Flere allerede dyre matvarer blir enda dyrere fra og med i dag.
Flere dagligvareaktører har varslet et prishopp på rundt ti prosent.
En rekke partier mener regjeringen må ta sin del av skylda.
- Regjeringen har mange verktøy i sitt skrin, men nekter å ta dem i bruk, sier Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad.
Han mener regjeringen kunne gjort tiltak som å redusere matmomsen eller gi bedriftene en skikkelig strømkompensasjon.
- Dessverre toer regjeringen sine hender i stedet for å fremme kraftfulle tiltak, sier Frp-politikeren.
- Altfor mye makt er samlet på få hender i norsk dagligvarebransje. Nå har ikke folk flest lenger rygg til å bære det. Venstre mener vi trenger en mye tøffere politikk for mer konkurranse og mindre maktmonopol i dagligvarebransjen, sier Venstres Alfred Bjørlo.

Advarer: - Uholdbart
- Sleper beina
Han gir et stikk til regjeringen:
- Regjeringen sleper bena etter seg med stadig nye utredninger, i stedet for å gjøre noe, sier Bjørlo.
SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er også kritisk.
- SV krever at regjeringen sørger for rask gjennomgang av hva som har skjedd og hvordan dette er mulig. Viser gjennomgangen ugler i mosen og at prisene er satt urimelig, må de gripe inn i prisdannelsen.
- Bekymret

Forbigått i mammaperm
KrF-leder Olaug Bollestad mener regjeringen sitter stille i båten.
- Jeg er veldig bekymret. Veldig mange sliter nå med å få endene til å møtes. Aller verst er det for de som hadde minst fra før, som minstepensjonister, uføretrygdede og aleneforsørgere.
- Det skulle være vanlige folks tur. Istedenfor ble det vanlige folks tur til å stå i matkø hos Frelsesarmeen, sier Bollestad.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svarer Dagbladet at også han er bekymret for situasjonen.
– Jeg deler bekymringen fra partiene på Stortinget om konkurransesituasjonen i norsk dagligvare. Derfor er jeg glad for at vi samarbeider med Stortinget, og på tvers av politisk farge, og at vi nå iverksetter historisk mange tiltak på kort tid for å bedre forholdene, sier Vestre.
Næringsministeren påpeker at myndighetene ikke kan vedta lavere matvarepriser eller lavere inflasjon.
- Men vi prioriterer arbeidet med konkurranseforholdene i dagligvarebransjen høyt, samtidig som vi fører en ansvarlig økonomisk politikk. Både landbuks- og matministeren og jeg har vært svært tydelige overfor aktørene i dagligvarebransjen. Vi forventer at aktørene er sitt samfunnsansvar bevisst og ikke øke prisene ett øre mer enn ytterst nødvendig, uansett om det er i leverandørleddet eller ut til forbrukeren.

- Kan vi stole på henne?
MDGs Rasmus Hansson mener noen aktører har fått for stor makt.
- Når mange strever med økonomien, smaker det vondt med store, koordinerte prisøkninger fra dagligvaregiganter som tar inn milliardoverskudd og har råd til å kaste 100 000 brød hver dag. Nå må vi bryte opp den urimelige markedsmakten til tre-fire svære kjeder, og åpne for mer mangfold og konkurranse i norsk dagligvarehandel, sier Hansson.
Rødt kaller de store aktørene dagligvarebaroner med for stor makt.
- Grådigheten kjenner ingen grenser. Dagligvarebaronene har tjent titalls milliarder de siste åra. Likevel er de så skamløse at de velger å gjøre hverdagen mye verre for tusenvis av vanlige norske forbrukere, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.
- Dagligvaregigantene har sett Vestres bløff. De synkrone prisøkningene viser at regjeringen er maktesløs overfor de største i bransjen, sier hun.
- Fungerer ikke
Høyre mener prisstigningen viser at markedet ikke fungerer godt nok.
- Dagligvaremarkedet har stor betydning i hverdagen til folk flest. Derfor er det viktig at markedet fungerer godt. Det gjør det ikke i dag, sier Høyres Lene Westgaard-Halle.
- Vi må redusere målprisen, slik Høyre foreslo i forbindelse med jordbruksoppgjøret, og vi må beholde den konkurransen i meieribransjen som regjeringen nå vil fjerne, sier Westgaard-Halle.