Raser mot NHO-topp: - Må roe seg ned

- Egentlig er jeg ganske sur på dette. NHO snakker mot bedre vitende, raser Unios forhandlingssjef.

HEFTIG: Overtid og ulempetillegg når NATO øvde i Norge forklarer mye av lønnsveksten i staten i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog
HEFTIG: Overtid og ulempetillegg når NATO øvde i Norge forklarer mye av lønnsveksten i staten i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du trodde at temperaturen ikke kunne bli høyere tre uker før lønnsoppgjøret skal starte, skrur Unios forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby opp varmen enda et par hakk.

Det er Børsens intervju med NHO-topp Stein Lier-Hansen som får fagforeningsbossen i Unio til å tenne på pluggene.

- Usolidarisk, sa Lier-Hansen. Han siktet til at statsansatte i fjor fikk en lønnsvekst på 3,8 prosent. Industriarbeiderne - som egentlig skal sette normen for den øvrige lønnsveksten i samfunnet - nøyde seg med langt mindre, nemlig 3,1 prosent.

- Det skaper stor frustrasjon blant oss som skal forhandle lønn for industrien, sa Lier-Hansen til Børsen tirsdag.

Den frustrasjonen har ikke rot i virkeligheten, hevder Unios forhandlingssjef.

- Jobbet knallhardt

- Det Lier-Hansen ikke sier om fjorårets lønnsvekst i staten, er at den i stor grad skyldes ulempetillegg i Forsvaret. De ble utløst av ekstra innsats under den store NATO-øvelsen Trident Juncture. Vi snakker ikke om et varig løft. Resten skyldes flere nyansatte på høye lønnsnivåer i ledende stillinger, sier Unios forhandlingsleder Rønning-Aaby til Børsen.

- Dette vet industritoppen i NHO utmerket godt. Lier-Hansen må roe seg ned. Han snakker mot bedre vitende. Dette er skuespill for åpen scene, lyder beskjeden fra Rønning-Aaby.

Oppgjørets gang

  • Årets lønnsoppgjør dras i gang med at Fellesforbundet (LO) og Norsk Industri (NHO) forhandler først.
  • Resultatet legger rammen for det øvrige lønnsoppgjøret.
  • Dette kalles frontfagsmodellen.
  • Tanken er at lønnsveksten i samfunnet ikke skal overstige det bedriftene som konkurrerer internasjonalt kan tåle.

Denne våren skal han lede forhandlingene på vegne av blant andre politifolk, lærere og sykepleiere. Unio organiserer 375 000 medlemmer fordelt på 13 forbund.

SUR: Unios forhandlingsleder Klemet Rønning-Aaby tordner mot kritikken av lønnsoppgjøret i staten. Foto: Unio
SUR: Unios forhandlingsleder Klemet Rønning-Aaby tordner mot kritikken av lønnsoppgjøret i staten. Foto: Unio Vis mer

- Hva innebærer det når du sier at Lier-Hansen «vet om dette»?

- Teknisk beregningsutvalg (TBU), som utarbeider lønnsstatistikken, har opplyst at 0,4 prosent av statens lønnsvekst skyldes økte utbetalinger i faste og variable tillegg. Det utvalget ikke opplyser, men som de vet, er at over halvparten knyttes til NATO-øvelsen. Egentlig blir jeg ganske sur på dette, for NHO er også representert i utvalget. Derfor vet Lier-Hansen at lønnsoppgjøret ikke tok av i staten, men at det tvert om handler om at det ble jobbet knallhardt under den største NATO-øvelsen vi har hatt på norsk jord, tordner Rønning-Aaby.

Kjipe-Lars

Unio har ingen medlemmer i Forsvaret. Men det er underordet, fremholder forhandlingslederen overfor Børsen.

- Du hevder Lier-Hansen snakker mot bedre vitende. Hva kan i så fall årsaken til det være?

- Godt spørsmål. Han har kanskje et behov for å angripe offentlig sektor, fordi han selv er Kjipe-Lars i Norsk Industri.

Ifølge Unios opplysninger, utgjør ulempetilleggene under NATO-øvelsen 0,24 prosent av det totale lønnsløftet i staten fra 2018 til 2019.

- Resten er stort sett ansettelser i ledende stillinger med relativt høye lønninger. Det eser jo ut i direktorater og andre steder. Jo større reformer, desto flere høyt gasjerte sjefer. Mens folk på gølvet, som må løse problemene, står stille i lønn, hevder Rønning-Aaby.

Truer ingen

Unios forhandlingsleder finner ingen grunn til å skrubbe på kravene når det blir hans tur til å forhandle på vegne av medlemmene.

- Over tid er frontfagsnormen blitt fulgt. Enkelte utslag i enkeltår har ingen betydning for trenden. Tallene kan svinge, påpeker han.

Dessuten er det litt å ta igjen:

- Lønnsnivået i kommunesektoren ligger anslagsvis 90 000 kroner under gjennomsnittet i industrien. Lærere ligger i snitt 200 000 kroner under funksjonærer i industrien, og sykepleiere tilsvarende under ingeniørene i privat sektor med tilsvarende lengde på sin høyere utdanning. Det er altså ikke slik at disse gruppene truer landets konkurranseevne, sier Rønning-Aaby.

- Elendig unnskyldning

Stein Lier-Hansen slår tilbake.

- Unio må lære seg hvordan lønnsforhandlinger skjer. Å vise til NATO-øvelsen er ingen forklaring, det er i beste fall en bortforklaring, sier Lier Hansen.

Han slår fast at øvelsen, og de tilleggene den ville utløse, skulle ha vært tatt med i beregningen da det ble forhandlet på sentralt hold.

- Når vi forhandler sentralt, setter vi en ramme. Den ble på 3,2 prosent. Da har vi tatt hensyn til overhenget fra året før. I tillegg har vi beregnet det vi kaller glidning, altså det som kommer av lønnsvekst lokalt. Alt dette skal med i den totale ramma, sier Lier-Hansen til Børsen.

- Det hevdes videre at du var kjent med at disse opplysningene?

- Ja, det stemmer. Og i beste fall er det snakk om et par tidels prosent, mens de jo ender 0,6 prosent over i lønnsvekst. Så det er uansett en elendig unnskyldning. Men poenget er at dette skulle vært tatt høyde for i de sentrale forhandlingene, understrker Lier-Hansen.

Raser mot NHO-topp: - Må roe seg ned

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer