Storbritannia:

Raser over ølprisene: - Dritt

Storbritannia opplever den største prisstigningen på 40 år. Det går utover ølprisene - og folks humør.

OPPGITT: Pubeier Peter Caria mener prisene har skutt i været etter Brexit. - Det er så dyrt overalt og vi finner ingen ansatte, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OPPGITT: Pubeier Peter Caria mener prisene har skutt i været etter Brexit. - Det er så dyrt overalt og vi finner ingen ansatte, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

LONDON (Dagbladet): Økende råvarepriser, logistikkproblemer, varemangel og skyhøye gass- og strømpriser har vært med på å drive opp inflasjonen i landet.

Også krigen i Ukraina gir økonomiske ringvirkninger langt utenfor krigsområdene.

Inflasjon er en betegnelse på at prisnivået stiger over tid og Storbritannia opplever den høyeste raten på 40 år, med 9,4 prosent.

Til sammenlikning er Norges inflasjonsrate på «bare» 5,7 prosent. Det er det høyeste vi har opplevd på 34 år.

London verst

Den høye inflasjonen i Storbritannia skyldes delvis en 42 prosent økning i bensinprisene, og en økning på nesten 10 prosent i matvareprisene, ifølge britiske SSB, Office for National Statistics (ONS).

Det er i hovedstaden de hoppende prisene er verst med 12,7 prosent. Det er dobbelt så mye som andre steder i landet, skriver Sky news.

Og det går utover ølprisen. Sky News har regnet ut at en halvliter koster 35 prosent mer i London enn et annet område i landet nå. En halvliter eller en «pint» koster i skrivende stund i gjennomsnitt 4,49 pund (53 kroner) i hovedstaden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.