Raser mot Putins «bloddiamanter»: - Alarmerende

Det russiske statseide diamantselskapet Alrosa har finansiert en russisk angrepsubåt, men fortsatt strømmer diamantene deres helt lovlig inn i Europa. Det vil flere ha en slutt på.

MILLIARDINDUSTRI: Vesten finansierer Putins krigsmaskin direkte, alarmerer Transparency International. Nå vil flere ha en slutt på russiske diamanter i EU. Foto: Yuri Kadobnov / AFP / NTB
MILLIARDINDUSTRI: Vesten finansierer Putins krigsmaskin direkte, alarmerer Transparency International. Nå vil flere ha en slutt på russiske diamanter i EU. Foto: Yuri Kadobnov / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Det er svært alarmerende at vi på grunn av en snever forretningsinteresse gir opp våre verdier. Europa finansierer denne krigsmaskinen direkte, og alle land bør sørge for å ta del i den felles innsatsen og dempe vår avhengighet av russisk import, sier Roland Papp, Senior Policy Officer i Transparency International, til Børsen.

Han viser til at russiske diamanter fortsatt strømmer inn i Antwerpen i Belgia, omtalt som verdens diamanthovedstad.

Slipper unna

Helt siden russiske styrker stormet inn i Ukraina, har Vesten tatt sikte på å svekke president Vladimir Putins krigsmaskin gjennom tøffe økonomiske sanksjoner.

EU har sluttet å importere russisk kull, de faser ut import av olje, i tillegg forbys import av en rekke varer som kaviar, vodka og gull.

Men når det gjelder russiske rådiamanter, slipper de unna sanksjonssaksa - gang på gang.

Det har vært snakket om, og planlagt, å inkludere dem i sanksjonene, men når pakkene blir presentert glimrer de plutselig med sitt fravær.

Et eventuelt diamantforbud har innvirkning på hovedsakelig ett land - nemlig Belgia. Det gjør utelatelsen enda mer forbløffende, skriver The Guardian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer