Raser mot Norge: - Uholdbart

Folkehelseinstituttet anbefaler regjeringen å stenge grensen mot Sverige igjen. Det faller ikke i god jord på den svenske siden av grensa.

LANGE KØER: I Charlottenberg var det mange nordmenn som hadde møtt opp for å nyte svenske priser på alkohol igjen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har ikke gått mer enn drøye to uker siden grensene mellom Norge og Sverige åpnet igjen, enkelte steder, til jubel fra norske «harryhandlere».

Men allerede mandag kom en kraftig advarsel, og et nytt råd, fra Folkehelseinstituttet (FHI). De anbefaler regjeringen å stenge grensa igjen.

FHI anbefaler nå at det innføres karanteneplikt til flere svenske regioner, deriblant Värmland, som grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet.

I Värmland ligger både Töcksfors og Charlottenberg, steder mange nordmenn reiser til for å handle.

- Nordmenn treffer nordmenn

Like over grensa, på det lille stedet Östervallskog, bor den svenske riksdagspolitikeren Kjell-Arne Ottosson (Kristdemokraterna). Han bor så nærme grensa at «når jeg bader svømmer jeg til Norge».

I tillegg er det ikke mange som har passert grensa oftere enn ham de siste åra, da han jobbet ni år i Norge, på Rømskog skole, fram til han ble valgt inn i Riksdagen i 2018.

Til Wermlands-Tidningen gir han uttrykk for at han er irritert over at folk fra Värmland for skylda for smitte i Norge, og til Børsen sier han at han er svært bekymret for at norske myndigheter igjen kommer til å stenge grensa til Sverige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer