Stortingsvalget

Raser mot «oljestunt»:
- Fullstendig useriøst

Regjeringen presenterte i går store endringer for hvordan oljenæringen skal skattlegges. MDG-topp mener det er et panikkartet valgkampstunt.

KRITISK: Arild Hermstad, fungerende leder i MDG. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Arild Hermstad, fungerende leder i MDG. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det en vanskelig for meg å se at dette er noe annet enn et valgkamprigg, sier nestleder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), Arild Hermstad.

I en hasteinnkalt pressekonferanse med fire statsråder presenterte regjeringen tirsdag kveld sitt forslag til ny skatteordning for norsk olje- og gassindustri.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Detaljene rundt endringene er ennå ikke kjent, men ifølge regjeringen skal de føre til at mindre lønnsomme felt ikke blir bygget ut. Leterefusjonsordningen, som innebærer at Staten tar store deler av regningen for letevirksomhet, fjernes og oljeselskapene kan istedet skrive av kostandene på skatten.

Forslaget skal nå ut på høring, men høringsutkastet kommer først neste uke, skrev Olje- og energiminister Tina Bru i en pressemelding tirsdag.

- Valgkampstunt

MDG-nestlederen reagerer nå sterkt på hvordan endringen ble presentert.

- Problemet er at vi ikke vet hva dette betyr i praksis. Hvor mye mindre gunstig blir det å lete med dette forslaget? Vi vet heller ikke helheten og hva det vil si for investeringene i oljenæringen framover.

Nyheten kom bare 13 dager før valgdagen, og få timer før TV2s direktesendte partilederdebatt, den andre i valgkampen. Hermstad mener timingen er påtakelig.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

- Det haster så vanvittig å holde en pressekonferanse under to uker før valget, men de har ikke fått klart høringsnotatet. Likevel har Venstre tatt seg tid til å lage valgkampplakater om saken. Det mener jeg er fullstendig useriøst.

Hermstad viser til at Venstre publiserte et bilde med partileder Guri Melby og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn på Facebbok med teksten «Kutter subsidier til oljeleting» bare tre minutter etter pressekonferansen startet.

- Dette minner mer om et valgkampstunt enn treffsikre løsninger for oljebransjen.

- Panikkartet

Klima og miljøvernminister Sveinung Rotevatn fra Venstre forstår ikke kritikken av Facebook-innlegget.

- Jeg synes ikke det er noe useriøst med at Venstre som regjeringsparti eller jeg som klima- og miljøminister formidler at Venstre har fått gjennomslag for vår politikk i regjering. Det tror jeg ikke Hermstad mener heller.

Hermstad mener regjeringens framgangsmåte handler mer om desperasjon for å hjelpe de små borgerlige partiene som kjemper mot sperregrensen på tampen av valgkampen.

IKKE IMPONERT: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn mener han sitter i en seriøs regjering og avviser kritikken fra Arild Hermstad (MDG). Foto: Berit Roald / NTB
IKKE IMPONERT: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn mener han sitter i en seriøs regjering og avviser kritikken fra Arild Hermstad (MDG). Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Dette er en panikkartet handling fra regjeringen for å komme på offensiven i oljedebatten. De trommer sammen en pressekonferanse i hui og hast før de har høringsnotatet i saken og uten og vite hva det vil bety. Det viktigste er å hjelpe partiene i valgkampen.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) svarer at forslaget måtte ut nå for å sikre nok tid til høring før de skal behandles i statsbudsjettet til høsten. Han sier de har jobbet med saken i hele år, og bestemt på budsjettkonferansen i forrige uke.

- Dette er en stor innstramming i skattesystemet for oljebransjen, som vil fjerne subsidiene og bidra til en grønn omstilling av samfunnet. Dette er en seriøs regjering, og hvis MDG tror at man kan gjøre sånne endringer i hui og hast som et valgkampstunt, har de litt av et syn på hvordan en ansvarlig regjering kan behandle næringslivet.

- Dobbeltkommunikasjon

MDG-toppen mener det enda mer forvirrende hva skatteomleggingen betyr når man hører hva de ulike politikerne sier om saken.

Mens Venstre altså sier det er snakk om kutt i subsidiene til leting, har finansminsiter Jan Tore Sanner sagt at det vil styrke likviditeten til oljeselskapene og olje- og energiminister Tina Bru sagt at det trygger forutsigbarheten for næringen.

Hermstad mener regjeringen driver dobbeltkommunikasjon.

- Dette er babelsk forvirring. Vi må forholde oss til Venstres valgkampplakater og Jan Tore Sanners stotring på NRKs Nyhetsmorgen. Det er høyst uklart hva det konkret vil si.

- Jeg har aldri vært borti lignende, konkluderer Hermstad.

- Pinlig

Om selve saken, at skattesystemet for oljenæringen legges om slik at ulønnsomme felt ikke skal bygges ut, er ikke Hermstad like kritisk. Han mener likevel at grepet er langt fra nok.

- Det er litt som å skyte på siden av mål. Vi må slutte helt å lete etter olje. Det er det FN ber oss om. Da holder det ikke å gjøre det litt vanskeligere å lete.

Om dette svarer klima og miljøminister Sveinung Rotevatn (V):

- Jeg ser at SV-erne Audun Lysbakken og Kari Elisabeth Kaski jubler over regjeringens forslag. Det gjør også en samlet miljøbevegelse. De eneste som ikke finner ett positivt ord å si, det er Miljøpartiet De Grønne.

- Det virker ikke som om MDG klarer å anerkjenne at andre partier får til noe som helst. Den holdningen er ikke bra for alle som vil kutte utslipp, og er egentlig bare pinlig, avslutter Rotevatn.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer