Raser mot «spøkelsesfly»: - Hyklersk

Analyser fra Greenpeace viser at tomme fly slipper ut enorme mengder drivhusgasser.

SPØKELSESFLY: Lufthansa sier de må fly mane tilnærmet tomme fly for å beholde slotene sine. Foto: Christof STACHE / AFP / NTB
SPØKELSESFLY: Lufthansa sier de må fly mane tilnærmet tomme fly for å beholde slotene sine. Foto: Christof STACHE / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- At EU-kommisjonen krever at flyeselskaper flyr tomme fly for å oppfylle en vilkårlig kvote er ikke bare forurensende, men også ekstremt hyklersk - gitt deres klimaretorikk, sier Herwig Schuster, talsperson for Greepeaces europeiske «Mobility for All»-kampanje, ifølge The Guardian.

Utspillet kommer i kjølvannet en større debatt, som går på slotreglene for flyselskapene. En slot er en rettighet som gir et flyselskap en mulighet til å tilpasse sine landinger og avganger til et bestemt klokkeslett.

Ber om «klimavennlig unntak»

Flyselskaper må bruke en viss prosentandel av slotene de har for å få beholde dem også neste sesong. Før pandemien var det tallet satt til 80 prosent, men da omtrent hele verden ble stengt ned kuttet EU-kommisjonen dette til 25 prosent.

EU oppjusterte kravet igjen i desember 2020, og per dags dato er det 50 prosent, et tall som skal opp til 64 prosent i mars.

Det er disse kravene som gjør at flyselskaper har gjennomført flyginger med det som omtales som «spøkelsesfly», altså fly som nesten ikke har passasjerer.

Det er nemlig ingenting i reglene som sier noe om at det må være passasjerer i flyene som flys for å beholde slotene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer