Raser mot turister

Turistene strømmer inn over Danmarks østligste øy Bornholm. Der er de nå til forargelse for flere av de fastboende.

KLATRING: Mange turister klatrer på den fredede borgruinen Hammershus. Det får lokalbefolkningen til å se rødt. Foto: NTB scanpix
KLATRING: Mange turister klatrer på den fredede borgruinen Hammershus. Det får lokalbefolkningen til å se rødt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Øya Bornholm er et populært feriemål i Danmark, der den ligger sør for sørspissen av Sverige i Østersjøen.

Både dansker, svensker og nordmenn legger turen dit om sommeren, og kanskje spesielt nå denne sommeren som alternativene til feriedestinasjoner er langt færre.

- Uforsvarlig

På Bornholm finnes det en rekke ting å se på, blant annet den gamle, fredede slottsruinen Hammershus.

Ifølge bt.dk besøker rundt 400 000 personer den gamle borgen hvert år, og i år ligger det an til å bli enda flere, men nå har de fastboende sett seg lei på at turistene ikke respekterer reglene.

På Facebook-siden «Bornholm i billeder - før og nu» har det blitt delt et bilde av at det kryr av turister i den gamle ruinen.

De går, klatrer og ser ikke ut til å bry seg om reglene og at man bør vise litt ekstra forsiktighet rundt den gamle ruinen.

- Dette har jeg sett gjennom hele oppveksten, og jeg mener det er uforsvarlig når det er snakk om en så gammel bygning, sier Sarah Holm fra byen Aakirkeby på Bornholm til bt.dk.

NYE REISERÅD: Regjeringen la fredag 24. juli frem nye reiseråd for Europa for hvilke land nordmenn kan besøke uten å bli pålagt karantene etter endt opphold – såfremt ikke landet blir rødt mens du er på reise. Vis mer

- Likegyldige

På bildet på Facebook-gruppen har det kommet mange hundre kommentarer, og mange mener at folk ikke har respekt for ruinene og at det har blitt verre år for år.

Søren Frise, som har jobbet med turistattraksjoner på Bornholm i 14 år, erkjenner at de har et problem. Han mener at coronasituasjonen har fått situasjonen til å eskalere.

- Ruinen er en skrøpelig dame. Vi har brukt 40 millioner kroner på restaureringen. Det er et skilt der oppe, men det er jo snakk om en skikkelig «lemeneffekt». Jeg vet ikke hvorfor folk gjør det, og om de er fullstendig likegyldige til reglene, sier Frise til Ekstra Bladet.

Hammershus har vært fredet siden 1822.

Åpent for nordmenn

Hvorvidt det er nordmenn, svensker, dansker eller andre som blåser en lang marsj i at ruinen ikke skal klatres i, er ikke godt å vite, men nordmenn er i alle fall hjertelig velkomne i Danmark.

Det er også etterhvert et stort antall svensker. Tidligere i år åpnet danskene for at personer fra Skåne, Blekinge, Kronoberg og Västerbotten kan få lov til å reise til Danmark som de vil.

For halvannen uke siden åpnet de også for folk fra Halland, Värmland og Kalmar.

Dette sammenfaller i stor grad med de norske rådene for Sverige.

Også norske severdigheter opplever økt pågang i sommer. Onsdag 15. juli kunne politiet i Sørvest melde på Twitter at parkeringsplassene ved Preikestolen var fulle, og at det var lange køer på veiene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer