Raser mot regjeringen: - Et grovt svik

Reaksjonene lar ikke vente på seg, etter at regjeringen tirsdag la fram sin åttende krisepakke.

TILTAK: Regjeringen bevilger 17,8 milliarder kroner i corona-støtte. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det norske næringslivet har ropt av full hals om umiddelbar hjelp fra regjeringen, etter at smitteverntiltakene i Norge nylig ble ytterligere strammet inn.

Tirsdag kom svaret fra regjeringen, som la fram sin åttende krisepakke. Forslagene i den nye krisepakken koster den norske statskassa 17,7 milliarder kroner.

- Det er vanskelig å si akkurat hvor hardt denne bølgen vil ramme økonomien. Men sammen med en svakere utvikling i Europa gir den økte smitten større sannsynlighet for at veksten blir lavere enn vi tidligere har lagt til grunn, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Reaksjonene på den ferske krisepakka lot ikke vente på seg.

Blant dem som raser mot regjeringens er Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Denne krisepakka er den svakeste så langt, tordner Moxnes.

- Regjeringa sender regninga til arbeidsfolk. Heldigvis kan Stortinget rette opp unnlatelsessyndene raskt, framholder Rødt-lederen.

- Grovt svik

Moxnes sier han får flashback til den første krisepakka som regjeringen la fram i mars.

- Nok en gang prioriteres milliarder til bedriftene, mens arbeidsfolk som mister jobben sitter igjen med en stadig større regning, sier han, blant annet med henvisning til at økte dagpenger forsvinner før påske.

- Det gjør denne krisepakka til regjeringens svakeste så langt. Vi er i en dramatisk situasjon, og regjeringa velger å trekke vekk sikkerhetsnettet under folk. Et grovt svik, hevder Moxnes.

Rødt-toppen får også støtte fra SV-leder Audun Lysbakken:

- Dette er tynt, treigt og usosialt. Denne krisepakken er helt krise og norske arbeidstakere burde ikke finne seg i det, sier han i en uttalelse.

- Regjeringen må snart skjønne at jobbkrisen går ikke over før pandemien går over. De har brukt hele høsten på å skjønne at næringslivet og arbeidsplasser fortsatt er i krise. Midt i en ny smittetopp kommer de med en utvannet versjon av krisepakken Stortinget fikset i vår. De burde forsikre om at støtteordningene vil finnes så lenge pandemien varer, sier han og legger til:

- De som trenger hjelp mest, får ingenting. Her er det lite til folk som har løsere tilknytning til arbeidslivet og lavere inntekter. Mange som permitteres framover vil miste ordningene SV og Stortinget kjempet inn og selvstendige står på bar bakke.

- Uforståelig

Frp-leder Siv Jensen er også sterkt kritisk til flere punkter i regjeringens nye krisepakke.

- Vi må se nærmere på hvordan vi innretter kompensasjonsordningene. Jeg er redd for at de ikke treffer godt nok, sier Jensen og legger til.

- Det er uforståelig at det ikke gjøres noe på skatte- og avgiftsnivået. Det må vi se nærmere på, selv om mye går i riktig retning. Her må det gjøres noen justeringer og forbedringer.

- UFORSTÅELIG: Frp-leder Siv Jensen mener det er «uforståelig at det ikke gjøres noe på skatte- og avgiftsnivået. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- UFORSTÅELIG: Frp-leder Siv Jensen mener det er «uforståelig at det ikke gjøres noe på skatte- og avgiftsnivået. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Dere ble invitert tilbake i «firerbanden» av Kari Elisabeth Kaski (SV) i dag, takker du ja?

- Jeg registrerte at Kaski sa at de er så mye bedre på rødgrønn side, det er I hvert fall et selskap Frp ikke hører hjemme i. Det er helt feil det hun sier, det er vi som er opptatt av å ha kontakt med dem som har skoene på her og vi vil nå høre på tilbakemeldingene fra bedriftene og organisasjonene, svarer Frp-lederen.

Kaski selv stusser over at Frp fortsatt ønsker å samarbeide med regjeringen.

- Frp har vært en aktiv part i forhandlingene og bidratt til å skalere opp pakkene, men jeg syns det er pussig at Frp insisterer på å samarbeide med en regjering som stadig er bakpå. Det er synd de ikke vil samarbeide med de rødgrønne, som kan sikre mer langvarige og solide støttepakker til arbeidsfolk og næringslivet, sier Kaski til Børsen.

Fortsatt utrygghet

Heller ikke i Arbeiderpartiet er de fornøyde.

- Det er fortsatt utrygghet etter denne pakken, selv om regjeringen har hatt god tid. Vi er opptatt av at smitteverntiltak følges opp med konkrete økonomiske tiltak for å skape trygghet for folk og bedriftene, så jobbene fortsatt er der når pandemien er over, sier Terje Aasland, næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

- Regjeringen burde også gjeninnføre feriepenger på dagpenger. Det er ingen arbeidsledige som ønsker å være i den situasjonen og nå er det få muligheter. Dem som har minst vil merke bortfallet av feriepengene sterkest, fortsetter han.

Aasland mener pakken heller ikke inneholder noen aktivitetsøkning.

- Det er områder der det er muligheter til å skape økt aktivitet, som maritim sektor, som skal være grunnlaget for havvind, karbonfangst og -lagring, blått hydrogen og en ny mineralutvinning. Her gjør ikke regjeringen noen ting for å øke aktiviteten.

SIER NEI: Regjeringen vil ikke gi mer støtte til Norwegian eller Erik Braathens nye flyselskap. Video: NTB Vis mer

- Må bruke storkanonen

Virke mener på sin side at regjeringen har tatt fram kruttet.

- Men nå må Stortinget bruke storkanonen. Mange virksomheter har brukt opp de pengene de hadde på konto i mars, og trenger derfor å få dekket mer enn 70 prosent av sine faste uunngåelige kostnader, og de trenger pengene på konto nå, ikke neste år, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Han ber Stortinget om å få på plass en ordning for rask permittering, lønnstilskudd, utsettelse av innbetaling av moms og arbeidsgiveravgift for hardt rammede virksomheter.

- I tillegg må ordningen vare så lenge pandemien varer, sier han i en uttalelse.

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Shram møtte pressen i dag. Vis mer

5 av de 17,7 milliardene i regjeringens ferske tiltakspakke er øremerket en kompensasjonsordning for bedrifter.

- Store deler av norsk næringsliv står nå i en situasjon som i mars, derfor trenger vi denne generelle kompensasjonsordningen. Titusenvis av arbeidsplasser står på spill. Dette er nødvendig fra regjeringen, sier Horneland Kristensen.

Børsen kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer