Raser mot Putins «bloddiamanter»: - Alarmerende

Det russiske statseide diamantselskapet Alrosa har finansiert en russisk angrepsubåt, men fortsatt strømmer diamantene deres helt lovlig inn i Europa. Det vil flere ha en slutt på.

MILLIARDINDUSTRI: Vesten finansierer Putins krigsmaskin direkte, alarmerer Transparency International. Nå vil flere ha en slutt på russiske diamanter i EU. Foto: Yuri Kadobnov / AFP / NTB
MILLIARDINDUSTRI: Vesten finansierer Putins krigsmaskin direkte, alarmerer Transparency International. Nå vil flere ha en slutt på russiske diamanter i EU. Foto: Yuri Kadobnov / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Det er svært alarmerende at vi på grunn av en snever forretningsinteresse gir opp våre verdier. Europa finansierer denne krigsmaskinen direkte, og alle land bør sørge for å ta del i den felles innsatsen og dempe vår avhengighet av russisk import, sier Roland Papp, Senior Policy Officer i Transparency International, til Børsen.

Han viser til at russiske diamanter fortsatt strømmer inn i Antwerpen i Belgia, omtalt som verdens diamanthovedstad.

Slipper unna

Helt siden russiske styrker stormet inn i Ukraina, har Vesten tatt sikte på å svekke president Vladimir Putins krigsmaskin gjennom tøffe økonomiske sanksjoner.

EU har sluttet å importere russisk kull, de faser ut import av olje, i tillegg forbys import av en rekke varer som kaviar, vodka og gull.

Men når det gjelder russiske rådiamanter, slipper de unna sanksjonssaksa - gang på gang.

Det har vært snakket om, og planlagt, å inkludere dem i sanksjonene, men når pakkene blir presentert glimrer de plutselig med sitt fravær.

Et eventuelt diamantforbud har innvirkning på hovedsakelig ett land - nemlig Belgia. Det gjør utelatelsen enda mer forbløffende, skriver The Guardian.

- Noen medlemsland prøver å svekke EUs sanksjonssystem ved å blokkere visse tiltak på grunn av deres egen økonomiske interesse. Når det gjelder diamanter, er det den belgiske regjeringen som blokkerer disse sanksjonene bak lukkede dører, hevder Papp, som jobber på Transparency Internationals Brüssel-kontor.

Utad har landets statsminister, Alexander De Croo, imidlertid gjentatte ganger hevdet at Belgia ikke vil hindre et diamantimportforbud.

Samtidig skal belgiske tjenestemenn ha advart EU om at mange jobber i landet står i fare ved et slikt skritt, ifølge The Guardian. Det belgiske utenriksdepartementet nektet å uttale seg sist diamanter ble utelatt i siste liten, ifølge EU Observer.

Belgia har gjennom en årrekke omtalt seg som en «leder i kampen mot bloddiamanter», ifølge The Guardian.

- Kan dette ryktet nå stå på spill?

- Hvis de fortsatt gledelig kjøper russiske diamanter, beviser det at innsatsen så langt ikke er seriøs heller. Russiske diamanter er bloddiamanter, sier Papp.

I 2021 importerte Antwerpens diamantindustri russiske rådiamanter for 1,8 milliarder euro. Men det har på ingen måte stoppet siden invasjonen. I løpet av 2022s første åtte måneder ble det importert russiske diamanter for 1,2 milliarder euro.

Dette til tross for at det russiske diamantselskapet Alrosa er delvis eid av den russiske staten.

Alrosa-ubåt

Alrosas toppsjef, Sergej Borisovitsj, var en av de første oligarkene som ble sanksjonert etter invasjonen i februar, som følge av hans bånd til Putin.

Mens sistnevntes krigsmaskin herjer på niende måneden i Ukraina, er den niende sanksjonspakka på trappene. Nå øker presset på at Alrosa må sanksjoneres av EU.

Selskapet har sågar finansiert en russisk kampubåt av typen B-871, som har fått det klingende navnet «Alrosa».

Ubåten ble sjøsatt i juni etter en åtte år lang oppgradering som inkluderte å utstyre fartøyet med «Kalibr»-kryssermissiler, ifølge TASS.

Nettopp denne ubåt-finansieringen er blitt påpekt av EU-topper som grunn til å inkludere selskapet i sanksjonene, ifølge et utkast sett av The Guardian.

Men da det endelige utkastet ble godkjent, var Alrosa søkk vekk. Det skal i hvert fall være andre gang det forsvant i siste liten.

- Russiske diamanter gir Alrosa inntekter på fire milliarder euro årlig (cirka 42 milliarder kroner). Siden det er et delvis statseid selskap, finansierer inntektene denne krigen direkte. Selskapet og toppsjefen har tette bånd til Kreml, derfor bør ikke EU finansiere denne sektoren, fortsetter Papp.

- Tette bånd til Kreml

Representanter for Antwerp World Diamond Centre (AWDC), selskapet som representerer og organiserer Antwerpens diamantindustri, har på sin side hevdet at 10 000 jobber står i fare for å ryke dersom man innfører et forbud, ifølge EU Observer.

Noen kaller ifølge The Guardian disse anslagene for «utdaterte og oppblåste».

Papp påpeker at Russland ikke er den eneste kilden til diamanter for Belgia.

- Diamantindustrien har vært opptatt av å framstille seg selv som ansvarlig, de satte i gang Kimberley-prosessen, som skulle sikre at ingen som kjøper diamanter finansierer en konflikt. Mindre inntekt og en grundigere gjennomgang (due diligence) av en bransje er fortsatt en mindre pris å betale enn det ukrainerne betaler: Mange bøter med livet, millioner lever under konstant beskytning, Russland ødelegger infrastruktur og terroriserer sivile.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, er blant dem som har problematisert EUs diamanthandel med Russland. Overfor det belgiske parlamentet sa han at fred er «viktigere enn noen diamanter».

Polen og de baltiske landene er blant dem som nå presser på for å få diamantene inkludert i neste sanksjonspakke, som EU har uttalt at vil være klar før året er over.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer