Raser mot NHO: - Lekepenger

Full isfront mellom LO og NHO etter bruddet i lønnsoppgjøret.

REAGERER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: NTB
REAGERER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ettermiddag ble det klart at det blir storstreik i Norge, etter at LO sa nei til riksmeklerens meklingsutkast i lønnsforhandlingene mellom dem og NHO.

Det betyr at titusenvis av norske arbeidere tas ut i streik fra mandag morgen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid etter brudd i forhandlingene mellom NHO og LO. Video: Mathias Moene Rød. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

Krangler om kjøpekraft

Det store stridstemaet ser ut til å gå hvorvidt meklingsutkastet som LO sa nei til, og NHO sa ja til, ville sikre økt kjøpekraft eller ikke.

Nei, det ville det ikke, var LOs budskap under en pressekonferanse klokka 19.

Én time seinere slo NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid tilbake, og sa at det ikke var riktig. Han mener skissen ville gitt økt kjøpekraft for LOs medlemmer.

- Men det var ikke nok for LO, så det må de svare for, sa Almlid.

For at LOs medlemmer skal få økt kjøpekraft, må lønnsoppgjøret ligger over 4,9 prosent, som er den anslåtte inflasjonen i 2023.

- Jeg synes det er leit at man ender opp med å bryte den taushetsplikten og si at man hadde en skisse på bordet som ikke gir økt kjøpekraft, men nå det først er sagt, så må jo vi tilbakevise det. At det lå på bordet første tilbud og en skisse fra riksmekler som ville innebåret en økt kjøpekraft for LOs medlemmer, sier Almlid til Børsen.

- Det var over 4,9

- Betyr det at NHO mener LO juger, eller har dere forskjellige måter å regne på?

- Ordet juger skal vi ikke bruke i denne sammenhenger. Det er nok ord fra blant annet motparten som kan eskalere dette. Vi kan i alle fall ofte forholde oss på det som ligger foran oss, sier Almlid, som underveis i intervjuet med Børsen er ganske tydelig.

Dagbladets kommentator, Martine Aurdal, sier LO er god rustet til å kunne streike i lang tid med en stor streikekasse. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

- Dette er egentlig ikke så veldig vanskelig å regne på. Enten så er det over 4,9 eller så er det ikke det. Og det var over 4,9.

LO: - Lekepenger

Almlids kommentarer om at meklingsutkastet ville gitt økt kjøpekraft får LO til å se Rødt. De fyrer løs mot næringslivsorganisasjonen.

- Jeg har selvsagt ingen kommentarer til riksmeklerens skisse, som er underlagt taushetsplikt, men det jeg kan si er at vi i løpet av forhandlingene aldri nådde et nivå eller fikk et tilbud som ville gitt kjøpekraftsforbedring for store grupper av LO-medlemmer. Det gjelder spesielt kvinnedominerte yrker og lavlønnsgrupper.

- Når arbeidsgiver påstår noe annet, har jeg én ting å si: LOs én million medlemmer lar seg ikke kjøpe med lekepenger. Det er kroner og øre som betaler strøm- og matregningene.

- Rammen gir bare kjøpekraftsforbedring dersom kronetillegget og lavlønnstillegget er stort nok. Hvis disse er for små, har store grupper blant LOs medlemmer ikke muligheter til forhandle fram lokale tillegg som til sammen gir kjøpekraftsforbedring.

Som følge av meklingsbruddet blir til sammen 23 000 LO-medlemmer tatt ut i streik umiddelbart, mens ytterligere 15 000 vil bli tatt ut fredag.

Blant dem som kan gå ut i streik fra søndag, er ansatte i alle de store bryggeriene. Både Ringnes og Hansa Borg har varslet produksjonsstopp som følge av streiken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer