Storbritannia:

Raser over ølprisene: - Dritt

Storbritannia opplever den største prisstigningen på 40 år. Det går utover ølprisene - og folks humør.

OPPGITT: Pubeier Peter Caria mener prisene har skutt i været etter Brexit. - Det er så dyrt overalt og vi finner ingen ansatte, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OPPGITT: Pubeier Peter Caria mener prisene har skutt i været etter Brexit. - Det er så dyrt overalt og vi finner ingen ansatte, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

LONDON (Dagbladet): Økende råvarepriser, logistikkproblemer, varemangel og skyhøye gass- og strømpriser har vært med på å drive opp inflasjonen i landet.

Også krigen i Ukraina gir økonomiske ringvirkninger langt utenfor krigsområdene.

Inflasjon er en betegnelse på at prisnivået stiger over tid og Storbritannia opplever den høyeste raten på 40 år, med 9,4 prosent.

Til sammenlikning er Norges inflasjonsrate på «bare» 5,7 prosent. Det er det høyeste vi har opplevd på 34 år.

London verst

Den høye inflasjonen i Storbritannia skyldes delvis en 42 prosent økning i bensinprisene, og en økning på nesten 10 prosent i matvareprisene, ifølge britiske SSB, Office for National Statistics (ONS).

Det er i hovedstaden de hoppende prisene er verst med 12,7 prosent. Det er dobbelt så mye som andre steder i landet, skriver Sky news.

Og det går utover ølprisen. Sky News har regnet ut at en halvliter koster 35 prosent mer i London enn et annet område i landet nå. En halvliter eller en «pint» koster i skrivende stund i gjennomsnitt 4,49 pund (53 kroner) i hovedstaden.

- Reagerte

Det får britene i London til å rase. En av dem er produktsjef Graham Smith. Dagbladet møter ham utenfor en pub i Soho i London.

- Etter pandemien reagerte jeg på ølprisene, da økte de betydelig. Jeg husker at jeg kunne drikke øl for én til to pund (12 til 23 kroner). Nå må man ut med i hvert fall seks pund (72 kroner), sier han.

PÅ PUB: - Det er dyrt for øl men vi går dit det er best pris, sier Graham Smith (t. h.). Her er han med den amerikanske vennen Bruce. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅ PUB: - Det er dyrt for øl men vi går dit det er best pris, sier Graham Smith (t. h.). Her er han med den amerikanske vennen Bruce. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

En grafisk designer, Athour Carey, sier til Dagbladet at han ikke bare er sint på grunn av ølprisene, men alle prisene:

- Til og med frokostblanding er dyrt nå, sier han oppgitt.

Carey forteller at pubene har forandret seg etter pandemien - før var de yrende av liv - nå er de mye tommere og stille.

Finner ikke ansatte

- Dritt, dritt, dritt! Helt siden Brexit har det vært dritt, sier pubeier og bartender Peter Caria.

Dagbladet møter han på puben Queens Arms i Pimlico i London, og han blir tydelig forbanna ved spørsmål om prisstigningene.

- Det er så dyrt overalt. Mange steder rundt her er dyre. London er dyrt og det er gentrifiseringen som gjør det, sier han. Caria mener likevel at det verste er at de ikke finne noen ansatte til puben, etter at Storbritannia meldte seg ut av EU.

GOD KONTAKT: Til tross for dyre priser er det god stemning. Australieren Derell Kurr er på Londonferie med faren sin og tar en pause i baren. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GOD KONTAKT: Til tross for dyre priser er det god stemning. Australieren Derell Kurr er på Londonferie med faren sin og tar en pause i baren. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

En som drikker øl på samme pub, er frisøren David. Han er også bekymra for utviklingen.

- På denne puben er det fortsatt lave priser, men det går nok opp snart, sier han.

BEKYMRA: Frisøren David jobber på andre siden av gata til puben. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BEKYMRA: Frisøren David jobber på andre siden av gata til puben. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Må jobbe mer

Det er ikke bare øldrikkere som treffes av ringvirkningene. Taxisjåføren Joe (55) forteller at mens bensinprisene har økt med 42 prosent, har lønnen hans bare økt med fem prosent.

Det har gjort at han har jobbet sju dager i uka siden starten av året, forteller han.

KJØRER TAXI: Joe (55) har jobbet som taxisjåfør i 25 år. Han har en utdannelse i psykologi, men forteller at han tjener med på å kjøre drosje. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KJØRER TAXI: Joe (55) har jobbet som taxisjåfør i 25 år. Han har en utdannelse i psykologi, men forteller at han tjener med på å kjøre drosje. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det er tøft. Jeg har jobbet mye, også for å ta igjen den tapte inntekten etter corona. Taxisjåfører fikk ingen hjelp av regjeringen under pandemien, sier han til Dagbladet.

Selv om hans familie har bodd i London i 500 år, har han ikke råd til å bo i byen nå. Nå bor han i en forstad i Nord-London. Det tar han 50 minutter å kjøre til sentrum.

- Storbritannia er ikke et billig land. Man er avhengig av å ha nok penger her, for hvis du ikke har det, går det ikke bra, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer