Raser mot oppsigelser: - Pandemiopportunisme

Scandic har mottatt 335 millioner i coronastøtte fra staten, men skal likevel kvitte seg flere hundre årsverk.

OPPSIGELSER: Scandic, som blant annet eier Grand Hotel, varslet i januar om ytterligere 300 oppsigelser. Det får SV til å rase. Foto: Heiko Junge / NTB
OPPSIGELSER: Scandic, som blant annet eier Grand Hotel, varslet i januar om ytterligere 300 oppsigelser. Det får SV til å rase. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Det burde være et krystallklart krav om at hvis man sier opp permitterte, så faller man utenfor støtteordninga. Det er en form for pandemiopportunisme, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til Børsen.

Det er hotellkjeden Scandic han retter det harde skytset mot. Til sammen har de mottatt 335 millioner kroner i coronastøtte fra staten i perioden fra mars og ut året i fjor.

Sier opp 300 årsverk

De to siste tildelingene, som kommer fra den ferske coronastøtteordningen som ligger under Brønnøysundregistrene, viser at Scandic fikk 63,2 millioner kroner for september og oktober, og 81,8 millioner kroner for november og desember.

Årsaken til at Scandic den siste tida har stått i til dels kraftig storm er at de har varslet en stor nedbemanning i Norge.

I sommer varslet de en nedbemanning på 1000 årsverk, men 300 av disse årsverkene ble i august omgjort til permitteringer. 14. januar kunne DN melde at disse permitteringene likevel blir gjort til oppsigelser.

Alt dette altså, mens de har fått store pengesummer fra staten.

- De får støtte basert på driften de hadde året før, og nå skalerer de altså ned driften. Det er stikk i strid med intensjonen for ordningen. De burde i alle fall fått mindre støtte, sier Fylkesnes.

Finansdirektør i Scandic Norge, Snorre Moe, sier det ikke er noen sammenheng mellom kostnadene kompensasjonsordningen skal dekke og antall ansatte i bedriften.

- Det blir derfor en urimelig påstand. Støtten har hjulpet oss med å opprettholde drift og å berge et svært stort antall arbeidsplasser, sier Moe.

«Syltynn» forklaring

Scandic begrunnet de siste oppsigelsene med at de står i en «alvorlig økonomisk situasjon», og at de må omgjøre permitteringene til oppsigelser, da dette dreier seg om varig bortfall av arbeidsoppgaver.

- Den er syltynn. Det er jo sikkert med dem som det er med andre i hotellbransjen, at man går et par tøffe år i møte, men at aktiviteten vil ta seg kraftig opp når vi kommer inn i en eller annen form for normalsituasjon, sier Fylkesnes, som peker på at turismen trolig er den næringen som raskest vokser igjen etterpå.

- Det er ikke til å forstå at det skal være en varig nedgang.

Moe sier Scandic er uenige i det.

- Ifølge våre beregninger vil det ta mange år innen vi er tilbake på det nivået som vi var på før pandemien.

- Sugerør i fellesskapets kasse

Det er ikke bare SV som er forbannet på Scandic. Djevat Hisenaj, leder for hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Fellesforbundet på Vestlandet, sa til E24 i midten av januar til at statsstøtten til Scandic må stoppes, som følge av oppsigelsesvarslene.

- De er et av selskapene som har mottatt mest av fellesskapets hjelp. Permitteringsordningen er utvidet. Det koster ingenting å ha de ansatte fram til pandemien har roet seg. De sier opp, men har fremdeles et sugerør ned i fellesskapets kasse, sier Hisenhaj til Børsen, og fortsetter:

- La dem være ansatt til vi er kommet i gang igjen, så må vi sette oss ned og se på det da. Vi er ikke negative til å finne løsninger. Vi er ikke prinsipielt mot oppsigelser, men vi er det akkurat nå.

Scandic sier de har lagt om deler av virksomheten. Noen steder er kurs- og konferansevirksomheten lagt ned, og andre steder er restaurantdriften borte, mens de også har lagt ned regionale salgskontor og sentralisert dette arbeidet i en nasjonal salgsavdeling.

- Vi må tilpasse oss et endret marked med endret etterspørsel. Vi ønsker å ha med oss så mange av våre ansatte som mulig videre, men der vi ser det er permanent bortfall av arbeidsoppgaver, er det ikke lov å benytte permittering, sier Moe.

Skuffet fagforening

Konserntillitsvalgt i Scandic Anne Marie Andersen sier de har fått protokollført at de er skuffet over at man ikke venter med avgjørelsene om å gjøre permitteringer om til oppsigelser før man ser effekten av vaksinering.

- Permitteringsordningen er jo forlenget til 1. oktober, og da følte vi at man kunne bruke tiden fram til da på å se hvordan vaksineringa fungerer, og om disse oppsigelsene kanskje ikke er nødvendige, sier Andersen til Børsen.

- Coronapandemien er ikke varig. Det er en pandemi som går over. Vi er vel ikke helt på bølgelengde når det gjelder å si at det er varig bortfall av arbeidsoppgaver, det må jeg ærlig innrømme.

Hun er samtidig glad for at de har et bra oppsigelsesvern.

- De som blir sagt opp har jo krav på stillingen et år fram i tid. Vi får håpe at vi får mange av dem tilbake, sier hun.

- Skulle gjerne vært det foruten

Scandic sier at selve nedbemanningen blir på til sammen 600 årsverk, ikke 1000 som det ble meldt i fjor sommer, noe som blant annet skyldes at ansatte har funnet seg nytt arbeid.

- Vi har stor forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for mange, og det er en situasjon vi gjerne skulle vært foruten, sier Moe i Scandic.

- Hva hadde blitt konsekvensen dersom man ikke fikk de 335 millionene av staten?

- Da hadde langt flere arbeidsplasser stått i fare.

I forrige uke ble også finansminister Jan Tore Sanner utfordret på om selskap som har fått krisehjelp skal kunne nedbemanne som de vil.

- Det kan være slik i enkeltbedrifter, og nå uttaler jeg meg ikke om navngitte, at det å nedbemanne faktisk er et verktøy for å redde arbeidsplasser hvis alternativet ville være bedriften ville gå konkurs, sa finansministeren, ifølge NTB.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer