Stein Erik Hagen

Raser mot Rødt-Mímir: - Trump-taktikk

Mener Rødt-politikeren tar mannen, ikke ballen.

REFSER RØDT: Debatten har haglet mellom en av Norges rikeste menn, Stein Erik Hagen og partiet Rødt etter at førstnevnte tilbød å betale for å sende hele partiet til Nord-Korea. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
REFSER RØDT: Debatten har haglet mellom en av Norges rikeste menn, Stein Erik Hagen og partiet Rødt etter at førstnevnte tilbød å betale for å sende hele partiet til Nord-Korea. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Partiet Rødt foreslo nylig å forby bruk av privatfly til transport av alt annet enn det som handler om liv og helse.

Målskiva for kritikken var blant annet Stein Erik Hagen, som flyr privatfly til hytta si i Kragerø.

- Spanderer Nord-Korea-billett

Milliardæren og Orkla-eieren Hagen gikk på sin side ut i Børsen med følgende forslag til Rødts velgere:

- Jeg blir gjerne med og spanderer en «one way ticket» til Nord-Korea for dem som stemmer Rødt. Så får de et samfunn slik de ønsker seg med en gang.

Etter Børsens beregninger ville Hagen måtte punget ut 2,5 milliarder kroner på en slik kjemperegning - som selvfølgelig blir helt hypotetisk da det er vanskelig å shippe cirka 145 000 Rødt-velgere til det lukkede landet.

Det ville imidlertid ikke ruinert Hagen, som ifølge Kapital er god for 33 milliarder kroner og Norges sjuende rikeste.

- Vestkantens landsbyidiot

Hagens Nord-Korea-utspill fikk flere fra Stortingets rødeste parti til å frese mot milliardæren.

Mímir Kristjánsson, stortingskandidat for Rødt, retter skytset mot Hagen i en kronikk i Dagbladet mandag.

- Så har han gjort det igjen, Stein Erik Hagen. Det er ikke valgkamp før Vestkantens egen landsbyidiot har tråkket i salaten, skriver Kristjánsson.

Rødt-representanten hevder Hagen gjennom Erna Solbergs regjeringstid har blitt 25 milliarder rikere - og gjør et poeng av at Hagen fortsatt vil være Norges sjuende rikeste om han bruker ti prosent av sin formue på Nord-Korea-billetter til Rødt-velgerne.

- De fleste rister nok bare lattermildt på hodet når Stein Erik Hagen kommer trampende inn i valgkampen med klovnesko og rød nese. På sosiale medier spør mange hvor mye Rødt har betalt Hagen for å drive valgkamp for oss. Men egentlig bør vi ikke le av Stein Erik Hagen. Han er altfor mektig til det, legger Kristjánsson til.

Les hele kronikken til Kristjánsson her.

- Tar mannen, ikke ballen

Stein Erik Hagen sier i et motinnlegg at det er naturlig at debatten i en valgkamp både blir spissformulert og skarp, men mener at Kristjánsson ikke holder seg til saken.

- Det er for eksempel helt legitimt å stille spørsmål ved bruk av fly generelt, og privatfly spesielt, i lys av klima og klodens bærekraft, på samme måte som det er legitimt å stille spørsmål om formuesskattens hensiktsmessighet i spørsmålet om norsk økonomis bærekraft. Det er å ta ballen og ikke mannen, skriver Hagen, og legger til:

- Men når herr Mímir Kristjánsson går ut i en av landets største aviser og kaller meg «landsbyidiot», tar han mannen og ikke ballen, freser milliardæren.

Sammenlikner med Trump

Hagen skriver at han tåler en «kroppstakling fra en Rødt-politiker med stortingsambisjoner», men at milliardærens barn og barnebarn kanskje ikke tar like lett på det.

- Om Kristjánsson blir valgt inn på Stortinget, kan fort «landsbyidiot» bli som en sommerbris å regne i forhold til de karakteristikker han kan komme til å lime på sine stortingskollegaer i møte med virkelig politisk motstand og ikke bare en spissformulering om en enveisbillett til Nord Korea fra en menigmann, fortsetter milliardæren.

Han legger til:

- Mobbemetoden Donald Trump brukte mot sine meningsmotstandere, der han for eksempel kalte president Biden for «Sleepy Creepy Joe», Hillary Clinton for «Crooked Hillary» og Bernie Sanders for «Braindead Bernie», var noe jeg hadde håpet var avgått ved døden sammen med ekspresidentens Twitter-konto. Men jeg tok feil, skriver Hagen og avslutter:

- Mobbemetoden lever tydeligvis i beste velgående hos Rogaland Rødts stortings-håp, Mímir Kristjánsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer