Raser mot superrikinger: - Umoralsk

Ny forskning viser hvor høyt klimaavtrykk verdens rikeste har.

KLIMAREFS: Bill Gates er en av milliardærene som pekes ut som en klimaversting. Foto: John Angelilla / UPI / Shutterstock / NTB
KLIMAREFS: Bill Gates er en av milliardærene som pekes ut som en klimaversting. Foto: John Angelilla / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Tolv av verdens rikeste milliardærer slipper ut mer klimagasser fra luksuriøse yachter, eiendommer, privatfly og økonomiske investeringer enn to millioner husholdninger, viser en utregning gjort av den humanitære organisasjonen Oxfam og amerikanske forskere, skriver The Guardian.

Blant de tolv finner vi Amazon-gründer Jeff Bezos, den russiske oligarken Roman Abramovitsj, teknologimilliardærene Bill Gates, Larry Page og Michael Dell og Tesla-gründer og X-eier Elon Musk.

- Urettferdig og umoralsk

Dersom man slår sammen alt de eier, samt legger på utslipp som kan knyttes til deres økonomiske investeringer, står de til sammen for utslipp av 17 millioner tonn klimagasser hvert år.

- Milliardærer genererer uanstendige mengder karbonforurensing med yachter og privatfly - men dette overskygges av forurensingen forårsaket av investeringene deres, sier Alex Maitland i Oxfam.

Ifølge Maitland har milliardærene en særlig forkjærlighet for investeringer i utslippstunge sektorer - som fossilt drivstoff.

- Verdens fattigste, de som har minst skyld i klimaendringer, som er minst i stand til å stå imot, er de som står overfor de verste konsekvensene. Dette er urettferdig og umoralsk, sier Maitland.

Superyachter pekes ut

Den største miljøsynderen er, ifølge forskerne og Oxfam, superyachtene til rikingene. De er mye mer miljøfiendtlige enn privatflyene som ti av de tolv milliardærene eier.

- Utslippene fra disse superyachtene overgår alt annet. De har et mannskap og de må vedlikeholdes hele tida, selv når de ligger til kai. Om bord er det helikoptre, jetski, luksusgjenstander som bruker mye energi, som bassenger, boblebad og private ubåter. Alt dette krever strøm. Så er det klimaanlegget og de sofistikerte elektroniske elementene. Det er som å ha et hotell som kjører på vannet hele tida, sier Richard Wilk, professor i antropologi.

I tillegg til det enorme klimaavtrykket gir rikdommen milliardærene stor politisk innflytelse.

- De bruker innflytelsen til å påvirke lokale og nasjonale myndigheter for å få fritak fra skatter, og gi dem privilegier som lar dem forurense og påvirke lover som regulerer forurensing, sier Wilk.

- Plyndrer planeten

Den eneste av de tolv som har svart The Guardian, er Bill Gates. En talsperson for Microsoft-gründeren sier at Gates har tatt mange grep for å redusere sine egne utslipp.

- Bill vil fortsette å investere milliardærer i ren energi og andre miljøvennlige initiativ for å reduser klimagassutslipp og bidra til å gjøre denne teknologien rimeligere, sier talspersonen.

Mandag slapp Oxfam også en rapport som slår fast at den rikeste prosenten på jorda slapp ut like mye klimagasser som to tredeler av verdens befolkning i 2019.

- De superrike plyndrer og forurenser planeten til den blir ødelagt, noe som gjør at menneskeheten kveles av ekstrem varm, flom og tørke, sier Oxfams fungerende administrerende direktør, Amitabh Behar.

- I årevis har vi kjempet for å avslutte æraen med fossilt drivstoff for å redde millioner av liv og planeten vår. Det er tydeligere enn noen gang at dette vil være umulig før vi også avslutter æraen med ekstrem rikdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer