidligere snakket varmt om Dogecoin, en valuta som var ment som en parodi på Bitcoin. Også her krever det bare en tweet fra milliardæren før kursen skyter fart.

Markedet reagerte med å sende Dogecoin opp 20 prosent fra 0,25 dollar (2,03 kroner) til 0,30 dollar (2,49 kroner) på 15 minutter etter at Musk kalte seg «The Dogefather» på Twitter 28. april.

Musks opptreden i TV-programmet Saturday Night Live førte imidlertid til et skrekkfall for «hundevalutaen».

Musks interesse for Dogecoin får også ekspertene til å klø seg i hodet.

- Jeg forstår ennå ikke Musks perspektiv på Dogecoin, og det tror jeg ikke verden gjør heller. Hvorfor mener han den er verdifull? spør Megan Kaspar, direktør i kryptofirmaet Magnetic.

- Institusjonelle investorer er veldig gjennomtenkte og kjøper ikke Dogecoin bare fordi Musk sier det. Men småinvestorer, som ikke lever av det, tenker seg kanskje ikke like godt om, la hun til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer