Raymond vil åpne butikkene i påska

Møtes med kald skulder fra KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, som er ansvarlig statsråd for loven som i så fall må endres.

FOLKETOMT: Tomme gater i Oslo sentrum. Nå er det strid om påskeåpne matbutikker er smart eller ikke. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FOLKETOMT: Tomme gater i Oslo sentrum. Nå er det strid om påskeåpne matbutikker er smart eller ikke. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) avviser å lempe på åpningsbestemmelsene for å kunne holde matbutikkene åpne gjennom hele påskeuka.

- Vi ser ingen grunn til å åpne butikkene i påsken av smittevernhensyn. De ansatte i varehandelen fortjener påskeferie etter stor innsats i en krevende situasjon, sier Ropstad til Børsen.

Han er ansvarlig statsråd for loven som regulerer åpningstider.

Smittevernhensyn

Byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen, mener at påskeåpne matbutikker er en god idé.

SIVILFORSVARET: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo har spurt Sivilforsvaret om hjelp for å overholde corona-bestemmelsene. Selv anbefaler han å ta et glass vin med venner på video. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi vurderer å sende en søknad til Fylkesmannen om at butikker og apotek kan få holde åpent de røde dagene, sier Johansen til Børsen.

- Det er viktig å snakke med de ansattes organisasjoner underveis, og vi forstår at mange som jobber i butikker er slitne. Det er ikke snakk om hele dagen, eller nødvendigvis hver dag, men det er med tanke på smittevernhensyn at vi ønsker dette, sier Johansen.

Frykter kaos

Noe av bakgrunnen er den at dagligvarebransjen selv har rykket ut med en klar advarsel: De frykter kaos i butikkene de siste dagene før alt stenger skjærtorsdag.

- Den siste onsdagen er det normalt ville tilstander, sa Rema-sjef Trond Bentestuen til Børsen tidligere denne uka.

Skrekkscenarioet forsterkes når alle dessuten må holde seg hjemme på grunn av hytteforbudet.

Ikke opplagt

Ropstad tror imidlertid ikke at det vil ha noen helsemessig gevinst å la butikkene holde åpent på de røde dagene i påska.

SIER NEI: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil ikke ha påskeåpne butikker.
SIER NEI: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil ikke ha påskeåpne butikker. Vis mer

- Det er ikke opplagt at lengre åpningstider er et godt smitteverntiltak. Vi har heller ikke fått noen signaler om dette fra dagligvarebransjen, sier han.

Hensynet til de ansatte veier også tungt for KrF-statsråden:

- Det må også være tid til at de ansatte får hvile, og til renhold, rydding, etterfylling av varer og liknende som det blir mindre tid til ellers. De fleste byer og tettsteder har god dekning av dagligvarebutikker. Derfor vil folk kunne handle inn i løpet av ordinære åpningstider selv om det kommer to helligdager på rad, mener Ropstad.

Må planlegges

Bransjeorganisasjonen Virke har ikke noe ønske om å presse på for å utvide åpningstidene i påska.

Ingvill Størksen er direktør for Virke dagligvare. Hun mener at et godt smittevernregime kan opprettholdes uten å utvide åpningstider og areal i helligdagene.

− Vi forventer en annerledes påskehandel i år. Dels får vi ikke den store utfartshandelen, som vanligvis skjer når folk gjør seg klare til å reise på hytta. I tillegg jobber mange hjemmefra. Derfor anbefaler vi kundene å planlegge påskehandelen godt, inklusiv til dagene før påske. Det gjør det lettere å sikre at kundene ikke står for tett i dagligvarebutikkene, sier Størksen.

Brustad-trengsel

Bystyrerepresentant Hallstein Bjercke fra Oslo Venstre mener derimot at det er åpenbart at utvidede åpningstider vil være et treffsikkert smitteverntiltak.

- Oslo har mange av disse brustadbuene, butikker med trangt areal som det uansett er lov å holde åpne på røde dager. Jeg er redd for at det blir trengsel og kaos på liten plass, og for meg er det opplagt at det smarteste vil være å la butikkene med normal størrelse kunne få holde åpent.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Ropstad og handelsorganisasjonen Virke peker hver for seg på at de butikkansatte fortjener noen dager med fri. Har du ikke forståelse for det?

- Jo, absolutt. Og derfor er mitt forslag at det gis adgang til, men ikke påbud om, at matbutikker og apotek kan holde åpent de røde dagene i påska. Det må helt klart være frivillig, sier Bjercke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer