Raser mot Norge: - Uholdbart

Folkehelseinstituttet anbefaler regjeringen å stenge grensen mot Sverige igjen. Det faller ikke i god jord på den svenske siden av grensa.

LANGE KØER: I Charlottenberg var det mange nordmenn som hadde møtt opp for å nyte svenske priser på alkohol igjen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har ikke gått mer enn drøye to uker siden grensene mellom Norge og Sverige åpnet igjen, enkelte steder, til jubel fra norske «harryhandlere».

Men allerede mandag kom en kraftig advarsel, og et nytt råd, fra Folkehelseinstituttet (FHI). De anbefaler regjeringen å stenge grensa igjen.

FHI anbefaler nå at det innføres karanteneplikt til flere svenske regioner, deriblant Värmland, som grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet.

I Värmland ligger både Töcksfors og Charlottenberg, steder mange nordmenn reiser til for å handle.

- Nordmenn treffer nordmenn

Like over grensa, på det lille stedet Östervallskog, bor den svenske riksdagspolitikeren Kjell-Arne Ottosson (Kristdemokraterna). Han bor så nærme grensa at «når jeg bader svømmer jeg til Norge».

I tillegg er det ikke mange som har passert grensa oftere enn ham de siste åra, da han jobbet ni år i Norge, på Rømskog skole, fram til han ble valgt inn i Riksdagen i 2018.

Til Wermlands-Tidningen gir han uttrykk for at han er irritert over at folk fra Värmland for skylda for smitte i Norge, og til Børsen sier han at han er svært bekymret for at norske myndigheter igjen kommer til å stenge grensa til Sverige.

- I stedet for å lete etter syndebukker så burde vi fortsette å holde avstand og vaske hender. Vi må alle ta ansvar. I Årjäng kommune er smittetallet veldig lavt. Det pekes på Värmland som roten for smitte i Norge, tross at smittetallet er lavt, sier Ottosson til Børsen, og fortsetter.

ADVARER: Kjell-Arne Ottosson.
ADVARER: Kjell-Arne Ottosson. Vis mer

- Men når nordmenn reiser til Töcksfors for å handle så er 99,99 prosent av folkene de treffer nordmenn, og likevel så er det vi värmlendinger som får skylda.

- Oppfatter du det som at Norge gir Värmland skylda?

- Ja, det blir oppfattet sånn. Når jeg ser uttalelsene til kommuneoverlegen i Indre Østfold, så oppfatter jeg det sånn. Når de i Indre Østfold da har en sånn smittesituasjon så kommer det per automatikk: Steng grensen! Jeg er ingen ekspert på smittevern, men ekspertene sier jo at stengte grenser aldri har løst en pandemi.

NYE REISERÅD: Regionene Kalmar, Östergötland, Örebro og Värmland i Sverige er ikke lenger omfattet av reiserådet, og det blir det god stemning av. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Bekymringsfullt

Under en pressekonferanse søndag sa blant annet ordfører i Indre Østfold Saxe Frøshaug at åpningen av grensene mot Sverige er en viktig årsak til smittespredningen i kommunen, og kommuneoverlege Jan Børre Johansen kalte det en «ukontrollerbar smittesituasjon».

Over 60 personer er smittet av coronaviruset i kommunen de siste ukene.

FHI har innført det de kaller røde og grønne soner. For at et område skal være i grønn sone må de ha under 20 smittede per 100 000 innbyggere. Mandag oppga FHI at det tallet for Värmland var 20,2, altså i rød sone.

- For våre bedrifter er dette veldig bekymringsfullt. De har hatt en stor økonomisk smell. De hardest rammede har tapt 95 prosent av omsetningen. Man har sagt opp folk, og permittert folk, sier Ottosson, og fortsetter.

- Så åpner grensa, og da kommer det en storm av nordmenn. Da må de ta inn folk igjen. Så kommer det en stengning igjen. Hva skal de gjøre? Permittere folk på nytt?

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner, nå har flere tatt turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Den svenske riksdagsrepresentanten sier at det å stenge grensen er lett, men at det har noen voldsomme økonomiske konsekvenser.

- Her er det oppbygd for at vi har nærheten til Norge. Vi vil ha våre norske venner på besøk, sier Ottosson, og peker på at en ny stengning vil være «uholdbart for våre bedrifter».

- Grensen går jo der, men det er ingen som tenker på den. Det er bare en strek i bakken. Dette går så utrolig inn på vårt dagligliv, på en sånn måte som jeg ikke tror folk lenger unna forstår.

- Hold avstand!

Han mener at det ikke er noen god løsning å stenge grensa igjen. I stedet mener han at hver og en må ta mer ansvar for å følge smittevernrådene.

- Både nordmenn og svensker må klare og stå i kø og holde avstand. Det er ikke om å gjøre å komme først fram og henge over alle andre, sier Ottosson.

- Men har vi ikke den siste tiden sett at folk ikke klarer å følge smittevernrådene?

- Jo, dessverre. Og der må vi bli flinkere. Hver og en må ta ansvar, og dermed tar man ansvar for andre.

Det var i slutten av juli at regjeringen åpnet for reiser til fire svenske len, deriblant Värmland. Det førte til en enorm omsetningsvekst for de butikkene i Töcksfors og Charlottenberg.

- Det har vært høye besøkstall hele uka, fortalte Madeleine Ward, sjef for kjøpesenteret i Töcksfors, 31. juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer