Raser: - Noe må gjøres

Jens Eikeset i 7 Fjell Bryggeri mener dagens reklameforbud på alkohol i praksis er en munnkurv.

REAGERER: Jens Eikeset i 7 Fjell Bryggeri reagerer på det han mener er en strengere tolkning av reklameforbudet. Foto: Geir Martin Strande / Bergens Tidende / NTB
REAGERER: Jens Eikeset i 7 Fjell Bryggeri reagerer på det han mener er en strengere tolkning av reklameforbudet. Foto: Geir Martin Strande / Bergens Tidende / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Den siste tida har over 100 norske bryggerier og leverandører fått beskjed fra Helsedirektoratet om at de har brutt reklameforbudet.

7 Fjell Bryggeri i Bergen hadde 40 regelbrudd. Flere av tilfellene forsto de ikke at var i strid med regelverket.

Daglig leder Jens Eikeset i 7 Fjell går hardt ut mot lovverket, som han mener er utydelig og gammeldags.

- Det er en rekke problemer med dette, sier han til Dagbladet.

Han har tidligere også snakket med Bergensavisen.

- Problemet er at det har gått fra et reklameforbud til et informasjonsforbud til direkte munnkurv. Vi kan i praksis ikke si noe i sosiale medier da alt vil kunne være «omtale av selskapets alkoholholdige virksomhet». Det er jo tross alt det vi driver med. Vi ønsker muligheten til å fortelle hva vi produserer og hvor man kan få tak i det, sier han og etterlyser en definisjon på hva som er reklame.

FORBUDT: Helsedirektoratet påpeker at bilder av firmabiler med firmanavn-/merke, dersom mange vil forbinde firmamerket med alkohol, er forbudt. Ved tagg, har omtalen dukket opp hos 7 Fjell. Foto: Helsedirektoratet
FORBUDT: Helsedirektoratet påpeker at bilder av firmabiler med firmanavn-/merke, dersom mange vil forbinde firmamerket med alkohol, er forbudt. Ved tagg, har omtalen dukket opp hos 7 Fjell. Foto: Helsedirektoratet Vis mer

Ikke imot forbud

I 2016 ble det innført et unntak i reklameforbudet. Blant annet ble det lov for leverandører å gi nøkterne faktaopplysninger om produktene på egne hjemmesider. Unntaket gjelder ikke for sosiale medier.

Eikeset opplever at Helsedirektoratet tolker regelverket strengere enn tidligere, og viser til et Instagram-innlegg der bryggeriet har avbildet dampingen av tre eikefat.

Her har Helsedirektoratet konkludert med at det er «omtale av firmaets alkoholholdige virksomhet».

IKKE LOV: Helsedirektoratet viser til at omtale av firmaets alkoholrelaterte virksomhet ikke er lov. Foto: Helsedirektoratet
IKKE LOV: Helsedirektoratet viser til at omtale av firmaets alkoholrelaterte virksomhet ikke er lov. Foto: Helsedirektoratet Vis mer
DETTE ER FY: Bilde/illustrasjon/film som er relatert til firmaets alkoholrelaterte virksomhet, konkluderer Helsedirektoratet.
DETTE ER FY: Bilde/illustrasjon/film som er relatert til firmaets alkoholrelaterte virksomhet, konkluderer Helsedirektoratet. Vis mer

- Vi er helt for et reklameforbud. Vi er klar over at produktkategorien kan ha negative helseeffekter og at det er et ikke-ubetydelig antall mennesker som trenger hjelp til å styre forbruket sitt. Dette er gjort ved at alkohol er dyrt og mindre tilgjengelig, som er helt greit. Men det er den frustrasjonen over hvordan vi skal forstå hva som er lov og ikke, sier han.

Øyvind Giæver i Helsedirektoratet avviser at de tolker regelverket strengere enn tidligere, men påpeker at dette er første gang de har et større tilsyn med reklameforbudet siden oppmykingen i 2016.

- I sosiale medier er det ganske mye som rammes av reklameforbudet. For eksempel kan ikke en alkoholprodusent vise bilder av produksjonsutstyr, det ville ellers kunne blitt et ganske stort smutthull i forbudet, sier han på generelt grunnlag.

- Fullstendig umulig

Bryggeriet har nå fjernet publikums adgang til å tagge dem og skrive anmeldelser.

- Vi har blitt nødt til å fjerne all interaksjon med kunden på sosiale medier. Det virker som at det er veldig lite fokus på at dette gjelder en hel næring. Det som er fint er at det virker som at folks allmenne rettsoppfatning er stikk i strid med gjeldende lovverk og den strenge fortolkningen av den, sier Eikeset.

FJERNET: Helsedirektoratet: «Ratingapplikasjon som oppfordrer følgere og andre tredjepersoner til å gi omtale av firmaet eller alkoholholdige produkter». Foto: Helsedirektoratet
FJERNET: Helsedirektoratet: «Ratingapplikasjon som oppfordrer følgere og andre tredjepersoner til å gi omtale av firmaet eller alkoholholdige produkter». Foto: Helsedirektoratet Vis mer

Bryggerisjefen påpeker at regelverket er et større problem for håndverksbryggeriene enn for de store industribryggeriene. Han forklarer at småprodusentene i større grad kommer med nye produkter.

- Men det er fullstendig umulig å nå ut til norske forbrukere om hvor de kan få tak i produktene. Det gjør det ekstremt mye vanskeligere å selge nye produkter.

- Trump-aktig

Han påpeker også at de er fratatt muligheten til å kommunisere med det internasjonale markedet. Bryggerisjefen kommer med følgende eksempel:

- Ser du på Champions League får du Heineken-reklame rett inn i stua. Det er en åpen kanal inn til den norske forbruker som er i direkte konkurranse i disfavør norske produsenter.

DAGLIG LEDER: Jens Eikeset er daglig leder i bryggeriet 7 Fjell i Bergen. Foto: KIND
DAGLIG LEDER: Jens Eikeset er daglig leder i bryggeriet 7 Fjell i Bergen. Foto: KIND Vis mer

Eikeset jobber nå opp mot politikere og Bryggeri- og drikkevareforeningen for en modernisering av regelverket. Drømmen er at bryggeriene skal flyttes fra helsedepartementet til næringsdepartementet.

- Noe må gjøres her. Vi må få dette i tråd med den allmenne rettsoppfatningen. Dette stikker kjepper i hjulene for norske kvalitetsprodusenter som ikke kommer ut i verden. Uansett hvilke argumenter vi møter dem med, er svaret at dagens lovverk fungerer. Det er enkle løsninger på kompliserte problemer og en Trump-aktig måte å håndtere politikken på, sier han.

Vil ikke vike

Regjeringen har ingen planer om å endre loven i liberal retning, understreker statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet overfor Dagbladet.

- De alkoholpolitiske målene om å begrense alkoholkonsumet i befolkningen er viktigere enn de næringspolitiske målene for alkoholprodusentene. Selv om alkohol er en lovlig vare er det ikke en vanlig vare, men en vare som kan medføre skader og problemer for den som drikker, for pårørende som barn og unge og for samfunnet generelt, sier han.

Han understreker at nye kommunikasjonskanaler som sosiale medier, ikke er noe argument i seg selv for å svekke reklameforbudet.

- Sosiale medier er en kraftfull markedsføringskanal fordi dette er informasjon som også når forbrukere som ikke bevisst oppsøker slik informasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer