Global matkrise:

Raser mot Putin: - Utpressing!

Dyrebar ukrainsk hvete ligger i siloer klare til å bli eksportert, men eksportruta stenges av Russland.

FÅR REFS: Ukrainas utenriksminister mener Vladimir Putin og Russland driver med utpressing av verden når de krever lettelse av sanksjoner for å åpne blokkaden av ukrainske havner. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
FÅR REFS: Ukrainas utenriksminister mener Vladimir Putin og Russland driver med utpressing av verden når de krever lettelse av sanksjoner for å åpne blokkaden av ukrainske havner. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt forferdelig at Putin forsøker å holde verden som gissel, og han gjør sult og mangel på mat blant de fattigste menneske rundt om i verden til et våpen.

Slik omtaler Storbritannias utenriksminister Liz Truss Russlands blokade av ukrainske havner, ifølge Reuters. Det fører i sin tur til at Ukraina ikke får eksportert hvete i en situasjon der verden nærmer seg en matkrise.

Truss er ikke aleine om å være forarget. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba langet nemlig ut mot Vladimir Putin og Russland da han talte til rikinger og verdensledere under World Economic Forum i Davos, ifølge Reuters.

- Du finner ikke et bedre eksempel på utpressing i internasjonale relasjoner, sa han da.

Bakgrunnen for ministerens utblåsning er at de ukrainske havnene i Svartehavet har vært blokkert siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

- Krise i årevis

Det får alvorlige konsekvenser for Ukrainas evne til å eksportere hvete. Ukraina og Russland står samlet sett for nesten en tredel av verdens hveteforsyninger, og et bortfall av eksport fra ukrainske havner bidrar til en økende global matkrise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer