Raser mot oligark-«feiginger»

Oleg Tinkov er den eneste russeren som har fått sanksjonene mot seg fjernet. Han tror at flere russiske rikinger vil få opphevet sanksjonene dersom de tar et tydelig standpunkt mot krigen.

FRITTALENDE: Den russiske milliardæren håper flere russere vil ta avstand fra krigen. Her fra da hans sykkellag Tinkoff, vant en etappe i Tour de France i 2016. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP Photo / NTB.
FRITTALENDE: Den russiske milliardæren håper flere russere vil ta avstand fra krigen. Her fra da hans sykkellag Tinkoff, vant en etappe i Tour de France i 2016. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP Photo / NTB. Vis mer
Publisert

- Det ble gjort en feil. Nå har de fikset det, sier den russiske milliardæren Oleg Tinkov til Financial Times om de opphevede britiske sanksjonene.

Siden krigen brøt ut har flere vestlige land gått kraftig til verks mot russiske rikinger som er tilknyttet Putin og Kreml. De har blant annet fått frosset bankkontoer, beslaglagt eiendeler, og blitt inndratt visum.

Han tror flere russiske oligarker kan få fjernet sanksjonene dersom de tør å kritisere krigen.

- Det kan vise andre russiske forretningsmenn - som er forent rundt Putin takket være sanksjoner - at du kan komme med en uttalelse og forlate Russland til fordel for den siviliserte verden, sier han.

Tinkov har tidligere sagt at han hater Putins Russland, og sa i fjor fra seg det russiske statsborgerskapet i protest mot krigen.

Uttalelsene har kostet ham flere vennskap blant andre russiske rikinger.

- Mange av dem har sluttet å snakke med meg fordi de er redde. Jeg har sluttet å snakke med dem fordi de er feiginger, sier Tinkov.

Han kritiserer russiske oligarker for å ha en fot i begge leire, men tror flere vil få sanksjonene opphevet dersom de tar et standpunkt mot krigen.

- De må velge en stol og sette seg på den. Å sitte mellom to stoler som de har gjort de siste 30 åra, med et hus i Belgravia i London, samtidig som de er venn med Putin, fungerer ikke lenger, sier Tinkov.

Milliardæren er frustrert over måten han har blitt behandlet på, sammenliknet med andre forretningsmenn som har valgt å forbli i Russland, men fortsatt jevnlig ferierer i Europa.

- I stedet for å være en helt for England og Europa, har jeg stått i fare, og det gjør jeg fortsatt. Jeg vet ikke om Putin vil drepe meg for dette eller ikke. Og disse menneskene sitter i St Tropez, driver forretning og reiser verden rundt. Det er ikke rettferdig, sier Tinkov.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer