Global matkrise:

Raser mot Putin: - Utpressing!

Dyrebar ukrainsk hvete ligger i siloer klare til å bli eksportert, men eksportruta stenges av Russland.

FÅR REFS: Ukrainas utenriksminister mener Vladimir Putin og Russland driver med utpressing av verden når de krever lettelse av sanksjoner for å åpne blokkaden av ukrainske havner. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
FÅR REFS: Ukrainas utenriksminister mener Vladimir Putin og Russland driver med utpressing av verden når de krever lettelse av sanksjoner for å åpne blokkaden av ukrainske havner. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt forferdelig at Putin forsøker å holde verden som gissel, og han gjør sult og mangel på mat blant de fattigste menneske rundt om i verden til et våpen.

Slik omtaler Storbritannias utenriksminister Liz Truss Russlands blokade av ukrainske havner, ifølge Reuters. Det fører i sin tur til at Ukraina ikke får eksportert hvete i en situasjon der verden nærmer seg en matkrise.

Truss er ikke aleine om å være forarget. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba langet nemlig ut mot Vladimir Putin og Russland da han talte til rikinger og verdensledere under World Economic Forum i Davos, ifølge Reuters.

- Du finner ikke et bedre eksempel på utpressing i internasjonale relasjoner, sa han da.

Bakgrunnen for ministerens utblåsning er at de ukrainske havnene i Svartehavet har vært blokkert siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

- Krise i årevis

Det får alvorlige konsekvenser for Ukrainas evne til å eksportere hvete. Ukraina og Russland står samlet sett for nesten en tredel av verdens hveteforsyninger, og et bortfall av eksport fra ukrainske havner bidrar til en økende global matkrise.

Under en pressekonferanse torsdag slo Kreml-talsmann Dmitrij Peskov kraftig tilbake mot anklagene fra Ukraina og Storbritannia, skriver Reuters.

- Vi vil bastant avvise disse anklagene. Tvert om, det er Vesten som skal ha skylden for å ha tatt grep som har ført til dette, sier Peskov, som sikter til sanksjonene Russland er ilagt.

Alarmbjellene har for lengst begynt å kime for hva som kan bli konsekvensen av eksportproblemene som følge av krigen. Krisen vil gå ut over de mest sårbare, spesielt i verdens aller fattigste land.

I forrige uke var FNs generalsekretær Antonio Guterres ute med en kraftig advarsel. Ifølge Gueterres truer korn- og gjødelsemangel, høyere temperaturer og pandemidrevne forsyningsproblemer med å «dytte et titalls millioner mennesker over kanten til matusikkerhet», ifølge The Guardian.

Matusikkerheten kan føre til «feilernæring, massesult og hungersnød, i en krise som kan vare i åresvis», ifølge Guterres. Nøkkelen til å få en løsning på den stadig økende matkrisen er det Vladmir Putin og Russland som sitter med, slo FN-sjefen fast.

- La oss være tydelige: Det finnes ingen effektiv løsning på denne matkrisen uten å reintegrere Ukrainas matproduksjon. Russland må tillate sikker og trygg eksport av korn som er lagret i Ukrainas havner, sa Guterres.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Verdens matvareprogram anslår at 811 millioner mennesker går til sengs sultne hver kveld, og at 49 millioner mennesker står i en enda mer alvorlig sultsituasjon.

Før invasjonen ble Ukraina sett på som verdens brødkurv. Hver måned eksporterte de 4,5 millioner tonn landbruksprodukter via havnene sine - 12 prosent av verdens hvete, 15 prosent av verdens mais og halvparten av all solsikkeolje.

Minister tordner

Når havnene i Odessa, Tjornomorsk og andre byer er avskåret fra verden av russiske krigsskip, så kan forsyningene bare eksporteres via overbelastede landruter, som er langt mindre effektive.

Det er i denne situasjonen Russlands viseutenriksminister Andreiy Rudenko onsdag uttalte at Russland er klare til å tillate en humanitær korridor for skip som frakter mat - men ikke uten gjenytelser.

- Vi har gjentatte ganger sagt at en løsning på matproblemet krever en helhetlig tilnærming, inkludert oppheving av sanksjoner som er innført mot russisk eksport og finansielle transaksjoner, sa Rudenko ifølge Interfax.

ADVARER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer mot Russlands hensikter i en video fra 26. april. Vis mer

Det er disse russiske kravene som får den ukrainske utenriksministeren til å tenne på alle plugger, og han advarer på det aller kraftigste mot å etterkomme russernes krav.

«Russland driver nå med en utpressing av verden ved å forlange en oppheving av sanksjonene for at de skal åpne for ukrainsk mateksport. Enhver utenlandsk politiker eller tjenestemann som vurderer å akseptere dette spillet burde først besøke gravene til drepte ukrainske barn og snakke med deres foreldre», tordner Kuleba på Twitter.

President Putins talsmann Dmitrij Peskov sier at presidenten er klar over den «store faren» for at den nåværende situasjonen kan føre til sult, men anklager Ukraina for å selv ha satt seg i en vanskelig situasjon ved å minelegge Svartehavet.

Prisene skyter i været

Krigen har også fått hveteprisene til å skyte i været. Og selv om det har vært en liten nedgang fra de rekordhøye nivåene for bare noen uker siden, har prisen på hvete steget med hele 30 prosent siden dagen før invasjonen.

Mye av årsaken til det er at det i Ukraina ligger 20 millioner tonn hvete de ikke får eksport for øyeblikket. Før krigen eksporterte Ukraina nesten alt korn og oljefrø, som brukes i produksjonen av planteoljer, fra havnen i Odessa.

Det ble eksportert rundt seks millioner tonn i måneden, mens godstogene de er tvunget til å bruke nå bare klarer å ta unna én til 1,5 millioner tonn i måneden.

På toppen av dette er det ventet at hveteproduksjonen i Ukraina vil falle 35 prosent i år.

Legger skylda på Vesten

I forrige uke sa FN-sjef Guterres at han er i «intens kontakt» med Russland og andre land for å finne en løsning på problemet.

- De komplekse sikkerhetsmessige, økonomiske og finansielle implikasjonene krever godvilje fra alle sider for å oppnå en pakkeavtale. Jeg vil ikke gå inn i detaljer, fordi offentlige uttalelser kan undergrave mulighetene for suksess, sa Guterres.

Russland er også en viktig eksportør av gjødselsprodukter. Foreløpig er ikke russisk gjødsel eller korn underlagt sanksjoner, men ifølge Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia er det problemer med «logistikk, transport, forskringer og bankoverføringer» som følge av Vestens sanksjoner, noe som «forhindrer oss fra å eksportere fritt», ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer