Italia:

Raser mot turister

Turister stjeler, gjør hærverk og trosser forbud. Reiselivsbransjen har fått nok.

TRAVELT: Venezia er blant byene som rennes ned av turister, ikke minst fra omstridte cruiseskip. Men ikke alle klarer å oppføre seg. Foto: REX / NTB
TRAVELT: Venezia er blant byene som rennes ned av turister, ikke minst fra omstridte cruiseskip. Men ikke alle klarer å oppføre seg. Foto: REX / NTB Vis mer
Publisert

Italia venter storinnrykk av turister: Nærmere to millioner utenlandske reisende er ventet å lande på italienske flyplasser bare i sommer.

Etter flere år med pandemi og reiserestriksjoner, var turistene tilbake i 2022. Men i år er de enda flere: Antall utenlandske besøkende steg med 86 prosent i første kvartal av 2023, ifølge data fra ENIT, Italias turistbyrå.

Og det kan virke som de tar seg godt til rette, til den lokale reiselivsbransjens fortvilelse. Det skriver CNN.

Men selv om den søreuropeiske favoritten gleder seg økonomisk over de vanvittige besøkstallene, fører pågangen med seg flere uønskede elementer.

- Vansiret

I juni ble en mann filmet mens han risset inn «Ivan+Haley 23» på Colosseum.

Videoen gikk viralt i forrige uke, og skapte sterke reaksjoner. Kulturminister Gennaro Sangiuliano raste, og forlangte oppfordret folk til å melde fra om de visste hvem som sto bak.

- Det er ekstremt fornærmende og viser mangel på dannelse at en turist vansirer et av de mest berømte stedene i verden, sier han.

Mannen risikerer over 150 000 kroner i bot For noen år siden ble en russisk turist ilagt en bot på 20 000 euro, over 230 000 kroner etter dagens kurs, for en tilsvarende handling, ifølge NTB.

Svømmer

I løpet av noen måneder i 2022 rapporterte Venezia-politiet om 43 hendelser med turister som trosset forbudet og la på svøm i de svært trafikkerte kanalene.

Ifølge politisjef ianfranco Zarantonello, er ikke denne oppførselen unik, og han er bekymret for utviklingen.

- En lekeplass

Søndag 28. mai kunne beboere i området melde om at Canal Grande i Venezia er blitt grønn. Ingen vet hvorfor. Video: Corpo nazionale dei vigili del fuoco. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

- Turistene oppfører seg som de alltid har gjort, dessverre. I 2023 har tallene på lovbrudd gjort av turister gått tilbake til det de var før pandemien. Det er økning i dårlig oppførsel, sier Zarantonello til CNN.

Til kanalen kan han fortelle at de har vært borti episoder der turister har stjålet vanntaxier og vannbusser. Og gondoler.

Han påpeker at det ikke bare er ulovlig, men utgjør også en fare for seg selv og andre, især ettersom mange av turistene ikke vet hvordan de skal håndtere kjøretøyet.

Hva er det som gjør at turistene ikke klarer å oppføre seg?

Denne videoen fra den italienske hovedstaden går nå viralt, og skaper sterke reaksjoner i sosiale medier. Video: Twitter. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- En følelse av anonymitet

Ifølge dr. Audrey Tang, får man en følelse av anonymitet når man reiser til utlandet. Mange kan føle seg litt usynlig når ingen kjenner en, forklarer Tang til CNN, noe som igjen gir en form for beskyttelse.

Hun er medlem av British Psychological Society, og mener det er flere grunner til at turister gjerne er skamløse på ferie.

- Ferier gir oss tillatelse til å utagere. Siden mange har betalt mye for ferien sin, gir det en følelse av rettferdighet - at man har lov til å oppføre seg slik siden man tross alt har punget ut. Men det er viktig å huske på at selv om man har betalt, er man likevel en del av et fellesskap. Det må man ikke glemme.

Politiet etterlyser en turist i Venezia etter et vågalt hopp i kanalen fra 3. etasje. - Han risikerer livet, tordner en oppgitt borgermester. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer