Raser mot SAS: - Går til krig

Samarbeidskomiteen for oljeservice i Industri Energi går til kraftig angrep på flygigantens behandling av oppsagte. - Skal SAS overleve og sikre arbeidsplasser, må vi tilpasse oss en ny virkelighet, svarer selskapet.

ANGREP: Forbundet mener SAS utnytter en pandemi til å omorganisere driften på de ansattes kostnad. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix / TT
ANGREP: Forbundet mener SAS utnytter en pandemi til å omorganisere driften på de ansattes kostnad. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix / TT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg håper SAS vil lytte, det er derfor vi går ut, sier leder i Industri Energi, Frode Alfheim, til Børsen.

Samarbeidskomiteen for oljeservice i Industri Energi går nå til et kraftig angrep mot flygiganten, i et støtteopprop for de oppsagte medarbeiderne i selskapet, som E24 omtalte først.

- Det at SAS utnytter en pandemi til å omorganisere driften på de ansattes kostnad, er uakseptabelt. Med slike holdninger til arbeidslivet vil ikke SAS forbli et foretrukket flyselskap, skriver samarbeidskomiteen i uttalelsen.

  • Se SAS' svar lenger ned i saken.

Reagert kraftig

SAS-pilotene har reagert kraftig på selskapets håndtering i kjølvannet av coronapandemien. Etter en periode med full krise for flybransjen, har pilene pekt oppover i takt med gjenåpning og lettelser i smitteverntiltak.

En stor gruppe piloter som ble sagt opp da krisa sto på som verst, mener SAS ikke har fulgt opp lovnadene om å få jobbene tilbake så snart behovet var der. De mener flyselskapet i stedet har ansatt utenlandske piloter i underselskaper med dårligere betingelser.

Dypt skuffet

Industri Energis samarbeidskomité for oljeservice er «dypt skuffet» over SAS og kritiserer at selskapet «etablerer nye selskapsstrukturer, der nye stillinger opprettes i datterselskaper, hvor de oppsagte arbeidstakerne ikke har fortrinnsrett.»

- Vi har skjønt på fagforeningskollegaer, at de er skuffa over måten SAS håndterer oppstarten etter pandemien. Når pandemien er på vei nedover, skal man begynne å bygge opp selskapet på en annen måte. Måten SAS holder på, er uakseptabel.

Alfheim påpeker at Industri Energi sine 56 000 medlemmer er storforbrukere av SAS til arbeidsreiser.

- Går til krig

Samarbeidskomiteen for oljeservice består av tillitsvalgte som representerer over 7400 arbeidstakere innen oljeserviceavtalen, landbaseavtalen og helikopteravtalen.

Alfheim varsler at forbundet i møte med arbeidsministeren og næringsministeren vil ta opp bekymringen rundt det de mener er SAS’ problematiske framgangsmåte.

- Tillitsvalgte hos oss fra store selskaper, er bekymra for situasjonen i SAS og mener selskapet er i ferd med å rote bort sin posisjon som det foretrukne selskapet. Både vi og næringslivet er storforbrukere av flytjenester, det legger et press på SAS om å sette seg ned med foreningene og finne løsninger på konflikten. Grunnen til at vi har klart å stå gjennom pandemien er trepartssamarbeidet, sier Alfheim og legger til:

- Nå ser vi at SAS gjør det på den stikk motsatte måten. De går til full krig mot sine ansatte.

- Kjemper for å redde arbeidsplasser

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, er forelagt påstandene i saken, og svarer i en e-post til Børsen.

- Skal SAS overleve og sikre norske og skandinaviske arbeidsplasser, må vi tilpasse oss en ny virkelighet med større andel fritidsreisende og færre forretningsreisende. Det forutsetter at vi driver mer effektivt. Ellers har vi ikke livets rett. Utenlandske lavprisselskaper – med helt andre lønninger og løsninger – står klare til å overta.

- Fagforeningene er nå invitert til forhandlinger, hvor målet er å sikre et sterkt og framgangsrikt SAS, legger han til.

Han sier alle som jobber i SAS føler den tøffe konkurransen på kroppen.

- Det er ikke en naturlov som tilsier at SAS vil klare seg. Vi kjemper for å redde arbeidsplassene og vil gjerne ha tilbake alle 5000 verdsatte medarbeidere som måtte forlate oss under pandemien. Men det holder ikke at SAS har en stolt historie. Vi må vise at vi kan konkurrere med hvem som helst, når som helst, sier Eckhoff.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer