Prishopp

Raser mot regjeringen

Fra i dag kommer nok en prisboom på matvarebutikkene, og flere partier stiller regjeringen til ansvar. - Det skulle være vanlige folks tur, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

ETTERLYSER TILTAK: KrF-leder Olaug Bollestad reagerer på de økte matvareprisene. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet
ETTERLYSER TILTAK: KrF-leder Olaug Bollestad reagerer på de økte matvareprisene. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere allerede dyre matvarer blir enda dyrere fra og med i dag.

Flere dagligvareaktører har varslet et prishopp på rundt ti prosent.

En rekke partier mener regjeringen må ta sin del av skylda.

- BEKYMRINGSFULLT: Forbrukerøkonom i Nordea Derya Incedursun tror det nye året blir like økonomisk tøft som det forrige. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

- Regjeringen har mange verktøy i sitt skrin, men nekter å ta dem i bruk, sier Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad.

Han mener regjeringen kunne gjort tiltak som å redusere matmomsen eller gi bedriftene en skikkelig strømkompensasjon.

- Dessverre toer regjeringen sine hender i stedet for å fremme kraftfulle tiltak, sier Frp-politikeren.

- Altfor mye makt er samlet på få hender i norsk dagligvarebransje. Nå har ikke folk flest lenger rygg til å bære det. Venstre mener vi trenger en mye tøffere politikk for mer konkurranse og mindre maktmonopol i dagligvarebransjen, sier Venstres Alfred Bjørlo.

- Sleper beina

Han gir et stikk til regjeringen:

- Regjeringen sleper bena etter seg med stadig nye utredninger, i stedet for å gjøre noe, sier Bjørlo.

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er også kritisk.

- SV krever at regjeringen sørger for rask gjennomgang av hva som har skjedd og hvordan dette er mulig. Viser gjennomgangen ugler i mosen og at prisene er satt urimelig, må de gripe inn i prisdannelsen.

- Bekymret

KrF-leder Olaug Bollestad mener regjeringen sitter stille i båten.

- Jeg er veldig bekymret. Veldig mange sliter nå med å få endene til å møtes. Aller verst er det for de som hadde minst fra før, som minstepensjonister, uføretrygdede og aleneforsørgere.

- Det skulle være vanlige folks tur. Istedenfor ble det vanlige folks tur til å stå i matkø hos Frelsesarmeen, sier Bollestad.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svarer Dagbladet at også han er bekymret for situasjonen.

– Jeg deler bekymringen fra partiene på Stortinget om konkurransesituasjonen i norsk dagligvare. Derfor er jeg glad for at vi samarbeider med Stortinget, og på tvers av politisk farge, og at vi nå iverksetter historisk mange tiltak på kort tid for å bedre forholdene, sier Vestre.

PRISHOPP: Spare- og forbrukerøkonom deler sine tanker om prisøkningen på matvarer som er varslet onsdag 1. februar. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Næringsministeren påpeker at myndighetene ikke kan vedta lavere matvarepriser eller lavere inflasjon.

- Men vi prioriterer arbeidet med konkurranseforholdene i dagligvarebransjen høyt, samtidig som vi fører en ansvarlig økonomisk politikk. Både landbuks- og matministeren og jeg har vært svært tydelige overfor aktørene i dagligvarebransjen. Vi forventer at aktørene er sitt samfunnsansvar bevisst og ikke øke prisene ett øre mer enn ytterst nødvendig, uansett om det er i leverandørleddet eller ut til forbrukeren.

MDGs Rasmus Hansson mener noen aktører har fått for stor makt.

- Når mange strever med økonomien, smaker det vondt med store, koordinerte prisøkninger fra dagligvaregiganter som tar inn milliardoverskudd og har råd til å kaste 100 000 brød hver dag. Nå må vi bryte opp den urimelige markedsmakten til tre-fire svære kjeder, og åpne for mer mangfold og konkurranse i norsk dagligvarehandel, sier Hansson.

Rødt kaller de store aktørene dagligvarebaroner med for stor makt.

- Grådigheten kjenner ingen grenser. Dagligvarebaronene har tjent titalls milliarder de siste åra. Likevel er de så skamløse at de velger å gjøre hverdagen mye verre for tusenvis av vanlige norske forbrukere, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

- Dagligvaregigantene har sett Vestres bløff. De synkrone prisøkningene viser at regjeringen er maktesløs overfor de største i bransjen, sier hun.

- Fungerer ikke

Høyre mener prisstigningen viser at markedet ikke fungerer godt nok.

- Dagligvaremarkedet har stor betydning i hverdagen til folk flest. Derfor er det viktig at markedet fungerer godt. Det gjør det ikke i dag, sier Høyres Lene Westgaard-Halle.

- Vi må redusere målprisen, slik Høyre foreslo i forbindelse med jordbruksoppgjøret, og vi må beholde den konkurransen i meieribransjen som regjeringen nå vil fjerne, sier Westgaard-Halle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer