Raser mot svenskene: - Helt sinnssykt

En pågående streik i Sverige får Tesla-sjefen til å se rødt.

RASER: Tesla-sjefen har gjentatte ganger gått hardt ut mot fagforeninger. Nå retter han sinnet sitt mot svenske arbeidere. Foto: Mandel NGAN / AFP / NTB
RASER: Tesla-sjefen har gjentatte ganger gått hardt ut mot fagforeninger. Nå retter han sinnet sitt mot svenske arbeidere. Foto: Mandel NGAN / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I nærmere en måned har en rekke solidaritetsaksjoner fra svenske arbeidere skapt hodebry for Tesla.

I slutten av forrige måned gikk flere svenske mekanikere som er organisert i IF Metall ut i streik, og sluttet dermed å betjene Tesla-biler i protest mot selskapet.

Flere fagforeninger sluttet seg til streiken, og denne uka ble det kjent at flere svenske postarbeidere nå nekter å levere bilskilter ment for selskapets elbiler.

Det har skapt reaksjoner fra Tesla-sjef Elon Musk.

- Dette er helt sinnssykt, skriver Musk på X.

Dette er første gang Musk uttaler seg om streiken.

- Nekter å inngå avtale

Rundt 130 bilmekanikere startet streiken sin i oktober etter at arbeidsgiveren deres, et Tesla-datterselskap i Sverige, kunngjorde at de ikke ville anerkjenne fagforeningen deres, ifølge Expressen.

Streiken spredte seg til havnearbeidere som begynte å blokkere leveranser av Tesla-biler ved landets havner, til elektrikere som stoppet vedlikeholdsarbeid for selskapets biler, og andre arbeidere i Sverige, skriver avisa.

ELON MUSK: Milliardæren Elon Musk kritiseres for å komme med russisk propaganda. Video: Rossija 1 / Russian Media Monitor. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Dette handler om gode lønninger, gode pensjoner og god forsikring for alle våre medlemmer som jobber hos Tesla, sier Sveriges IF Metall-forening, som oppfordret til den opprinnelige streiken, på nettstedet sitt.

IF Metall sier til Expressen at partene ikke har møttes siden 6. november. En representant for fagforeningen har tidligere sagt til avisa at de vil fortsette streiken så lenge det er behov for det.

- Vi har forhandlet med Tesla i lang tid. De har nektet å signere en kollektiv avtale og bryter grunnleggende prinsipper i det svenske arbeidsmarkedet.

Får kritikk

I likhet med Norge er store deler av Sveriges arbeidsstyrke fagorganisert, med omtrent ni av ti arbeidere dekket av kollektive avtaler, ifølge CNN.

Men Musk og Tesla har gått hardt ut mot fagorganisering hos selskapet. Minst tre forsøk fra amerikanske arbeidere på å organisere seg har mislyktes, hovedsakelig som følge av aggressiv håndtering av selskapets ledelse og dårlige avtaler for arbeidere i USA, melder CNN.

Tesla og Musk har fått gjentatt kritikk i USA for ulovlige eller upassende anti-fagforeningsaktiviteter, som å avhøre ansatte, og disiplinere eller på annen måte diskriminere arbeidere som støtter fagforeninger.

I år sparket bilprodusenten mer enn 30 tilhengere av en fagforening ved anlegget sitt i Buffalo, New York, bare et par dager etter at den hadde blitt opprettet.

- Betaler mindre

Den svenske Tesla-streiken kan også få konsekvenser for selskapets produksjon i Tyskland, der tyske fagforeninger har lagt press på selskapet for å implementere en kollektivavtale for de rundt 11 000 arbeiderne ved fabrikken nær Berlin, ifølge Reuters.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

IG Metall, en tysk fagforening, har anklagd Tesla for å betale sine arbeidere mindre enn andre bilprodusenter i Tyskland, og for å kvitte seg med ansatte som er syke for ofte. Mer enn 1 000 arbeidere ved fabrikken i Berlin ble med i fagforeningen forrige måned.

Tidligere i år sendte Tesla inn en søknad om å doble produksjonskapasiteten ved fabrikken - som ligger omtrent 30 kilometer fra den tyske hovedstaden - til 1 million elbiler.

Per nå produserer fabrikken i Berlin hele tre fjerdedeler av alle Teslamodeller som selges i Europa.

Hvis utvidelsen skjer, vil fabrikken overgå Volkswagens enorme anlegg i den tyske byen Wolfsburg og stjele kronen som Europas største bilfabrikk, ifølge CNN.