Raser mot spinnvill profitt: - Drøyt

Det er lukrativt i finansnæringen, viser de siste års resultater. Rødt mener det er på tide å få bort et lite omtalt skattesubsidie av bransjen.

REKORDRESULTAT: DNB sitt hovedkontor i Bjørvika. Foto: Torstein Bøe / NTB
REKORDRESULTAT: DNB sitt hovedkontor i Bjørvika. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Nylig kunne DNB presentere svært gode resultater for fjerde kvartal i fjor. Tallene viste nemlig et resultat på 9,9 milliarder kroner - en økning på 3,7 milliarder kroner fra samme periode året før.

For året som helhet viste tallet 32,9 milliarder kroner, en solid økning fra 25,4 milliarder året før.

Reagerer på rentepress

Med staten inne som selskapets største aksjonær, med 34 prosent av aksjene, blir det milliardutbytte til AS Norge også. Uten at det får partiet Rødt til å juble.

- Det er jo ganske drøyt at statens egen bank skal bidra til byrden i priskrisa med å skru opp rentene mer enn man må, og sånn sett være en driver som har gjort det enda verre enn det hadde trengt å være, sier finanspolitisk talsperson i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til Børsen.

Hun mener rekordutbyttet viser at noe er galt med måten DNB blir styrt på, eller «kanskje enda viktigere hvordan staten driver sitt eierskap».

- At de er best i klassen på å skvise folk kan jeg umulig tro er formålet med det statlige eierskapet, sier Martinussen.

DNB er på ingen måten alene om å tjene penger i finanssektoren. I 2021 var det samlede resultatet før skatt for finansielle foretak i Norge 124 milliarder kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.